Terug

Volg Hart van Nederland

Een armband, een speldje of helemaal niets: welk statement moet sportminister Helder maken in Qatar?

WK

27 nov 2022, 22:08

Dinsdag, als het Nederlands elftal tegen gastland Qatar speelt, zullen veel ogen niet alleen op het veld gericht zijn, maar ook op de eretribune. Daar zit sportminister Conny Helder naast de emir van Qatar. Volgens 41 procent van de Nederlanders is dat het ideale moment om de OneLove-armband te dragen als statement tegen wereldvoetbalbond FIFA. Dat blijkt uit onderzoek onder het Hart van Nederland-panel onder ruim 2000 respondenten.

De KNVB laat in gesprek met Hart van Nederland weten in ieder geval geen armband, maar een OneLove-speldje te dragen. "De uiting van OneLove is heel belangrijk. Het is een respectvolle, positieve boodschap voor inclusie, tegen alle vormen van discriminatie", zegt directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen.

'Spagaat'

Voor de voetbalbond voelde het dragen van de OneLove-armband als een te groot statement. "Het allerbelangrijkst is het einddoel. We willen impact maken met een boodschap. Hier zit iedereen voortdurend in dezelfde spagaat", legt Van Leeuwen uit. "Je wilt een boodschap uitdragen, maar je wilt ook niet dat die als provocerend of activistisch wordt ervaren en daarmee contraproductief wordt."

Het Nederlands elftal wilde tijdens het WK in Qatar aanvoerder Virgil van Dijk een OneLove-aanvoerdersband laten dragen, bedoeld om een positieve boodschap uit te dragen voor verbinding en tegen alle vormen van discriminatie. Juist in een land als Qatar, waar naar verluidt 6.500 arbeidsmigranten zijn overleden tijdens de bouw van stadions en waar bijvoorbeeld seks tussen mannen verboden is, wilde Oranje de OneLove-boodschap met het dragen van de armband uitdragen.

Maar wereldvoetbalbond FIFA besloot anders. Het dragen van de OneLove-band zou Van Dijk een gele kaart opleveren. De KNVB zag daarom af van het statement op het voetbalveld, maar gaf wel aan kritisch te gaan kijken naar de relatie met de FIFA.

Nu wil de KNVB - en mogelijk dus ook sportminister Helder - via het speldje toch de OneLove-boodschap uitdragen, tegen de wens van de FIFA in.

Slechts veertien procent van de ondervraagden vindt dat Helder zich bij de KNVB moet aansluiten en ook een speldje moet dragen. Ongeveer een derde (31 procent) ziet liever helemaal geen statement van de minister. Volgens een aantal van de ondervraagden is het kwaad eigenlijk al geschied. "De wereld had een WK in Qatar nooit moeten accepteren. Nu niet meer miepen", schrijft iemand. Een ander zegt: "Als Nederland een statement had willen maken, hadden ze er niet heen moeten gaan. En niet huichelachtig nu gaan piepen."

Pas bij de wedstrijd

Of en welk statement Helder zal maken, wordt dinsdag bij de wedstrijd pas duidelijk. Ze liet vorige week wel via haar woordvoerder weten dat ze overweegt een OneLove-band te dragen. "We gaan in ieder geval in gesprek met de Qatarese autoriteiten, de arbeidsorganisatie ILO en een groep arbeidsmigranten", aldus de woordvoerder van Helder. "En tijdens de wedstrijd hebben we waarschijnlijk een ontmoeting met de FIFA. Na afloop spreken we nog met de KNVB en het elftal."

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.