Persoonlijke verhalen
3 mrt 2023, 20:00
Vlak na de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië kwam de hulp snel op gang. Ook bij basisschool De Horn in Wijk bij Duurstede. Familie van enkele leerlingen van de school woont in een van de getroffen gebieden en al snel stroomden de hulpgoederen binnen. Ook andere scholen sloten zich bij de actie aan. Het ging alleen niet zo makkelijk als gedacht.
Vervoer van de spullen naar het rampgebied was geregeld via een kennis met een transportbedrijf. Maar helaas trok het transportbedrijf zich op het laatste moment terug, waardoor de gymzaal nu propvol staat met dozen en juf Esther de handen in het haar heeft.
"Vorige week vrijdag zouden de spullen worden opgehaald en naar het gebied rondom Bahçe in Turkije worden gebracht. Maar donderdag was er een grote naschok en nu durven de chauffeurs er niet meer naartoe. Uit angst voor hun eigen leven", vertelt Esther Ewoldt-Akdeniz.
"Als ik dat van tevoren had geweten, dan was ik er niet aan begonnen. Dan hadden we gewoon geld opgehaald. Maar het vervoer was goed geregeld. Tenminste, dat dacht ik."
Esther besloot een telefoontje te plegen naar Hart van Nederland om een tweeledige oproep te doen: om een opvangruimte en om transport:
"Ondertussen is de vakantie bijna voorbij en de kinderen op mijn school moeten kunnen gymmen. Die dozen moeten de school uit." Het is ook beschamend naar alle mensen en ouders die iets hebben gedoneerd, zegt ze. "Ik wil niet zeggen dat het is geflopt, dat vind ik heel erg."
Esther Ewoldt-Akdeniz is getrouwd met de Turkse Harun die uit de omgeving van Bahçe komt. Gelukkig hebben de aardbevingen geen dodelijke slachtoffers bij de familie geëist, maar de schade is enorm.
Het huis van zijn zus bijvoorbeeld is verwoest, de familie slaapt in tenten. Er is een grote behoefte aan alles. De dochters van Esther en Harun, Elife van 11 en Filiz van 7, zien de impact van de aardbevingen en hebben een belangrijke rol gespeeld bij de inzameling van de hulpgoederen. "Iedereen is er nauw bij betrokken. De spullen moeten gewoon zo snel mogelijk naar het getroffen gebied."
Voor het eerste probleem, de opslagruimte voor de ruim 450 dozen, lijkt inmiddels een oplossing te zijn gevonden. De gemeente Wijk bij Duurstede stelt, na een telefoontje van Hart van Nederland, belangeloos een grote ruimte beschikbaar waar de ingezamelde hulpgoederen veilig en droog kunnen staan totdat er vervoer is geregeld. Ook de eerste chauffeurs hebben zich inmiddels gemeld.
Wel is de organisatie nog met klem op zoek naar een vrachtwagen om de hulpgoederen naar Turkije te vervoeren. Bent u of kent u iemand die daarmee kan helpen, dan wordt u vriendelijk verzocht om contact op te nemen met Esther Ewoldt. Dat kan via de Facebook-pagina van de school of per mail naar: info@dehorn.nl.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.