Politiek
25 mrt 2021, 06:12
Nederland blijft nog zeker tot en met 20 april in de huidige lockdown. Ook de avondklok blijft van kracht, maar de spertijd gaat vanaf volgende week woensdag een uur later in. Volg in dit liveblog het laatste coronanieuws.
Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op donderdag: 7.740, dat zijn er 166 meer dan op woensdag
Tussen 15 maart en 22 maart testte 8,1 procent van de geteste personen positief
Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op donderdag: 2.192, dat zijn er 5 meer dan op woensdag
Het aantal coronapatiënten op de intensive care op donderdag: 619, dat zijn er 6 minder dan op woensdag
Aantal sterfgevallen dat is gemeld op donderdag: 25, er zijn tot nu toe 16.396 coronadoden geregistreerd
Tot nu toe zijn er naar schatting 2.224.463 coronavaccins toegediend, het gaat dan zowel om eerste als tweede prikken
Medewerkers van tientallen zorginstellingen voelen zich door hun werkgever onder druk gezet om zich te laten vaccineren. Werkgevers dreigen met ontslag, het stopzetten van loon en schuwen geen emotionele chantage. Zo krijgt personeel dat zich niet laat inenten de schuld van besmettingen onder collega's en patiënten, blijkt uit gesprekken van BNR met vakbonden en bronnen in en rondom de zorg.
Alleen al bij het CNV kwamen hierover de afgelopen weken tientallen meldingen binnen. "Die lopen uiteen van emotionele druk, want 'heb je het niet voor je patiënten over om je te laten vaccineren?', tot meldingen waarbij is gedreigd met het inhouden van salaris", zegt Anneke Westerlaken, voorzitter Zorg & Welzijn bij de vakbond. Ook de FNV krijgt bijna wekelijks meldingen van zorgpersoneel dat zich onder druk gezet voelt door de werkgever. Het gaat bijvoorbeeld om medewerkers die zich niet willen laten vaccineren, waarna de werkgever dreigt met 'andere stappen'.
Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech wordt ook getest op kinderen. Woensdag hebben de eerste proefpersoontjes een inenting met het middel gekregen. De jongste deelnemers zijn zes maanden oud, laat Pfizer donderdag weten.
Aan de eerste test doen 144 kinderen mee. De ontwikkelaars willen weten of het veilig kan worden toegediend en wat de goede samenstelling van een dosis is. De volgende stap is kijken hoe het afweersysteem reageert op het middel en hoe goed het dus beschermt tegen het coronavirus. Aan die proeven zullen ongeveer 4500 kinderen meedoen. In de tweede helft van dit jaar moet het onderzoek klaar zijn.
Het vaccin van het Amerikaanse Pfizer en het Duitse BioNTech is vooralsnog alleen bedoeld voor mensen van 16 jaar en ouder. Jongere kinderen worden sowieso nog niet gevaccineerd tegen het coronavirus. Nederland moet voor het einde van het jaar bijna 20 miljoen doses van het Pfizer-vaccin krijgen. Daarmee kunnen bijna 10 miljoen mensen worden gevaccineerd.
Moderna, fabrikant van een ander vaccin, begon onlangs met het testen van dat middel op kinderen.
De overheid en verhuurders blijven zich inzetten om huisuitzettingen van huurders tijdens de coronacrisis te voorkomen. Afspraken die hierover vorig jaar werden gemaakt, zijn opnieuw verlengd, laat demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer weten.
In maart vorig jaar, toen de crisis net was uitgebroken, maakte het ministerie afspraken met onder meer verhuurdersorganisaties, woningbouwkoepel Aedes en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Mensen die hun huur niet kunnen betalen, kunnen een huurkorting of een betalingsregeling krijgen, in sommige gevallen kan de huur tijdelijk worden opgeschort. De afspraken werden in oktober al een keer tot 1 januari verlengd. Omdat het einde van de crisis nog niet in zicht is, worden de afspraken nu voor onbepaalde tijd verlengd.
Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 7740 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Het is vergelijkbaar met woensdag, toen ruim 7600 positieve tests werden geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het is wel het hoogste aantal in een etmaal sinds 8 januari. Bovendien is het voor een donderdag bijzonder veel. Het aantal positieve tests varieert van dag tot dag. Op maandagen en dinsdagen zijn er minder positieve tests, omdat in de weekeindes minder mensen zich laten testen. In de loop van de week loopt het aantal meldingen van nieuwe gevallen op, met een piek op vrijdag en zaterdag. Het RIVM heeft in de afgelopen week 49.243 bevestigde besmettingen genoteerd. Dat komt neer op gemiddeld 7035 per dag, het hoogste niveau sinds 12 januari.
Rotterdam telde afgelopen etmaal de meeste gevallen. Daar testten 340 inwoners positief. In Amsterdam kwamen 303 besmettingen aan het licht en in Den Haag werden 213 gevallen vastgesteld. In Eindhoven steeg het aantal besmettingen met 119 en in Utrecht met 110.
In de teststraten van de GGD zijn nu 10 miljoen coronatesten afgenomen. Brancheorganisatie GGD GHOR Nederland meldt dat het momenteel "alle hens aan dek is". Dat geldt niet alleen op de testlocaties zelf, maar ook voor de laboratoria die testen analyseren en voor de callcenters die testafspraken maken en bron- en contactonderzoek doen.
Afgelopen week werd een recordaantal van 518.316 testen afgenomen, aldus GGD GHOR. Dat is ruim 5 procent van het totale aantal testen dat sinds de corona-uitbraak in Nederland is gedaan.
De GGD blijft benadrukken dat het belangrijk is dat mensen zich laten testen bij klachten die op Covid-19 kunnen duiden. Om de testen af te nemen hebben de gezondheidsdiensten intussen een netwerk van zo'n 250 testlocaties opgebouwd.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) bespreekt maandag met een groep deskundigen van buitenaf de zeer zeldzame bloedstollingsproblemen die zich hebben voorgedaan na prikken met het coronavaccin van AstraZeneca. In een voorlopige conclusie benadrukte het veiligheidscomité van het EMA vorige week al dat de voordelen van het vaccin zwaarder wegen dan de mogelijke risico's. Het onderzoek gaat intussen wel verder.
Het EMA praat maandag over de kwestie met deskundigen op het gebied van hematologie, hart- en vaatziekten, infectieziekten, virologie, neurologie, immunologie en epidemiologie. Aan de vergadering mogen ook twee buitenstaanders uit het publiek deelnemen, voegt het EU-agentschap eraan toe.
In Nederland lag het gebruik van AstraZeneca tijdelijk stil, na enkele meldingen over een combinatie van stolselvorming (trombose) en een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Daarvan was vorige week in Europa 25 keer melding gedaan. EMA-experts bestudeerden negen sterfgevallen tot in detail, maar ze konden niet bepalen of het vaccin de oorzaak was. Ze sluiten een verband echter ook niet uit. Maar zelfs als er een verband is, voorkomt het vaccin nog altijd veel sterfgevallen en ziekenhuisopnames door Covid-19, oordeelt het veiligheidscomité. Dat weegt wat het comité betreft zwaarder dan de zeer zeldzame bloedproblemen. Het Nederlandse kabinet nam die conclusie over en besloot het prikken te hervatten.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal heel licht gestegen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 2192 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er vijf meer dan op woensdag, maar iets minder dan op dinsdag en maandag.
Verpleegafdelingen behandelen 1573 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er elf meer dan een dag geleden. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde van 625 naar 619. Het is wel de zesde achtereenvolgende dag dat dit aantal boven de zeshonderd ligt. Daarvoor schommelde het aantal ongeveer twee weken lang tussen de 550 en 600, en eerder ging het aantal een maand lang heen en weer tussen 500 en 550.
Het aantal nieuwe opnames blijft wel oplopen. In het afgelopen etmaal belandden 283 mensen op een verpleegafdeling of intensive care vanwege een coronabesmetting. In de afgelopen zeven dagen hebben de ziekenhuizen 1900 nieuwe coronapatiënten opgenomen, gemiddeld ongeveer 271 mensen per dag. Dat is het hoogste peil sinds 10 januari. De instroom stijgt al een tijdje en het LCPS verwacht dat dit de komende tijd ook doorgaat, als gevolg van de Britse variant van het coronavirus.
In de teststraten van de GGD zijn nu 10 miljoen coronatesten afgenomen. Brancheorganisatie GGD GHOR Nederland meldt dat het momenteel "alle hens aan dek is". Dat geldt niet alleen op de testlocaties zelf, maar ook voor de laboratoria die testen analyseren en voor de callcenters die testafspraken maken en bron- en contactonderzoek doen.
Afgelopen week werd een recordaantal van 518.316 testen afgenomen, aldus GGD GHOR. Dat is ruim 5 procent van het totale aantal testen dat sinds de corona-uitbraak in Nederland is gedaan.
De GGD blijft benadrukken dat het belangrijk is dat mensen zich laten testen bij klachten die op Covid-19 kunnen duiden. Om de testen af te nemen hebben de gezondheidsdiensten intussen een netwerk van zo'n 250 testlocaties opgebouwd.
Door patiënten voorafgaand aan een operatie te vaccineren tegen het coronavirus, kunnen veel meer levens worden gered. Die conclusie trekken wetenschappers in een grote internationale studie, waar ook het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) aan meewerkte. Vaccinatie voor een planbare operatie "kan wereldwijd mogelijk duizenden sterfgevallen na operaties als gevolg van het virus voorkomen", vat het UMCG de bevindingen samen.
Mensen die in de maand na een operatie besmet raken met het virus, lopen een veel hoger risico op een ernstig ziekteverloop. Het risico op overlijden blijkt dan 4 tot 8 keer zo hoog, schrijven de onderzoekers in het British Journal of Surgery. Ze baseren zich op gegevens van ruim 140.000 chirurgische patiënten uit 116 landen.
Als preoperatief vaccineren wereldwijd de standaard zou worden, dan zou dat in een jaar ongeveer 58.000 aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen voorkomen, schatten de onderzoekers.
Van de patiënten van 70 jaar en ouder die een kankeroperatie ondergaan, komt gemiddeld 2,8 procent ondanks de behandeling te overlijden. Van de mensen uit deze groep die kort na hun operatie Covid-19 opliepen, steeg het sterftecijfer naar 18,6 procent, ontdekten de onderzoekers.
Momenteel is het feit dat iemand op een operatie wacht geen reden voor voorrang bij de vaccinaties. Daar zou op basis van de cijfers volgens de onderzoekers wel iets voor te zeggen zijn: ze becijferen dat in de algemene bevolking van 70 jaar en ouder 1840 mensen tegen corona gevaccineerd moeten worden om één leven meer dan één jaar te verlengen. Bij mensen die een kankeroperatie moeten ondergaan, wordt diezelfde winst in levensverwachting al geboekt met 351 vaccinaties.
Er zijn meer voordelen. "Vaccinatie voor een operatie zal waarschijnlijk ook het aantal postoperatieve complicaties verminderen, waardoor het gebruik van de intensive care en de totale kosten voor gezondheidszorg worden verminderd", aldus het UMCG.
Concert at Sea vindt ook dit jaar niet plaats. De organisatie van het Zeeuwse festival ziet "te veel onzekerheden om dit jaar een volwaardige editie van het festival te kunnen organiseren", laat ze donderdag weten. De volgende editie vindt plaats van 30 juni tot en met 2 juli 2022.
Het is het tweede jaar op rij dat Concert at Sea niet doorgaat. De editie van vorig jaar, die eind juni zou zijn, werd vanwege de coronacrisis doorgeschoven naar dit jaar. De organisatie heeft overwogen het festival te verplaatsen naar later deze zomer, maar dat is niet mogelijk gebleken. De kaarten voor Concert at Sea 2020, dat uitverkocht was, blijven geldig voor de editie in 2022. Kaartkopers krijgen de mogelijkheid tot terugbetaling.
"Natuurlijk valt het ons zwaar dat ons festival ook dit jaar niet door kan gaan", zegt Paskal Jakobsen van BLØF, de band die Concert at Sea mede-organiseert. "Ook omdat we al zo lang niet live voor publiek hebben kunnen spelen. Het is ook echt heel vervelend voor ons publiek, alle artiesten, leveranciers, partners en de crew.’’
Concert at Sea wordt sinds 2006 gehouden op de Brouwersdam, in de buurt van Renesse. Het festival zou vorig jaar de vijftiende editie vieren. Artiesten als Krezip, Kensington en The Script zouden tijdens de jubileumeditie op het podium staan.
De ministerraad komt voorlopig niet meer fysiek bijeen, vanwege de coronabesmettingen van minister Kajsa Ollongren en staatssecretaris Mona Keijzer. Dat laat de Rijksvoorlichtingdienst (RVD) donderdag weten.
Volgens de RVD heeft premier Mark Rutte "besloten tot een grotere terughoudendheid bij het organiseren van fysieke bijeenkomsten".
"De vergaderingen van de ministerraad kunnen volgens de coronarichtlijnen worden gehouden, maar uit voorzorg is besloten om vergaderingen van de ministerraad voorlopig via communicatietechnologie te laten plaatsvinden", aldus de RVD.
Bestuursvoorzitters van de meest invloedrijke ondernemingen in de wereld zijn bezorgd of hun personeel wel voldoende toegang heeft tot coronavaccins. Volgens een internationale peiling door accountants- en adviesbureau KPMG leeft die zorg bij ongeveer de helft van vijfhonderd ondervraagde topmannen en -vrouwen van vooraanstaande bedrijven.
Niet overal in de wereld is het even makkelijk om een vaccin te krijgen. Maar veel bedrijfsbestuurders zouden het vaccinatieprogramma wel zien als een absolute voorwaarde voor de terugkeer van werknemers naar kantoor. Negen op de tien ondervraagden overwegen werknemers te vragen zich te melden wanneer ze zijn gevaccineerd.
"Hierdoor zijn zij in staat maatwerk-maatregelen te nemen om hun personeel te beschermen", legt bestuursvoorzitter Stephanie Hottenhuis van KPMG Nederland uit.
Veel van de ondervraagden maken zich volgens de peiling ook zorgen over de bereidheid van werknemers om zich wel of niet te laten vaccineren. Dat komt door de vraagtekens die er in een aantal landen zijn bij de veiligheid van sommige vaccins en de invloed die dit heeft op de beslissing van werknemers.
Het duurt waarschijnlijk nog even voor er een terugkeer naar 'normaal' in zit. Een groot deel van de bestuursvoorzitters denkt dat dit pas ergens in de loop van volgend jaar plaatsvindt. De meeste deelnemers uit het onderzoek gaven aan dat zij het advies van overheden hierover willen afwachten. Pas als die aan zouden geven dat het kan, dan zijn werknemers bij de betreffende bedrijven weer in groten getale welkom op kantoor.
Demissionair minister-president Mark Rutte heeft zich laten testen en blijkt niet besmet met het coronavirus. Dat laat een woordvoerder desgevraagd weten. Rutte onderging net als veel andere bewindslieden een test nadat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) eerder deze week positief was getest. Minister en verkenner in de formatie Kajsa Ollongren bleek donderdag besmet te zijn met corona. Vrijdag was vrijwel het gehele kabinet bijeen tijdens de wekelijkse ministerraad.
Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken), tevens verkenner namens D66 in de kabinetsformatie, is positief getest op het coronavirus. De formatiegesprekken die donderdag gevoerd zouden worden met VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag, zijn tot nader order uitgesteld, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
Het Rode Kruis biedt vanaf deze week extra hulp aan mensen die in quarantaine zitten. Zogenoemde quarantainecoaches houden contact met mensen in thuisisolatie en regelen waar nodig hulp, bijvoorbeeld met het doen van boodschappen.
Of mensen in quarantaine de extra ondersteuning kunnen gebruiken, wordt door de GGD bepaald. Als iemand die in thuisisolatie moet laat merken dat quarantaine problemen oplevert, biedt een GGD-medewerker de coach aan.
Met het 'Let op Elkaar Netwerk' van Het Rode Kruis kunnen de vijftien quarantainecoaches na een belletje door het hele land vrijwilligers inschakelen. Aan dat netwerk zijn meer dan 100.000 vrijwilligers verbonden, die kunnen helpen met boodschappen doen, de hond uitlaten of met contact opnemen met de huisarts.
In februari testte de hulporganisatie het inzetten van de quarantainecoaches in de regio's Drenthe en het Noord-Hollandse Kennemerland. Daar is toen aan 1762 mensen een coach aangeboden, van wie 41 mensen dat aanbod aannamen. Driekwart van die mensen waren positief over de coaching, meldt Het Rode Kruis. Zij hadden vooral behoefte aan extra informatie over quarantaine of aan een luisterend oor.
De NS krijgt steeds meer klachten over te drukke treinen. Maar reizigers moeten er rekening mee houden dat ze binnenkort toch weer naast elkaar moeten zitten. Daarvoor waarschuwt Tjalling Smit, als lid van de raad van bestuur van NS verantwoordelijk voor de dienstregeling, in dagblad Trouw.
"Mensen zijn inmiddels gewend aan anderhalve meter afstand én een mondkapje", zegt Smit in de krant. "Met alleen zo’n kapje voelen ze zich onveilig. En nu hebben ze nog vaak een ‘viertje’ voor zichzelf, met hun tas naast zich. Maar dat kan binnenkort niet meer. Reizigers zullen weer naast elkaar moeten zitten."
Want er is niet veel ruimte om de treincapaciteit uit te breiden als straks het aantal reizigers weer toeneemt, laat Smit aan de krant weten. Momenteel rijdt de NS al met 90 procent van het normale aantal treinen. De treinvervoerder krijgt de laatste tijd enkele honderden klachten per week. "Vroeger klaagden reizigers als de trein voor 90 procent vol zat", aldus Smit. "Nu doen ze dat al bij 40 procent."
Onlangs uitte ook het Outbreak Management Team (OMT) zijn zorgen over de situatie in het openbaar vervoer. Met name in korte treinen zien de gezondheidsdeskundigen die het kabinet adviseren over de corona-aanpak een probleem ontstaan, doordat lang niet altijd voldoende afstand gehouden kan worden tot medereizigers.
Toch houdt de NS naar eigen zeggen zich aan het protocol dat vorig jaar is opgesteld in overleg met het RIVM en het OMT. Dat houdt in dat alle zitplaatsen bezet mogen worden.
Het Amsterdam Dance Event (ADE) hoopt komend najaar alsnog een (deels) fysieke jubileumeditie te kunnen houden. Van 13 tot en met 17 oktober vinden verschillende conferentie- en festivalevenementen plaats in Amsterdam, maakte de organisatie donderdag bekend.
Vorig jaar werd het grootse dance-event vanwege de coronacrisis volledig digitaal gehouden en is besloten het 25-jarig jubileum een jaar te verlengen. "Met het oog op de toenemende vaccinatiedichtheid en testcapaciteit in Nederland, verwacht ADE de heropening van de live-muziekindustrie te vieren tijdens haar 25-jarige jubileumeditie in oktober in Amsterdam", laat de organisatie weten. Die werkt aan de best mogelijke ADE-ervaring "binnen de op dat moment geldende COVID-19-maatregelen".
De eerste namen voor het evenement in oktober zijn inmiddels bekend. Onder meer Oliver Heldens en Dave Clarke treden op. Zij zullen beiden een show geven in de Melkweg. Ook in Paradiso zullen shows te zien zijn. De conferentie staat gepland om plaats te vinden in de Felix Meritis.
Jaarlijks komen honderdduizenden mensen vanuit de hele wereld op het evenement in Amsterdam af. Afgelopen jaar vond ADE volledig digitaal plaats. Die online-editie, met livestreams van optredens en een digitale conferentie, trok volgens de organisatie in de vijf dagen miljoenen mensen.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.