nieuws
8 okt 2022, 15:22
Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft tot zaterdag 17.00 uur 191 schademeldingen gekregen vanwege de aardbeving met een kracht van 3.1 bij het Groningse dorp Wirdum, en de naschok met een kracht van 1.2 bij Garrelsweer. Tot 11.30 uur zaterdagochtend waren er negentig meldingen binnengekomen. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) brengt maandag een bezoek aan het getroffen gebied. Van de schademeldingen komen er 126 uit het zogenoemde effectgebied van de bevingen. Binnen het effectgebied liggen plaatsen als Appingedam en Delfzijl, en ook Wirdum en Garrelsweer. Er zijn zeven meldingen gedaan van een mogelijk acuut onveilige situatie. Op die plekken worden veiligheidsinspecties uitgevoerd.
De aardbeving deed zich om 04.17 uur voor op drie kilometer diepte. Het is de zwaarste beving van dit jaar en hij behoort tot de tien zwaarste aardbevingen in Groningen. Het Instituut Mijnbouwschade Groningen meldt dat de beving bij Wirdum schade aan woningen heeft veroorzaakt tot voorbij plaatsen als Bedum.
De schademeldingen komen uit een groot gebied. Zo zijn meerdere meldingen gedaan vanuit de stad Groningen. Gemiddeld kwamen er de afgelopen vijf weken circa 134 schademeldingen per dag binnen bij het IMG.
Het dorpshuis is vandaag open zodat bewoners van het Groningse dorp samen kunnen komen om te praten over de aardbeving. De gemeente Eemsdelta, waar Wirdum onder valt, stuurt zogeheten inwonersondersteuners om dorpsbewoners een luisterend oor te kunnen bieden. Dit meldt een woordvoerster van de gemeente. Wirdum telt ruim 350 inwoners.
De inwonersondersteuners kunnen bewoners helpen als ze problemen ervaren op emotioneel, lichamelijk of sociaal gebied als gevolg van de aardbevingen. Ze gaan het gesprek aan met dorpsbewoners en helpen ze hun weg te vinden in het doolhof van regelingen over schade, subsidies en versterkingen.
Vijlbrief noemt deze aardbeving "opnieuw een zware klap voor Groningen". Hij wil er alles aan doen om de gaswinning in het Groningenveld zo snel mogelijk te beëindigen, schrijft de staatssecretaris in een reactie. "Ik wens alle Groningers veel sterkte toe. Gaswinning in Groningen is onveilig en zorgt naast schade ook voor angst en onzekerheid. Daarom doe ik er alles aan om het Groningenveld zo snel mogelijk te sluiten", aldus Vijlbrief. De bewindsman wordt komende week gehoord door de parlementaire enquêtecommissie aardgaswinning Groningen.
De staatssecretaris schreef onlangs aan de Tweede Kamer dat de gaswinning in Groningen volledig wordt afgebouwd. Per 1 oktober dit jaar is het gasveld 'op de waakvlam' gegaan. Dat betekent dat er een minimale hoeveelheid gas wordt gewonnen: 2,8 miljard kubieke meter gas voor komend gasjaar, dat duurt tot oktober 2023. Als de situatie het toelaat, wil het kabinet de gaswinning uit het Groningenveld stoppen in het najaar van 2023, uiterlijk 2024.
Ook na het sluiten van het veld kunnen aardbevingen nog enige tijd blijven voorkomen.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.