Volg Hart van Nederland

Hooligans AZ bestormen hoofdtribune na verloren halve finale

Voetbal

18 mei 2023, 22:54

AZ is uitgeschakeld in de halve finales van de Conference League. Het elftal van trainer Pascal Jansen verloor in het AFAS Stadion in blessuretijd van West Ham United: 0-1. West Ham was vorige week in Londen tijdens de eerste ontmoeting al met 2-1 te sterk.

De wedstrijd werd direct na afloop ontsierd door supporters van AZ, die de hoofdtribune van het AFAS Stadion bestormden. Daar zochten ze de confrontatie met fans van West Ham United.

De fans zaten achter het doel van AZ en braken door een hek. Daarna renden ze naar de Britse fans die juichten omdat hun club de finale had gehaald. Er werden flink wat klappen uitgedeeld. Enkele spelers van West Ham, onder wie aanvoerder Declan Rice, sprongen over de boarding om hun supporters te helpen.

Politie en stewards waren vrij snel ter plaatse om verdere confrontatie te voorkomen. Na een kleine tien minuten keerde de rust in het stadion terug. Andere supporters van AZ lieten met gefluit hun onvrede horen over het wangedrag van een deel van hun aanhang.

Voorafgaand aan de wedstrijd hadden de meeste supporters van beide clubs nog gewoon zin een mooi potje Europees voetbal.

AZ strijdend ten onder in halve finale tegen West Ham United
1:34

Weer tot de halve finale

AZ speelde voor rust in een laag tempo en wist nauwelijks kansen te creëren. In de tweede helft werden de Alkmaarders gevaarlijk en waren onder anderen Sven Mijnans en Pantelis Hatzidiakos in de buurt van een doelpunt. Voor West Ham miste Nayef Aguerd in de slotfase een opgelegde kans. In blessuretijd scoorde invaller Pablo Fornals alsnog.

AZ stond in 2005 voor het laatst in de halve finale van een Europees clubtoernooi. Het elftal van de toenmalige trainer Co Adriaanse strandde toen in de UEFA Cup tegen Sporting Portugal.

West Ham speelt woensdag 7 juni in Praag tegen FC Basel of Fiorentina.