Terug

Volg Hart van Nederland

Qatar past vlak voor begin WK toch regels aan: alcohol verboden in en rond stadion

Voetbal

18 nov 2022, 11:54

Tijdens de wedstrijden op het WK voetbal in Qatar kunnen supporters geen alcohol kopen in het stadion en op de omlopen direct rond de tribunes. Voetbalbond FIFA gaat het beleid van de Qatarese overheid vrijdag bekendmaken, melden de kranten The Times en The New York Times en persbureau Reuters. Daarmee zouden vlak voor het begin van het toernooi de afspraken worden veranderd.

In de handleiding voor fans staat nu nog dat ze drie uur voor de wedstrijden en een uur na het laatste fluitsignaal Budweiser-bier mogen kopen in en bij de stadions. Onduidelijk is of de regels ook voor de speciaal ingerichte fanzones gelden. Het kopen van alcoholvrij bier blijft wel toegestaan.

Peperdure alcoholische versnaperingen

In het conservatief-islamitische Qatar gelden strenge regels voor het gebruik van alcohol. Drinken in het openbaar is niet toegestaan. Alcohol is wel verkrijgbaar, maar de drankjes zijn peperduur. FIFA heeft echter een groot sponsorcontract met de Amerikaanse bierbrouwer Budweiser. Dat bedrijf betaalt de FIFA tientallen miljoenen zodat zijn naam op reclameborden staat en zodat alleen zijn bier kan worden geschonken in de stadions.

De aangescherpte regels zouden niet gelden voor de skyboxen met FIFA-bobo's, zij zouden tijdens de wedstrijden nog gewoon alcohol kunnen drinken.

'Awkward'

Hoofdsponsor Budweiser reageerde met een inmiddels verwijderde tweet waarin het bedrijf zei: "dit is ongemakkelijk". Een woordvoerder van moederbedrijf AB-InBev was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Twitter - Budweiser Qatar tweet

Twitter - Budweiser Qatar tweet

Budweiser kan nog steeds bier verkopen op het FIFA Fan Festival in het centrum van Doha. Een glas bier kost daar naar verwachting zo'n 13,50 euro. Ook in sommige andere fanzones zal alcohol worden verkocht, terwijl andere zones alcoholvrij zijn.

Het WK begint zondag met de wedstrijd tussen gastland Qatar en Ecuador. Nederland komt maandag in actie en speelt de eerste groepswedstrijd tegen Senegal.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.