Terug

Volg Hart van Nederland

Groningse hongerstaker Dhani stopt na 35 dagen met zijn actie, maar blijft strijden

Politiek

12 mrt 2020, 14:40

Hongerstaker Dhani Hoekstra uit Ten Post is donderdag gestopt met zijn actie. De Groninger heeft meer dan een maand niets gegeten om aandacht te vragen voor de gedupeerden van de aardbevingsschade in de provincie. Dhani zal nu dus na bijna vijf weken weer eten. "Als hij doorgaat, gaat hij dood", legt zijn  persvoorlichter Inez Witjes uit aan Hart van Nederland. "En dan malen ze er nog niet om." Dat betekent niet dat het nu klaar is, benadrukt ze. "Dhani gaat door met actievoeren." En dat is hard nodig volgens Witjes. "Ze drijven mensen hier tot waanzin, maar geven daar weinig om." Dat premier Mark Rutte het gebied woensdag bezocht, doet daar weinig aan af. De Groningers hebben niet het gevoel dat zo'n bezoek hen iets zal opleveren en denken dat het vooral voor de bühne is. Lees ook: Groningse hongerstaker Dhani Hoekstra eet al vier weken niet: 'Ik leef van uur tot uur'

Grote financiële problemen

Dhani is ook gedupeerd en besloot begin februari daarom niets meer te eten. Zijn gezin zit in diep in de financiële problemen door de aardbevingen. Hij probeert zijn huis te verkopen, maar geïnteresseerden haken af als ze de schaderapporten onder ogen krijgen. Telkens wordt beloofd dat slachtoffers ruime vergoedingen krijgen, maar het gezin ziet daar weinig van. "We worden elke keer met een kluitje het riet in gestuurd en hebben geen idee welke schade we vergoed gaan krijgen. We vallen telkens onder andere regelingen", vertelde Dhani toen aan Hart van Nederland. Lees terug: Aardbevingsslachtoffer Dhani in hongerstaking: 'Het is een wanhoopsdaad'

Nog 19.000 klachten in behandeling

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken zegt dat er minder klachten over het uitbetalen van schades zijn. "Maar het is altijd zo dat er mensen zijn die daar nog niet zoveel van merken. Sinds we een nieuwe loket hebben opgezet zijn er tienduizenden schades afgehandeld." Volgens de laatste cijfers zijn er inmiddels ruim 30.000 schades afgehandeld en zijn er nog eens 19.000 in behandeling. In totaal is een bedrag van ruim 165 miljoen euro uitgekeerd, per adres gaat het om een bedrag van tussen de 5000 en 11.000 euro.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.