Terug

Volg Hart van Nederland

Sportminister Helder overweegt ondanks ophef om OneLove-band te dragen in Qatar

WK

23 nov 2022, 22:00

Sportminister Conny Helder overweegt een OneLove-band te dragen tijdens de derde groepswedstrijd van het Nederlands elftal in Qatar. "Het idee achter de One Love-campagne, namelijk verbinding en inclusie, ondersteun ik van harte. Wat ik ga aantrekken moet ik nog bezien", laat ze via haar woordvoerder weten.

Helder gaat als sportminister naar Qatar om het Nederlands elftal aan te moedigen, maar gaat daarnaast - namens het kabinet - in gesprek over de mensenrechten en de arbeidsomstandigheden.

Helder vliegt volgende week maandagavond naar Qatar en komt woensdag terug. Ze is dan dinsdag bij de wedstrijd van Oranje tegen Qatar.

Vrijdag protest?

Middenvelder Davy Klaassen sluit niet uit dat het Nederlands elftal vrijdag vlak voor de tweede groepswedstrijd op het WK tegen Ecuador een signaal afgeeft aan de FIFA over het verbod op het dragen van de OneLove-band. "Natuurlijk denk je daar aan", zei Klaassen. "Ik denk dat Duitsland zich mooi heeft geuit, op een pakkende en originele manier. Maar wij hebben het er nog niet echt over gehad."

De spelers van het Duitse elftal hielden voor de eerste wedstrijd op het WK tegen Japan demonstratief een hand voor hun mond bij het maken van de teamfoto. De ploeg wilde hiermee een signaal afgeven aan de FIFA, alsof hun mond werd gesnoerd door het verbod op de OneLove-aanvoerdersband.

Gele kaart

De aanvoerders van Nederland, Duitsland, Engeland, Wales, België, Zwitserland en Denemarken waren tijdens het WK in Qatar van plan om de speciale band te dragen ter bevordering van inclusie. De FIFA gaf echter aan dat er dan gele kaarten zouden volgen, waarna de aanvoerders het plan lieten varen.

Nancy Faeser, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, maakte vlak voor het duel met Japan ook een statement in het Khalifa International-stadion. Zij droeg de bewuste OneLove-band wel, terwijl ze naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino zat.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.