Terug

Volg Hart van Nederland

Dit is wat we nu weten over de treinbotsing in Voorschoten

Dit is wat we nu weten over de treinbotsing in Voorschoten

112

4 apr 2023, 09:02

Een trein met vijftig inzittenden is dinsdagochtend ontspoord ter hoogte van Voorschoten. Dit is wat we tot nu toe weten over de treinramp.

De trein was maandag- op dinsdagnacht onderweg vanuit Leiden naar Den Haag. De trein botste tegen een bouwkraan en ontspoorde toen.

  • Er is een dodelijk slachtoffer te betreuren, een 65-jarige kraanmachinist die aan het werk was voor bouwbedrijf BAM. Volgens ProRail was hij de bestuurder van de bouwkraan.

  • Negentien mensen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Twee zwaargewonde patiënten liggen nog op de intensive care van het Leids Universitair Medisch Centrum, een zwaargewond slachtoffer ligt op de intensive care van het HMC Westeinde in Den Haag. Ook is een aantal gewonden naar het Alrijne Ziekenhuis in Leiderdorp gebracht.

  • Eerst botste een goederentrein op een bouwkraan, waarna brokstukken van de kraan op een ander spoor terecht kwamen. Vervolgens botste de passagierstrein daarop.

  • De machinist van de goederentrein is in orde. De machinist van de passagierstrein ligt met botbreuken in het ziekenhuis.

  • De politie en het Openbaar Ministerie doen strafrechtelijk onderzoek naar het ongeval.

  • Slachtofferhulp heeft een website met informatie gelanceerd voor de slachtoffers.

  • Het treinverkeer tussen Leiden en Den Haag ligt er volgens een prognose van de NS uit tot minimaal 11 april. 

Wat is er gebeurd?

De bouwkraan waar de trein tegenaan botste is van bouwbedrijf BAM. BAM was op dat deel van het spoor betrokken bij bouwwerkzaamheden. Het dodelijke slachtoffer van de treinbotsing was een werknemer van het bouwbedrijf, zegt een woordvoerder van het bedrijf. Hij was volgens spoorwegbeheerder ProRail de bestuurder van een bouwkraan. Volgens topman ProRail John Voppen stond de kraan op een spoor waarover op dat moment geen treinen reden.

Na het ongeval kwamen mensen schreeuwend de trein uit, zegt een buurtbewoner die getuige was. Hij hoorde een goederentrein aankomen en hoorde vervolgens twee keer een klap. "Ik keek naar buiten en zag lichtflitsen", aldus de man.

Volgens de getuige kwam de aannemer bij het ongeval kijken. Hulpdiensten waren volgens de man snel ter plaatse.

Hoe gaat het nu?

Een deel van de trein kwam in het weiland terecht, van het middelste gedeelte ligt een deel op het spoor en een deel op zijn kant. Het deel dat nog op het spoor staat is zwaar gehavend. In het achterste gedeelte van de trein woedde na het ongeluk een brand.

Ook de goederentrein is gehavend. Onder een van de wagons ligt een hoop zand.

Dat is ook te zien op deze beelden:

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar het treinongeluk. De OVV is vrijwel meteen na het ongeval ter plaatste gegaan met een aantal onderzoekers die piketdienst hadden. "Ze doen een eerste verkenning en gaan op de gebruikelijke manier onderzoek doen", laat een woordvoerder weten. "Het is te vroeg om iets te zeggen over het ongeluk zelf, omdat het net gebeurd is, maar het onderzoek loopt." Daarnaast doen de politie en het Openbaar Ministerie strafrechtelijk onderzoek naar het treinongeval.

Door het treinongeval zal er dagenlang geen treinverkeer zijn op het traject tussen Den Haag en Voorschoten, meldt spoorbedrijf ProRail.

Reacties

Directeur van de NS Wouter Koolmees is "geschokt". Ook zegt hij dat er "degelijk onderzoek" gedaan moet worden naar het ongeluk. "Zoals iedereen zit ik vol vragen en we willen precies weten wat er gebeurd is." Een ongeval als dit "hoop je nooit mee te maken", zegt Koolmees. "Op dit moment geldt dat alle aandacht uitgaat naar het welzijn van onze reizigers en collega's"

Koning Willem-Alexander ging dinsdagochtend naar de plek van het ongeluk. De koning praatte in een calamiteitencontainer korte tijd met de burgemeester van Voorschoten en hulpverleners. Daarna liep hij langs het spoor om met eigen ogen het treinwrak te zien.

De koning vindt dat de hulpverleners "fantastisch" werk hebben verricht. "Ik ben ongelooflijk blij om te zien hoe snel alle gewonden naar ziekenhuizen zijn gebracht. Ik denk dat we iedereen dankbaar mogen zijn dat ze midden in de nacht paraat stonden om binnen no time hier aanwezig te zijn en hulp te verlenen."

Premier Mark Rutte spreekt van een "vreselijk treinongeluk bij Voorschoten". In een bericht op Twitter laat hij weten dat zijn gedachten bij de nabestaanden en bij alle slachtoffers zijn. "Ik wens hen alle sterkte."

Informatie voor slachtoffers

Slachtofferhulp Nederland heeft de website treinongelukvoorschoten.nl gelanceerd voor slachtoffers van de treinramp bij Voorschoten. Daar vinden slachtoffers, hun naasten en andere betrokkenen informatie over de hulp van Slachtofferhulp Nederland en betrokken overheidsinstanties. "Zo is er één centrale plek met alle informatie", meldt de organisatie. "Veel mensen die iets heftigs meemaken, ervaren emotionele en lichamelijke reacties. Zo is het bijvoorbeeld heel normaal om hoofdpijn, spanningen, huilbuien en nare herinneringen te krijgen. Op de website staan tips over omgaan met stressklachten."

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.