Terug

Volg Hart van Nederland

KNVB gaat wedstrijd staken als spelers worden aangevallen: 'We zijn er helemaal klaar mee'

KNVB gaat wedstrijd staken als spelers worden aangevallen: 'We zijn er helemaal klaar mee'

Voetbal

6 apr 2023, 19:30

De KNVB heeft de maatregelen aangescherpt na de halve finale van de beker tussen Feyenoord en Ajax (1-2). Het bekerduel liep woensdagavond helemaal uit de hand toen een voorwerp, vermoedelijk een aansteker, op het hoofd van Ajax-speler Davy Klaassen werd gegooid. Hij raakte hierbij gewond aan zijn hoofd.

Als er alleen voorwerpen op het veld worden gegooid en niemand geraakt is, dan besluit de scheidsrechter voortaan het spel stil te leggen en gaan beide teams naar de kleedkamers. De arbiter staakt het duel alsnog definitief als er na de hervatting weer voorwerpen vanaf de tribunes op het veld belanden.

De scheidsrechter legt voortaan het spel stil als een toeschouwer het veld opkomt zonder iemand aan te vallen. De arbiter staakt het duel definitief als er voor de tweede keer in de wedstrijd een 'fan' het veld opkomt. "Door deze stappen halen potentiële daders het hopelijk niet langer in hun hoofd om de hoofdrolspelers op het veld te belagen. Daar zijn we helemaal klaar mee", laat directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen weten.

Vuurwerk en plastic bekers

Direct na de aftrap moest de beladen wedstrijd stilgelegd worden omdat achter een van de doelen vuurwerk en rookbommen werden afgestoken. Ook werden bekers bier en aanstekers gegooid tijdens de wedstrijd. Een voorwerp raakte het hoofd van Ajax-speler Klaassen, die daardoor gewond raakte. De gooier, een 32-jarige man uit Roelofarendsveen, was woensdag al aangehouden. Hij zit vooralsnog vast voor verhoor.

Toeschouwers riskeren een stadionverbod van 9 tot 36 maanden als ze voorwerpen of vloeistoffen op het veld gooien. Voor het beledigen van personen staat een stadionverbod van maximaal 9 maanden. Het afsteken van vuurwerk kan worden bestraft met een stadionverbod van 18 maanden. Fans zijn na een derde stadionverbod nooit meer welkom in een stadion.

Meerdere aanhoudingen

In totaal zijn er al 22 mensen aangehouden die zich zouden hebben misdragen in het voetbalstadion tijdens de halve finale van het bekertoernooi. Ze zijn onder andere aangehouden wegens het aansteken van vuurwerk en het gooien van spullen.

Eerder op de dag wist Feyenoord te melden dat 25 toeschouwers geïdentificeerd zijn die zich zouden hebben misdragen tijdens de wedstrijd in De Kuip. Drie van de geïdentificeerde personen hebben de huisregels van de Rotterdamse club overtreden, maar zijn niet aangehouden, zegt een woordvoerder van de politie. Over de identiteit van de andere verdachten is nog niets bekend. Evenmin is bekend of ze nog vastzitten.

Binnen- en buitenlandse media waren niet te spreken over het gedrag van de Feyenoord-aanhang tijdens de bekerwedstrijd. Ook Rotterdammers zelf, of ze nu voetbalsupporter zijn of niet, praten de chaos die ontstond in het duel tegen Ajax niet goed:

Rotterdammers veroordelen gedrag Feyenoordsupporters: 'Ik sta hier met schaamte'
0:53
Rotterdammers veroordelen gedrag Feyenoordsupporters: 'Ik sta hier met schaamte'

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.