Politiek
9 okt 2019, 14:07
De Inspectie van Justitie en Veiligheid heeft een vernietigend rapport geschreven over de aanpak van de stalking van Hümeyra. De hulpverlenende instanties lieten het meisje in de kou staan, is de conclusie. Op 18 december 2018 schoot stalker Bekir E. de 16-jarige Hümeyra dood bij haar school in Rotterdam. Uit het rapport blijkt dat de politie, Reclassering Nederland, Veilig Thuis, het Zorg- en Veiligheidshuis en het Openbaar Ministerie de stalking van Hümeyra niet herkenden. Alleen Slachtofferhulp Nederland erkende de problemen van het meisje.
De hulpverlenende instanties hadden geen goed beeld van de risico's. Zo was er een contactverbod maar kon stalker en ex-vriend Bekir E. dat herhaaldelijk schenden, zonder dat dit voor hem gevolgen had. Volgens de Inspectie van Justitie en Veiligheid werd onvoldoende samengewerkt en ontbrak regie. Lees ook de reactie van de familie: 'Zonder fouten van de instanties had Hümeyra nog geleefd' Hümeyra heeft regelmatig aandacht gevraagd voor haar situatie. Maar de instanties wisselden geen informatie uit en daardoor moest ze iedere keer weer haar verhaal doen. Daarnaast kreeg ze tegenstrijdige adviezen. Vooral bij de politie was de interne samenwerking en communicatie slecht.
Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid neemt de conclusies en aanbevelingen uit het rapport over. Hij neemt maatregelen gericht op stalking. De minister wil dat:
stalking beter herkend wordt.
slachtoffers beter beschermd worden.
stalkers steviger aangepakt worden.
Als iemand melding maakt van stalking dan moet binnen de politie een regisseur aangewezen worden. Deze persoon is aanspreekpunt voor andere agenten en hulpverleningsinstanties. Vanuit de politie wordt bekeken wat het beste is om de stalking aan te pakken. https://twitter.com/CharlotteHvNL/status/1181911915251077120
Minister Grapperhaus wil dat politie en Openbaar Ministerie steviger optreden tegen een stalker. Voortaan moet sneller opgetreden worden tegen overtreding van een contact- of locatieverbod. Reclassering Nederland zal voortaan altijd de inzet van een enkelband overwegen als het gaat om hoog-risicogevallen van ex-partnerstalking. De maatregelen van de minister worden in de loop van volgend jaar geëvalueerd door de Inspectie van Justitie en Veiligheid.
Minister Grapperhaus en zijn collega van Rechtsbescherming, Sander Dekker, moeten in de Kamer tekst en uitleg geven over de gang van zaken. Een brede meerderheid steunen de oproep hiertoe door PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. Volgens haar had de moord voorkomen kunnen worden. "Die conclusie is hard en tegelijk ontzettend verdrietig. In deze zaak is er afgewacht en weggekeken. Niemand had de duidelijke regie. Voor de familie lijkt me dat moeilijk te verteren." Kuiken wil dat het niet opnieuw zo mis kan gaan. "Bij stalken en bedreiging moet de eerste prioriteit altijd zijn de vrouw te beschermen. De minister moet nu maatregelen nemen om het niet alleen op papier, maar ook in de praktijk te verbeteren. De veiligheid van de vrouw moet voorop staan."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.