Politiek
30 mei 2018, 09:42
Op de Wolfert Tweetalig in Rotterdam hebben ze een bijzondere manier gevonden om de zogenaamde zesjescultuur tegen te gaan: je moet gemiddeld een zeven staan om over te gaan. Volgens de havo- en vwo-school werkt het beleid. “Ik ben ervan overtuigd dat kinderen beter kunnen presteren dan ze laten zien,” zegt directeur Arnold Koot in de Volkskrant. “Die instelling van ‘een 5,5 is ook voldoende’ vind ik niet kunnen. Dan haal je niet eruit wat erin zit en moet je maar naar een andere school gaan. Ik wil niet dat mijn leerlingen hun talenten vergooien.”
Wolfert biedt ook extra vakken aan die de scholieren leuk vinden. Dan bouwen ze bijvoorbeeld robots of maken ze een documentaire. Ouders zijn niet per se blij met de nieuwe maatregel. Door klachten wordt het nieuwe beleid voor hogere klassen dan ook niet ingevoerd.
Onderwijskundige Lindy Wijsman is licht sceptisch over de manier waarop de school zich profileert. Uit haar onderzoek blijkt dan wel dat de scholieren van Wolfert hoger scoren dan de vergelijkingsgroepen, “maar we zien ook bij de leerlingen van Wolfert een dalende trend van de eerste naar de derde. Dit is dus niet dé oplossing.” Voor de 13-jarige Arinda uit vwo 2 werkt de extra motivatie in ieder geval wel: “Leerlingen die in het eerste jaar een 6,8 hebben gaan wel over. Als ze de Wolfert-spirit hebben. Dat betekent dat ze leergierig en enthousiast zijn. Hier is een zes niet goed genoeg.”
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.