Terug

Volg Hart van Nederland

Veteranen vrezen voor hun veilige woonplek in Doorn: 'Deze plek betekent zo veel voor ons'

nieuws

1 nov 2021, 22:36

Er heerst een hoop onrust onder veteranen en dienstslachtoffers in Doorn. Op het terrein van het Nederlandse Veteranen Instituut wonen de oud-militairen naast elkaar. Dat geeft ze een veilig gevoel, aangezien ze kampen met lichamelijke en/of psychische problemen na een missie. Nu de huizen in de verkoop gaan, vrezen ze voor hun broodnodige rust.

Oud-militair Esther Frijlink legt aan Hart van Nederland uit wat de plek voor de bewoners betekent. "Ik voel me er veilig. Het betekent heel veel voor me, omdat ik hier mijn rust vind." Ze heeft in voormalig Joegoslavië gediend en heeft daar een posttraumatische stressstoornis (PTSS) aan overgehouden. Net als vele andere bewoners van het gebied.

In de bossen van het Utrechtse Doorn vinden de getraumatiseerde veteranen hun broodnodige rust, omdat prikkels in bijvoorbeeld een woonwijk te veel voor ze zijn. Op het terrein staan achttien bungalows voor zogenoemde 'dienstslachtoffers', waar ook Frijlink toe behoord, en een zorgcomplex voor veteranen met 26 woningen, genaamd het Woonoord.

Huizen naar reguliere woningmarkt

In 2019 is het bestemmingsplan gewijzigd. Hierdoor worden de bungalows niet meer verhuurd aan oud-veteranen, maar verkocht. Tegelijkertijd maakt Woonoord plaats voor nieuwe appartementen. Die zijn bedoeld voor oud-militairen, maar die bestemming geldt maar voor twee jaar. Daarna komen de huizen vrij op de reguliere woningmarkt.

Dat er naast de huidige bewoners ook niet-veteranen kunnen komen wonen geeft de bewoners veel stress. "Wij zijn bang dat mensen die op het terrein komen wonen geen zin hebben in veteranen. Sommigen hebben snel last van overprikkeling en kunnen niet zo goed tegen onrecht", aldus Frijlink.

'We kunnen niks afdwingen'

De gemeente zegt de zorgen van de bewoners te begrijpen. "Wethouder Rob Jorg is ook in gesprek met woonstichting Heuvelrug Wonen. Maar we kunnen niets afdwingen", aldus een woordvoerder. "De bestemming wordt gewijzigd omdat er nu meer nodig is dan toen. Toen was het vooral maatschappelijk, nu ook voor een deel wonen."

Heuvelrug Wonen benadrukt dat de bungalows eerst te koop worden aangeboden aan de huidige huurders. Ook de nieuwbouwwoningen zullen eerst te koop worden aangeboden aan de veteranen. "Verder kunnen wij niets betekenen voor de huidige bewoners omdat het terrein van het Nederlands Veteraneninstituut is", benadrukt een woordvoerder.

Het Nederlands Veteraneninstituut laat weten dat ze formeel geen rol spelen in de toekomst van de veilige woonplek voor de oud-personeelsleden die tijdens hun diensttijd getraumatiseerd zijn geraakt. Wel is de organisatie betrokken bij het proces en blijven ze in gesprek met alle betrokken partijen, belooft het instituut.

Bewoners starten petitie

De bewoners van het terrein zijn inmiddels een petitie gestart. "We willen graag tot een compromis komen", legt Frijlink uit. "Zorg voor de veteranen en dienstslachtoffers en voorkom verkoop van hun veilige woonomgeving." De petitie is inmiddels bijna 2.000 keer ondertekend.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.