Milieu en Gezondheid
2 apr 2020, 06:30
Nederland blijft tot eind deze maand in een ‘intelligente lockdown’ om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom het virus.
Lees hier het liveblog van woensdag terug.
In totaal zijn er tot nu toe 14.697 mensen positief getest. Bekijk op deze kaart hoeveel ziekenhuisopnames er per gemeente zijn.
Het dodental in Nederland door het coronavirus is opgelopen naar 1.339. Hieronder staat een overzicht van het aantal sterfgevallen per dag.
Wij sluiten dit liveblog voor nu. Houd hartvannederland.nl in de gaten voor het laatste nieuws.
De speciale Hart van Nederland-drone vliegt morgenmiddag boven de regio Monster in Zuid-Holland. Tussen 14.00 en 16.00 uur filmt de drone tegen corona jullie boodschappen en steunbetuigingen in deze moeilijke tijden. Vertel ons hier wat je gaat doen en waar je zal staan. Vandaag vloog de drone tegen corona boven Winschoten. Bekijk hieronder de mooie boodschappen van de Groningers.
De cruiseschepen Zaandam en Rotterdam hebben toestemming gekregen om aan te meren in de Amerikaanse staat Florida. Dat heeft burgemeester Dean Trantalis van havenstad Fort Lauderdale donderdagavond laten weten op sociale media. De afgelopen weken mochten de twee schepen nergens aan wal gaan, omdat er coronapatiënten aan boord zijn. Mede na een interventie van president Donald Trump zijn de lokale autoriteiten donderdag dus toch overstag gegaan en mogen de cruiseschepen aanmeren in Port Everglades, ten noorden van Miami. Lees hier meer
Mbo-scholen krijgen meer vrijheid om tijdens de coronacrisis een leerling een diploma toe te kennen. Dat heeft minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) besloten na overleg met de sector. "Mbo-scholen kunnen meer maatwerk toepassen bij het besluit om een mbo-student een diploma te verlenen", schrijft ze aan de Tweede Kamer. Het is een aanvulling op eerdere afspraken die zijn gemaakt sinds het uitbreken van de coronacrisis. Ook bij de beroepspraktijkvorming (BPV) krijgt een mbo-school meer ruimte. Als die door de crisis voortijdig is afgebroken, mogen scholen bepalen of de leerdoelen en praktijkopdrachten afgerond kunnen worden zonder dat alle uren daarvoor zijn gemaakt.
Rechters hebben in de week van 23 tot en met 29 maart in ruim 22.000 zaken uitspraak gedaan. Dat is een kleine 80 procent van het gebruikelijke aantal zaken in een week. Dit blijkt uit de eerste cijfers over de impact van de coronacrisis op de rechtspraak. Rechtbanken, gerechtshoven en bijzondere colleges zijn vanaf dinsdag 17 maart dicht vanwege het coronavirus. Urgente zaken gaan wel door. Dit zijn zaken waar een rechterlijke beslissing niet achterwege kan blijven, omdat het bijvoorbeeld raakt aan de rechten van verdachten. Ook is publiek niet welkom.
Het is de vraag voor hoelang er nog beschermingsmiddelen beschikbaar zijn voor gevangenispersoneel. Dat zegt minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming tegen Hart van Nederland. "We kunnen nog een paar dagen vooruit, maar het is en blijft spannend om te kijken hoe dat loopt." De minister maakte donderdag bekend dat de strenge maatregelen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus ook in gevangenissen tot en met 28 april blijven gelden. Dat betekent dat gevangenen tot die tijd geen bezoek mogen ontvangen. Daarnaast zijn alle verloven opgeschort. Lees hier meer
De wasmachines van wasserij LIPS+ in het Gelderse Tiel draaien overuren sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Ze wassen er namelijk kleding van zorgpersoneel, maar ook van coronapatiënten. In de wasserij draaien ze nu bijna dertig procent meer wasbeurten dan normaal, vertelt bedrijfsmanager Bert Ribbink aan Hart van Nederland. "We hebben het extreem druk en we leven onder hoge spanning." Lees hier meer.
Nederland moét zich voorbereiden op een scenario waarbij er meer dan 2400 ic-bedden nodig zijn in verband met de coronacrisis. Dat zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in reactie op een noodkreet van de ic-verpleegkundigen, die eerder donderdag zeiden dat 2400 echt het absolute maximum is wat de verpleegkundigen aankunnen. Komend weekend zullen er als het goed is 2400 bedden beschikbaar zijn op de Nederlandse intensivecareafdelingen. Er wordt al gekeken hoe dat nog verder kan worden opgeschaald.
Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) trekt 100 miljoen euro uit om de coronacrisis in arme landen te bestrijden. Ze hoopt dat de Europese Unie met een noodpakket komt voor deze landen. Ze heeft grote zorgen over de "mogelijk stille ramp" die zich door het coronavirus in arme landen voltrekt. Veel dagloners daar zijn bijvoorbeeld hun baan kwijtgeraakt door de coronacrisis en kunnen daardoor niet meer in hun dagelijkse levensbehoeften voorzien.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) raadt mensen nog steeds af om op straat een mondkapje te dragen. Het Duitse equivalent van het RIVM, het Robert Koch Institut (RKI), veranderde donderdag van koers en zei dat het dragen van een mondkapje besmetting met het coronavirus mogelijk toch voorkomt. "Wij raden het nog steeds af, omdat het mensen mogelijk onterecht een veilig gevoel geeft", aldus een woordvoerder van het RIVM. "Het is niet bewezen dat mondkapjes bescherming bieden. Misschien denken mensen ook dat ze met mondmasker wel naar buiten kunnen als ze verkouden zijn. Dat willen we voorkomen. Ons advies blijft dat mensen met een verkoudheid thuis moeten blijven."
Nederlanders die vanuit de Verenigde Staten terug naar ons land komen, worden na hun aankomst gevraagd om twee weken in thuisquarantaine te blijven. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd na afloop van het crisisoverleg van het kabinet over de coronacrisis. Amerika is zwaar getroffen door het coronavirus, in geen enkel ander land zijn er zoveel besmettingsgevallen bekend.
Dinsdag is er opnieuw een crisisoverleg van het kabinet geweest over de coronacrisis. Na afloop had premier Mark Rutte een duidelijke boodschap aan Belgen en Duitsers: "Kom met Pasen niet naar Nederland." Volgens Rutte is er geen sprake van een verbod. Het paasweekend is een populaire periode voor korte vakanties in vakantieparken of campings.
Politiebond ACP wil dat agenten snel duidelijkheid krijgen over een mogelijke besmetting met het nieuwe coronavirus door verdachten. De vakbond wil dat de korpsleiding er op aandringt dat het snel bij wet mogelijk wordt verdachten verplicht te laten testen op het virus. Ook zouden agenten direct getest moeten worden bij een reële kans op besmetting. "Het gebeurt regelmatig dat politiemensen worden bedreigd door figuren die zeggen dat zij besmet zijn met het coronavirus", zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van ACP. Het gaat dan om zogenoemde coronahoesters en coronaspugers. De politiebond benadrukt dat er ook zijn andere manieren zijn om besmet te raken bij fysiek contact of nabijheid met verdachten. "Onze collega's zitten nu in onzekerheid omdat er niet wordt getest. Dat kan grote impact hebben op hen en hun families. Er moet dus getest worden na contact met mogelijk besmette verdachten."
De afgelopen weken hebben duidelijk minder Nederlanders te horen gekregen dat ze kanker hebben. Waarschijnlijk komt dit door de coronacrisis, waardoor huisartsbezoeken zijn uitgesteld. Maar de daling komt ook door vertraagde diagnostiek en bevolkingsonderzoeken die zijn stopgezet. Dat meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) donderdag. Vanaf half februari is er een daling te zien in het aantal kankerdiagnoses. Voor huidtumoren is de afname het grootst, maar in vrijwel alle kankersoorten is een afname van de meldingen te zien. Volgens voorzitter Thijs Merkx van IKNL voelt het publiek vanwege de corona-uitbraak "enige schroom" om zich te melden met niet-acute klachten. "Ook proberen huisartsen zoveel mogelijk telefonisch af te doen. Maar een huidafwijking moet je zien en voelen, een prostaattumor kan je niet telefonisch vaststellen."
Cruiseschip Zaandam mag onder voorwaarden aanmeren in Florida. Een lokale bestuurder in de Amerikaanse staat heeft dit donderdag bekendgemaakt. Hij zei dat de eigenaars van het schip en plaatselijke autoriteiten nog moeten instemmen. Eerder meldden regionale media dat het schip van rederij Holland America Line (HAL) rond 19.00 uur Nederlandse tijd in Port Everglades wordt verwacht. Het andere schip van de HAL, de Rotterdam, komt een half uur later. De bestuurder noemde dat cruiseschip alleen niet in zijn bericht op sociale media. De autoriteiten in Florida wilden de Zaandam eigenlijk weren omdat het coronapatiënten aan boord heeft. Er zijn nu nog vijf Nederlanders aan boord. Ook is het lichaam van de Nederlander die vorige week is overleden aan de gevolgen van het coronavirus nog op het schip.
Op dit moment liggen er 1273 patiënten op de intensive care in Nederland. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) vertelt in een persconferentie dat het aantal patiënten op de ic in ieder geval voor de komende twee weken is op te vangen. Sinds woensdag zijn er 82 patiënten bijgekomen. Volgens LCPS-voorzitter Ernst Kuipers is de capaciteit momenteel voldoende. Het aantal ic-bedden wordt uitgebreid tot 2400. Die uitbreiding ligt op schema: het aantal bedden is al toegenomen tot zo'n 2100, zei Kuipers. Ruim vijfhonderd ic-bedden zijn nodig voor niet-coronapatiënten. Kuipers is tevens bestuursvoorzitter van het Erasmus MC. Vanuit het academische ziekenhuis in Rotterdam wordt de verspreiding van patiënten over de ic's in het land gecoördineerd.
Het Erasmus MC in Rotterdam geeft nu een update over het aantal ic-bedden in Nederland. Op dit moment liggen er meer dan 1100 patiënten met het nieuwe coronavirus op de intensive care. Kijk hieronder live mee.
Het wordt dit weekend stralend weer. En normaal is dat hét moment dat Nederland er massaal op uit zou trekken. Maar nu ligt dat uiteraard even anders. Om te voorkomen dat hordes mensen straks alsnog naar het strand of naar andere recreatiegebieden gaan en de sociale onthouding in de wind slaan, worden parkeerplaatsen op die plekken rond Den Haag gesloten. Dat heeft Johan Remkes, voorzitter van de veiligheidsregio, besloten. Dit schrijft Omroep West. "We zullen de toeloop naar de stranden en recreatiegebieden nauwlettend volgen. Ik hoop niet dat het nodig is, maar als het nodig is, zullen in de hele regio de stranden gesloten worden. Het afgelopen weekend heeft iedereen zich fatsoenlijk gedragen, dat verwachten we het komend weekend ook", zegt Remkes.
Een aantal ondernemers uit Hoorn was bezig een grote partij mondkapjes te kopen: maar liefst 400.000 in totaal. En dat is ze gelukt. De eerste 100.000 mondkapjes zijn al aangekomen in ons land, schrijft NH Nieuws. De mondkapjes worden verdeeld over ziekenhuizen in heel Nederland. De groep ondernemers heeft zich volledig belangeloos ingezet voor de ziekenhuizen. "Wij houden hier geen cent van over. Mochten er morgen ineens genoeg mondkapjes zijn in Nederland en wij hebben nog donatiegeld over, dan zullen wij ervoor zorgen dat iedere cent uitgegeven zal worden aan iets dat dan nodig is", zegt mede-initiatiefnemer Remco Linnekamp.
Ook 'Mr. Pinkpop' Jan Smeets is positief getest op het coronavirus. De 75-jarige festivaldirecteur is opgenomen geweest in het ziekenhuis van Sittard-Geleen na een infectie, schrijft dagblad De Limburger. Volgens Buro Pinkpop maakt Smeets het naar omstandigheden goed. Hij is nu thuis om te herstellen. De organisator van het oudste festival van Nederland heeft hartklachten en zit in de risicogroep. Pinkpop staat dit jaar gepland voor het weekend van 19 juni. Vooralsnog gaat het festival door. Half mei zal er definitief worden beslist of het festival doorgaat. https://twitter.com/delimburger/status/1245694397272002560
De brandweer in Goes heeft ervoor gezorgd dat Ko zijn 93e verjaardag toch op een bijzondere manier kon vieren. Met een hoogwerker werden wat familieleden omhoog getakeld naar de derde etage zodat hij kon worden toegezongen. Ko zelf is 25 jaar actief geweest als vrijwillig brandweerman in Krabbendijke. "Het is natuurlijk leuker om echt langs te kunnen gaan en je vader te kunnen knuffelen", zegt zoon Bertjan tegen de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC). "En het raakt me dat dat niet kan. Maar toch is dit is ook wel ontzettend gaaf." https://twitter.com/pzcredactie/status/1245686828205834243
Het aantal gemelde doden is de afgelopen 24 uur gestegen met 166 overledenen. In totaal eiste het coronavirus 1.339 levens. Het totale aantal bevestigde besmettingen ligt nu op 14.697. Er zijn tot en met vandaag 5.784 personen opgenomen in het ziekenhuis of opgenomen geweest. Lees meer.
Ruim 6800 leerlingen op basisscholen, middelbare scholen en mbo's kunnen thuis les gaan volgen dankzij de aanschaf van extra laptops door Sivon. Deze coöperatie van en voor schoolbesturen was door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) gevraagd om laptops te kopen voor leerlingen die thuis geen laptop, computer of tablet hebben en daardoor lessen missen. Deze week ontvangen de eerste scholen hun laptops.
Er dreigt een tekort aan ibuprofen, paracetamol en antibiotica in Europa en de VS. De coronacrisis zorgt ervoor dat de toelevering van dit soort medicijnen, die - volledig of bestanddelen ervan - alleen nog in China en India worden gemaakt, stokt. Dat schrijft De Volkskrant.
De maatregelen die in Nederland genomen zijn tegen de uitbraak van het coronavirus, zitten de bestrijding van de eikenprocessierups voorlopig niet in de weg. Rupsenbestrijders werken meestal alleen of op ruime afstand van anderen en hebben zeker tot de tweede helft van mei geen beschermende pakken nodig, want de brandharen die vorig jaar zoveel overlast veroorzaakten zijn er nog niet. Sommige groenbeheerders vrezen dat ze zonder beschermende pakken moeten werken, omdat die allemaal in gebruik zijn bij de zorg. Bioloog Arnold Van Vliet, voorzitter van het Kenniscentrum Eikenprocessierups, is daar niet bang voor: "Voor rupsenbestrijding worden alternatieve pakken gebruikt. En die zijn grotendeels ook al eerder in het jaar geleverd. Er is geen tekort." Van Vliet: "Het is nu juist de goede tijd voor de vele extra maatregelen die gemeenten nemen om de eikenprocessierups preventief te bestrijden. Als die maatregelen succesvol zijn, zal dat zeker effect hebben op het totale aantal rupsen met brandharen. We zagen na de ingrepen vorig jaar al goede resultaten, al blijven de rupsen natuurlijk niet helemaal weg."
Het aantal straatroven, inbraken en overvallen is de afgelopen weken in Amsterdam flink afgenomen. Volgens de Amsterdamse politiechef Frank Paauw is het aantal van dit soort misdrijven sinds de coronamaatregelen met 40 tot 50 procent gedaald vergeleken met dezelfde periode in 2019, zegt hij in het AT5-programma Het Verhoor. Ook het aantal ongevallen is met 30 procent afgenomen. "Het is doodstil, de straten zijn verlaten. Dus je ziet in de criminaliteitscijfers een hele forse drop." Paauw ziet wel allerlei "aasgieren" die juist misbruik maken van het huidige "sentiment in de wereld", bijvoorbeeld op het gebied van cybercrime. "Je ziet nieuwe vormen van babbeltrucs. Mailtjes, de zogenaamde phishingmails 2.0, die geënt zijn op corona. Er worden met name in de richting van bedrijven beschermingsmiddelen aangeboden, die vooruit- of aanbetaald moeten worden maar nooit komen." Ook zijn er volgens hem babbeltrucs die inspelen op de angst, waardoor mensen minder alert zijn dan normaal.
Voor mensen die liefst zo min mogelijk in de supermarkt komen, maar toch in het weekend een pilsje willen drinken in Café Keuken of Bar Bank, heeft Grolsch de oplossing. Het biermerk bezorgt vanaf vandaag kratten bier aan huis. Een dag na de bestelling worden de pilsjes voor de deur gezet. Het bier is via een speciale website te bestellen. En - blijkbaar hebben ze een partij over - bij iedere levering komt een gratis sixpack alcoholvrij bier. De tijdelijke service is alleen beschikbaar in Oost-Nederland.
De Volta Limburg Classic gaat komend weekend niet door vanwege de maatregelen rond het cornavirus. Er is besloten de wielerwedstrijd dit jaar helemaal niet meer te verrijden. Dit schrijft 1Limburg. De klassieker verschuift nu naar Pasen volgend jaar. Het vinden van een nieuwe datum dit jaar is niet gelukt. De wedstrijd vindt nu plaats op 3 april 2021 plaats en de toertocht op 5 april 2021. De Volta Limburg Classic wordt gezien als één van de zwaarste wielerklassiekers van Nederland door de vele beklimmingen.
In het Isala Ziekenhuis in Zwolle heeft een coronapatiënt onder daverend applaus van het personeel de intensive care mogen verlaten. Hij mag naar huis. "Dat zouden natuurlijk het liefst voor alle patiënten doen", schrijft het Isala op haar Facebookpagina.
De coronacrisis zorgt, naast veel ellende, ook voor veel vindingrijkheid bij mensen. Zo bedacht een Twentse verloskundigenpraktijk een manier waardoor partners toch met de echo van hun zwangere vrouw of vriendin mee kunnen kijken: een tv in de tuin. Lees meer.
In een justitiële inrichting is een vierde coronabesmetting geconstateerd. Eén gedetineerde uit de PI De Schie en drie tbs'ers zijn besmet met het coronavirus. Op het hoogtepunt werden er 34 gedetineerden tegelijk geïsoleerd op hun cel. Dat aantal fluctueerde gedurende de weken. Op dit moment wordt er nog maar één gedetineerde met klachten geïsoleerd. Er is niemand met het coronavirus in de instellingen aanwezig. Die patiënten worden behandeld in het gevangenisziekenhuis in Scheveningen, en de forensisch psychiatrische centra Oostvaarderskliniek en de Rooyse Wissel.
Onderzoekers van TU Delft zeggen dat ze een verbeterde reinigingsmethode voor mondmaskers hebben ontwikkeld. Door de zogeheten FFP2-maskers een kwartier bloot te stellen aan een temperatuur van 121 graden, kunnen ze tot vijf keer worden hergebruikt, aldus Tim Horeman en Bart van Straten. Dat is vaker dan met andere methodes. Het RIVM inventariseerde eerder de mogelijkheden voor hergebruik en concludeerde toen dat mondmaskers tot twee keer hergebruikt kunnen worden als ze met waterstofperoxide worden gesteriliseerd. De maskers kunnen maar beperkt worden hergebruikt, omdat ze op den duur minder deeltjes tegenhouden.
Schooltv (NTR) komt vanaf maandag met educatieve programma's op de tv-zender NPO Zappelin extra. De programma's zijn bedoeld voor basisschoolkinderen die geen laptop, tablet of internetverbinding hebben. Nu de scholen dicht zijn vanwege het coronavirus, groeit de zorg over de niveauverschillen die kunnen ontstaan tussen scholieren. Zo kunnen ouders niet altijd helpen bij het thuisonderwijs en beschikt niet elk gezin over voldoende mogelijkheden om het volledige lespakket online te kunnen volgen. Daarnaast is het volgens NPO Zapp een aantal scholen nog niet gelukt om passend onderwijs op afstand te bieden. Daarom is er elke doordeweekse dag in de ochtend een selectie te zien van lesvideo's die veel worden gebruikt in het basisonderwijs. Kinderen uit de onderbouw leren bijvoorbeeld letters met Letterjungle, rekenen met Moffel en Piertje en kunnen meezingen met de liedjes uit Sesamstraat. Voor de bovenbouw zijn er video's uit 13 in de oorlog en Willem Wever, maar ook landenvideo's voor wereldoriëntatie. De filmpjes worden getoond in tijdvakken. Zo begint het programma van 09.00 tot 09.30 uur met groep 1 en 2, volgt daarna van 09.30 tot 10.00 uur groep 3 en 4, is het van 10.00 tot 11.00 uur tijd voor groep 5 en 6 en is als laatste groep 7 en 8 aan de beurt van 11.00 tot 12.00 uur.
Een brede meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de regering met een coulanceregeling komt voor in het buitenland gestrande Nederlanders die hoge kosten hebben moeten maken. Dat blijkt uit Kamervragen aan minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken, waar alle partijen behalve de VVD hun naam onder hebben gezet. Zijn departement werkt momenteel aan het terughalen van Nederlanders die vastzitten in het buitenland. Blok zei dinsdag dat er inmiddels 23.000 aanmeldingen waren voor deze hulp. Zo’n duizend Nederlanders zijn al terug naar Nederland gehaald. Maar de Kamer wil dat Blok meer doet voor mensen die bijvoorbeeld al eerder probeerden zelf terug te komen, maar hun vluchten geannuleerd zagen worden, of veel extra geld kwijt zijn geweest aan verblijf in het buitenland. Voor de hulp geldt een eigen bijdrage, van 300 euro voor vluchten binnen Europa (en enkele landen daarbuiten) en 900 euro voor de rest van de wereld. De partijen roepen Blok ook op voor vluchten uit Israël, Jordanië, Libanon en de Palestijnse gebieden het tarief van 300 euro in te voeren.
Als onderdeel van een grotere maatregel om het coronavirus te bestrijden, verbiedt de Zuid-Chinese stad Shenzhen het eten van honden en katten. Dat meldt AD. Het vermoeden bestaat onder wetenschappers, dat het nieuwe coronavirus van dier op mens is overgegaan. De eerste besmettingen werden gemeld door bezoekers van een markt in de Chinese stad Wuhan, waar onder andere vleermuizen en katten worden verhandeld voor consumptie.
Lokaalvoormekaar.nl biedt Brabantse ondernemers die zijn getroffen door het coronavirus een tijdelijke bezorgdienst. De eerste vijftig bedrijven die zich aanmelden, kunnen drie maanden lang gratis gebruik makan van de dienst. Dat meldt Brabants Dagblad.
Donderdag blijven de deuren van het gemeentehuis Oost Gelre dicht vanwege een mogelijke besmetting met het coronavirus in het pand. Het gemeentehuis blijft heel de dag dicht, maar is inmiddels wel helemaal schoongemaakt. Dat meldt Omroep Gelderland.
Kinderarts Jan Peter Rake van het UMCG vertelt aan RTV Noord dat tieners meer bevattelijk zijn voor het coronavirus dan jonge kinderen. "Een heel enkele keer kan een tiener ernstig ziek worden. We zien dan hetzelfde ziektebeloop als bij oudere volwassenen." Hij meldt dat in totaal 36 kinderen met corona zijn opgenomen in Nederlandse ziekenhuizen. "De helft was jonger dan 4 jaar, het ging met name om zuigelingen. Ze waren niet eens zo heel erg ziek, maar omdat het coronavirus werd gevonden, nemen we ze al snel op om te kijken welke kant het op gaat."
Vanwege de coronamaatregelen zijn restaurants in heel het land al bijna drie weken gesloten. Meester-kok Lars van Galen was al na één dag klaar met thuiszitten en besloot de handen uit de mouwen te steken. Hij gaat de hele maand april gratis maaltijden uitdelen aan gezinnen met een kleine portemonnee. Lees meer.
Gedetineerden kunnen tot zeker 28 april geen bezoek ontvangen. Dat maakt minister Dekker (Rechtsbescherming) bekend. Ook de andere coronamaatregelen binnen de gevangenismuren blijven tot die datum van kracht. De maatregelen gelden ook voor tbs-klinieken en jeugdinrichtingen. Gevangenen met klachten moeten in hun eigen cel blijven. Dat is het geval bij vijf gevangen. Ook krijgen gedetineerden vaker een enkelband. Er zitten nu ongeveer 900 gevangenen thuis met zo'n enkelband. Dit zijn er normaal zo'n 700. Bij vier gedetineerden is het coronavirus vastgesteld.
Ondanks de coronacrisis willen Nederlanders niet dat het kabinet minder gaat doen om de klimaatverandering aan te pakken. Dat meldt I&O Research op basis van een onderzoek dat afgelopen weekend werd gedaan onder 2342 mensen. Nederlanders maken zich zelfs iets meer zorgen om de uitstoot van broeikasgassen dan voordat het coronavirus Nederland bereikte, aldus het onderzoeksbureau.
Van honderden leerlingen die thuis les zouden moeten krijgen, is niet bekend waar ze zijn. Ze hebben geen contact meer met hun school. Alleen al in Den Haag en omgeving zijn dat er bijna vierhonderd. Bovendien kunnen scholen vaak geen goede opvang bieden aan tientallen kwetsbare leerlingen die wel naar school mogen. Dat blijkt uit een rondgang langs scholen en gemeenten in de Haagse regio door Omroep West. Voor leerkrachten komt de opvang boven op het gewone lesgeven op afstand aan de rest van hun klas. De kinderopvang zou die opvang op zich moeten nemen, vinden bestuurders. Met steun van zorginstanties en scholen. Zeker tijdens de vakanties.
Sommige maatregelen om te voorkomen dat het nieuwe coronavirus zich verspreidt, blijven mogelijk nog maanden van kracht. Dat zeggen drie virologen van verschillende universiteiten tegen de NOS. Ook RIVM-directeur Jaap van Dissel zei dat er nog een lange weg te gaan is. Zo wordt de piek in de bezetting op de intensive care pas in mei verwacht. "Je moet een heleboel maatregelen volhouden, totdat je het virus helemaal onder controle hebt. Want als je ermee stopt neemt de verspreiding direct weer toe", zegt Van Dissel. En volgens viroloog Bert Niesters van het UMC Groningen kunnen we komende zomer nog zeker niet op vakantie naar Italïe of Spanje kunnen gaan.
assagiers aan boord van het cruiseschip Zaandam die voldoen aan de Amerikaanse richtlijnen om te mogen reizen, vliegen na aankomst in Fort Lauderdale zo snel mogelijk naar huis. Dat gebeurt grotendeels met chartervluchten. Dit staat in de verklaring van rederij Holland America Line. Aan boord bevinden zich negentien Nederlanders. Lees ook: 'VS evacueren passagiers vanaf cruiseschip Zaandam' De ongeveer 45 passagiers met milde ziekteverschijnselen blijven in isolatie aan boord totdat ze zijn hersteld en mogen reizen van de Amerikaanse autoriteiten. Er zijn ook bijna tien coronapatiënten aan boord die onmiddellijke zorg nodig hebben, zij kunnen worden behandeld door medische teams zodra het schip mag aanmeren in Florida. Het is nog niet duidelijk tot welke categorie de Nederlandse opvarenden behoren. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat er woensdag geen contact is geweest met de groep Nederlanders, omdat het schip zich op volle zee bevindt. De Nederlandse ambassade verleent de Nederlanders bijstand.
De clubs uit het Nederlandse betaalde voetbal kunnen de komende maanden wel overleven. Maar als de maatregelen rondom het nieuwe coronavirus nog veel langer duren, komt het voortbestaan van sommige clubs mogelijk wel in gevaar. Dat is de verwachting van Marc Boele, algemeen directeur van de Coöperatie Eerste Divisie (CED). "In de overbruggingsperiode in de zomer zit straks de grootste uitdaging", zegt Boele. "Langer doorspelen betekent ook het langer doorbetalen van salarissen. En er zijn meer kosten als je langer doorspeelt. Inkomsten heb je in die periode nauwelijks. Seizoenkaarten zijn bijvoorbeeld allemaal al betaald. Het duurt even voor je nieuwe inkomsten krijgt."
Op tientallen plekken in Noord-Holland, Flevoland en Friesland is vrijdag de oproep tot het islamitische middaggebed te horen. Die klinkt vanaf bijna veertig moskeeën in onder meer Amsterdam, Haarlem, Hilversum, Zaandam, Alkmaar, Hoorn, Leeuwarden, Heerenveen en Emmeloord. "We doen dit om onze samenleving een hart onder de riem te steken en wij vragen onze Schepper om ons bij te staan, en ons standvastig te laten zijn in deze lastige periode", laat de Raad van Marokkaanse Moskeeën Noord-Holland weten. Met de lastige periode doelen de moskeeën op de coronacrisis.
Het Centraal Bureau voor Statistiek en deskundigen verklaren dat de gemiddelde levensverwachting in Nederland dit jaar naar beneden moet worden bijgesteld. "De droom dat we allemaal stukken ouder worden is vervlogen", schrijft het AD. Lees meer.
Op Sint Maarten zijn tien nieuwe besmettingsgevallen van het coronavirus geregistreerd. Zestien geïnfecteerden zijn bekend op het eiland, zei premier Silveria Jacobs woensdag (Nederlandse tijd) in een verklaring. Ook is voor het eerst op Sint Maarten mogelijk iemand overleden aan het virus, zei de premier. Dinsdag overleed een persoon die vermoedelijk besmet was en daarom in thuisisolatie verbleef. Over de identiteit van het slachtoffer is geen verdere informatie naar buiten gebracht. 288 mensen op het eiland zijn in quarantaine geplaatst en 103 verblijven er in isolatie. 58 mensen zijn tot dusver getest op het virus.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek brengt vanaf donderdagmiddag wekelijks naar buiten hoeveel faillissementen er zijn uitgesproken. De onderzoekers hopen zo inzichtelijk te maken wat de gevolgen zijn van de coronacrisis voor het bedrijfsleven.
Het kabinet bespreekt donderdag hoe moet worden omgegaan met het toerisme tijdens het komende paasweekend. Dat gebeurt tijdens een bijeenkomst van de Ministeriële Commissie Crisisbeheersing (MCCb). Op de agenda staat ook de vraag hoe moet worden omgegaan met reizigers uit risicogebieden zoals New York die op Schiphol aankomen. In de Tweede Kamer klinkt de roep om strengere controles van deze groep.
Vier bonden en belangenorganisaties uit de zorgsector praten donderdagmiddag met het ministerie van VWS. De organisaties willen het onder meer hebben over het tekort aan middelen als mondmaskers waarmee het zorgpersoneel zich kan beschermen tegen het coronavirus. Aan de orde komt verder de uitbetaling en compensatie van de vele overuren die nu door zorgmedewerkers worden gemaakt.
Op Radio 538, Radio 10 en Radio Veronica is een groot deel van de dag gelijktijdig de Samen Sterk Top 100 te horen. De lijst bestaat uit liedjes die een bijzondere betekenis hebben voor luisteraars tijdens de coronacrisis of die hun kracht geven. De afgelopen dagen kon online worden gestemd op liedjes. De verhalen achter de keuze van luisteraars komen ook voorbij in de marathonuitzending, die duurt van 08.00 uur tot 18.00 uur. Elke twee uur is een ander presentatieduo te horen. Frank Dane en Wilfred Genee trappen de uitzending gezamenlijk af om 08.00 uur. Om 10.00 uur nemen Jeroen Nieuwenhuize en Mark Labrand het stokje over. Gerard Ekdom vormt een duo met Giel Beelen. De andere dj-duo’s zijn Dennis Ruyer met Wietze de Jager en Sander Lantinga met Rob van Someren.
De Verenigde Staten gaan Britse en Canadese passagiers evacueren van het cruiseschip Zaandam van de Holland America Line (HAL). Dat zei de Amerikaanse president woensdag (lokale tijd). De autoriteiten laten "medische teams aan boord" van het schip en sturen passagiers terug naar huis, zei Trump. "We halen de Canadezen weg en geven ze aan de Canadese autoriteiten", stelde de president. "Hetzelfde geldt voor het Verenigd Koninkrijk." Of de twintig Nederlandse passagiers op het schip aan wal mogen, is niet duidelijk. Lees meer.
Door de coronacrisis zijn er zorgen over een mogelijke tekort aan beschermende overalls voor eikenprocessierupsbestrijders. Dat laten brancheorganisatie Vereniging van Hoveniers en Groenverzorgers (VHG) en verschillende aannemers weten aan NRC. Het wegzuigen van de eikenprocessierupsnesten zal in mei weer van start gaan, zegt Marc Kusters, beleidsadviseur bij VHG - waar ruim duizend bedrijven bij zijn aangesloten. Volgens Kusters hebben de meeste aannemers alleen voor de eerste weken genoeg beschermingspakken op voorraad. "De leveranciers van de pakken krijgen veel minder voorraad uit China. En wat er binnenkomt, is bijna allemaal bestemd voor de zorg", zegt hij. ANP/Redactie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.