Terug

Volg Hart van Nederland

Stijgende energierekening is een "enorme miskleun" en "ongelooflijke stommiteit"

Politiek

19 feb 2019, 16:28

Dat de energierekening dit jaar harder stijgt dan verwacht, is een "serieuze zorg" voor het kabinet. Dat zegt minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat. Of huishoudens op compensatie kunnen rekenen, is evenwel afhankelijk van nieuwe koopkrachtcijfers die volgende maand worden verwacht. Het kabinet beloofde vorig jaar op Prinsjesdag dat bijna iedereen in Nederland in 2019 meer te besteden zou krijgen. Wiebes erkent dat bij de ramingen van inflatie en koopkracht oude cijfers zijn gebruikt over bijvoorbeeld het verbruik en de prijzen van stroom en gas. De tarieven in de markt zijn sterker gestegen dan verwacht. "We hadden ons minder stellig moeten uitlaten", geeft hij toe.

334 euro meer

Met de nieuwe tarieven van januari 2019 komt de gemiddelde jaarlijkse energierekening uit op 2.074 euro, 334 euro meer dan een jaar geleden bij hetzelfde verbruik. Lees ook: Energieprijzen in afgelopen tien jaar met 14 procent gestegen Wat een en ander betekent voor de totale koopkracht, moet volgens Wiebes nog blijken. "Het leven bestaat uit meer dan alleen energie", aldus de minister. Tot nu toe ziet het er volgens hem naar uit dat de prijsontwikkeling van andere goederen en diensten in elk geval een deel van de tegenvaller op de energierekening compenseert.

Belofte gebroken

Oppositiepartij GroenLinks gelooft daar niet in. "Het kabinet houdt zich niet aan belofte dat iedereen er in 2019 op vooruit gaat", concludeert Kamerlid Bart Snels. De oppositie waarschuwde eerder al dat mensen met een lager inkomen het kind van de rekening zouden worden, brengt hij in herinnering.

'Enorme miskleun'

Ook de coalitiepartijen zijn boos. D66-Kamerlid Matthijs Sienot spreekt van "een enorme miskleun" die het vertrouwen in ramingen niet ten goede komt. "Een ongelofelijke stommiteit" vindt Carla Dik-Faber van de ChristenUnie. "Wij balen hiervan." CDA'er Agnes Mulder wil dat het kabinet met een antwoord komt. "Want dit is voor ons niet acceptabel." Lees ook: Deze regels en wetten veranderen per 1 januari 2019 De VVD wil weten of wél actuele cijfers worden gebruikt voor de doorrekening van het Klimaatakkoord. Daaruit moet blijken of die voorstellen om Nederland op termijn CO2-neutraal te maken, wel voor iedereen betaalbaar zijn. "Hebben we de marktontwikkelingen wel scherp?", vraagt Kamerlid Dilan Yeşilgöz. ANP/Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.