Terug

Volg Hart van Nederland

Max Verstappen uitgeroepen tot wereldkampioen na verwarring over puntentelling

Max Verstappen uitgeroepen tot wereldkampioen na verwarring over puntentelling

Sport

9 okt 2022, 10:38

Max Verstappen is na de Grote Prijs van Japan uitgeroepen tot wereldkampioen in de Formule 1. Dat gebeurde na veel verwarring over de puntentelling na zijn twaalfde zege van het seizoen. Ook Verstappen zelf was in de war. "Ben ik het nou of niet?"

Verstappen won de ingekorte race met overmacht. Vanwege zware regenval was er een onderbreking van twee uur en kregen de coureurs uiteindelijk 40 minuten de tijd om te racen op de drijfnatte baan. Niet alle ronden konden worden gereden.

Verrassende actie van FIA

Hoewel Verstappen bij de Grand Prix van Japan de eerste plek veroverde, was het daarom in eerste instantie nog niet duidelijk dat hij ook wereldkampioen zou worden. Volgens de vele volgers van de Formule 1 zou de coureur van Red Bull niet de volle punten krijgen en kon hij de titel nog niet binnenhalen, maar de internationale autosportfederatie FIA kende zeer verrassend toch volledige punten toe. Dat zou te maken hebben met het feit dat de race na de lange regenonderbreking was hervat en er geen sprake was een herstart. Daardoor kon de toch FIA de volle punten geven en vervielen de rekenmethodes met minder punten, die van toepassing zijn bij ingekorte races.

Max Verstappen wist het zelf ook even niet meer: is hij wereldkampioen in de Formule 1 of niet? Tijdens de interviews kort na de door hem gewonnen Grote Prijs van Japan kreeg de Nederlander te horen dat hij zijn tweede wereldtitel binnen heeft omdat Ferrari-coureur Charles Leclerc een tijdstraf had gekregen voor het afsnijden van een bocht in de laatste ronde. Leclerc viel daardoor terug van de tweede naar de derde plaats en met die uitslag zou Verstappen de titel binnen hebben.

'Ben ik het nou of niet?'

Vlak nadat Verstappen zijn verhaal had gedaan over de race, werd hij erop geattendeerd dat hij wereldkampioen zou zijn geworden. "Wat kan ik zeggen? Ongelooflijk natuurlijk", zei Verstappen, die daarna in de armen van zijn monteurs van Red Bull dook. Even later ontstond toch weer twijfel. "Ben ik het nou of niet?", zei Verstappen vlak voor de podiumceremonie tegen iemand van de organisatie.

Na minutenlange onduidelijkheid kreeg Max Verstappen te horen dat hij in Japan toch echt weer wereldkampioen in de Formule 1 was geworden. "Heel gek. Ik heb allerlei emoties", zei de Nederlander op het podium, nadat het Wilhelmus voor hem had geklonken.

'Deze tweede wereldtitel is mooier'

"Eerst win ik de race. En daarna dus ook het kampioenschap", aldus de kopman van Red Bull. "We hebben zo'n ongelooflijk jaar gehad. Dit hadden we na vorig seizoen nooit kunnen bedenken. Mijn eerste wereldtitel was heel emotioneel. Maar deze tweede is mooier, omdat we zoveel geweldige races hebben gereden. Dit is een heel speciaal jaar. Zulke jaren heb je niet vaak. Ik ben iedereen die heeft bijgedragen aan dit succes zo dankbaar. Iedereen werkt zo hard om de auto sneller te maken."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.