Terug

Volg Hart van Nederland

Hart Update: Wilders wil rechtszaak uitstellen

nieuws

17 mei 2018, 13:19

Het hoger beroep tegen Geert Wilders moet worden uitgesteld, want de PVV-leider heeft meer onderzoekstijd nodig. Dat is essentieel voor een "eerlijk en juist" proces, zei zijn advocaat Geert-Jan Knoops donderdag tijdens het begin van de elf dagen durende behandeling van het gerechtshof in Den Haag. Wilders staat terecht voor zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken. De politicus liet in maart 2014 zijn aanhangers op televisie roepen dat ze "minder Marokkanen" wilden. Het probleem is vooral, volgens Knoops, dat het Openbaar Ministerie met twee maten meet. Lees ook: Wilders wil cartoonwedstrijd in Tweede Kamer Hij zet de zaak van Wilders - en de beslissing van het Openbaar Ministerie hem te vervolgen - af tegen een uitspraak van D66-voorman Alexander Pechtold. Die zei in februari tegen de NOS: "Ik moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet." Pechtold zei dit naar aanleiding van de leugen van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra over diens ontmoeting met Poetin. "Waarom Wilders wel vervolgen en Pechtold niet?", vraagt Knoops zich af. Volgens de raadsman is er sprake van "flagrante ongelijkheid". Verscheidene mensen hadden aangifte gedaan tegen de D66-leider, maar het OM besloot begin april dat de uitlatingen niet strafbaar zijn. Knoops wil onder anderen de officier van justitie horen die dat heeft besloten.

Geen straf

Circa 6500 mensen hebben aangifte gedaan tegen Wilders. Eind 2016 werd hij veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar hij kreeg geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. Het OM wilde een hogere straf en vond dat hij ook moest worden veroordeeld voor het aanzetten tot haat. Lees ook: Wilders: stem kwijt bij dubbele nationaliteit Het Openbaar Ministerie verzet zich tegen uitstel van het proces tegen PVV-leider Geert Wilders. Volgens het OM is daar geen reden toe. Nader onderzoek, zoals door Wilders gevraagd, is niet nodig vindt het OM. Het hof bepaalt donderdagmiddag of de rechtszaak doorgaat of niet.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.