Terug

Volg Hart van Nederland

Veel onvrede klimaatakkoord: grootste vervuilers draaien niet op voor kosten

Politiek

21 dec 2018, 19:31

Dit akkoord gaat het klimaat helaas niet redden. Dat stellen Natuur & Milieu, Greenpeace, Milieudefensie, de Natuur en Milieufederaties, de Jonge Klimaatbeweging en FNV in een gezamenlijke reactie op het vrijdag gepresenteerde ontwerp-klimaatakkoord. De organisaties zijn teleurgesteld dat er “een vaalgroen, flinterdun klimaatakkoord is gepresenteerd''. Ze noemen de afspraken veel te vrijblijvend en de verdeling van de lusten en lasten volstrekt scheef. Ook stellen ze dat er vooral wordt ingezet “op tijdelijke lapmiddelen die de fossiele industrie in stand houden''. Lees ook: Dit is wat het klimaatakkoord voor jou betekent

Te vrijblijvend

De gemaakte afspraken vinden zij veel te vrijblijvend, terwijl ook de lasten en lusten oneerlijk worden verdeeld: de grootste vervuilers, zoals de industrie, draaien niet op voor de kosten, volgens de drie instanties. Bij de PVV komt er stoom uit de oren: “Totale waanzin,” zegt Kamerlid Alexander Kops over het akkoord. De partij staat er om bekend dat ze niet geloven in de opwarming van de aarde. Lees ook: Klimaatrapport VN is ‘allerlaatste kans’ om ‘desastreuze opwarming te beperken’ Het CDA wil graag dat Nederland de klimaatdoelen van Parijs haalt “op een manier die kansen biedt voor onze economie en die voor iedereen draagbaar is". Volgens fractieleider Sybrand Buma staat voorop “dat de uiteindelijke plannen voor de Nederlanders haalbaar en betaalbaar moeten zijn. De plannen die nu zijn gepresenteerd, zijn nog niet definitief, onderstreept Buma.

Goede basis

Volgens Vereniging Eigen Huis vormt het plan een goede basis, maar bijvoorbeeld de kosten waar huiseigenaren voor opdraaien blijven voor hun een groot vraagteken. Voor de Woonbond is met name van belang dat huurders niet de dupe worden van het klimaatbeleid. Het plan voorziet in een verschuiving van belasting van elektriciteit naar gas. Zo wordt gas duurder. “Een logische stap, maar huishoudens met lage inkomens die nog in slecht geïsoleerde woningen wonen, mogen niet de dupe worden.''

Stimuleringsfonds van 185 miljoen

Evofenedex, de behartiger van logistieke en handelsbelangen van duizenden bedrijven, zegt vertrouwen te hebben in het klimaatakkoord. De vereniging is blij met een stimuleringsfonds van 185 miljoen euro voor de aanschaf van elektrische bestelauto's. Brancheorganisatie Bovag daar dan weer niet ontevreden over en zegt dat het van groot belang is dat consumenten met benzine- of dieselauto’s niet opdraaien voor de volledige financiële dekking van de plannen voor elektrisch vervoer.

Wat Vindt Nederland?

Er komen nogal wat kosten bij voor automobilisten. Ons panel Wat Vindt Nederland? is onverbiddelijk: 86 procent is tegen het pakket aan maatregelen. Van onze auto moeten ze dus afblijven, maar willen wij burgers dan überhaupt wel op wat voor manier dan ook mee betalen aan een beter klimaat? Daar zien we een tweedeling in ons land. Ja, zegt veertig procent, maar een kleine meerderheid van 49 procent wil dat niet.

Plannen doorberekend

De plannen worden de komende tijd doorberekend, waarna de politiek de knoop doorhakt. Want volgens premier Mark Rutte beslist uiteindelijk de politiek. Eerst moet dus duidelijk worden of de voorstellen wel haalbaar en betaalbaar zijn, en of ze tot de gewenste CO2-vermindering leiden. De doorrekening ervan moet aantonen of ze haalbaar zijn. Het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving kijken daarbij of de milieudoelstelling wordt gehaald en of “de samenleving ze mee kan maken", volgens Rutte. Lees ook: Honderden kerken luiden noodklok voor klimaat Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat benadrukte we “nog niet klaar zijn”. “We beginnen pas. Bij een akkoord is er een dag en daarna hebben we twaalf jaar lang werk en is het pas 2030 en moeten we tot 2050. Elke dag doen we dit nu de komende 32 jaar. Wen er maar aan.''

Nederland in groene stand

De ChristenUnie en D66 zijn blij met het ontwerp-akkoord Volgens CU-fractieleider Gert-Jan Segers is “de route naar Parijs nu uitgestippeld". “We zijn het aan de komende generaties verplicht om nu in beweging te komen. En dat doen we.” Volgens D66’er Rob Jetten is het akkoord de reden waarom zijn partij in dit kabinet zit: “Nederland definitief in de groene stand zetten. Dit akkoord is allesomvattend." ANP/Redactie

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.