Terug

Volg Hart van Nederland

SNEEUWBLOG | Ook donderdag dienstregeling met Sprinters en aantal intercity's

SNEEUWBLOG | Ook donderdag dienstregeling met Sprinters en aantal intercity's

Weerbericht

10 feb 2021, 07:10

Van heel veel sneeuw, staan ons nu dagen te wachten met heel veel kou. De temperaturen dalen 's nachts tot wel -15 en ook overdag blijft het kwik overal onder nul. Volg het laatste winternieuws hier.

Update 19:42 - IJsbaan vernield in Dalen na coronaruzie

Met vermoedelijk een tractor is de ijsbaan van Dalen dusdanig vernield dat schaatsen onmogelijk is. Het ijs is kapotgereden na onenigheid in het dorp over openstelling. Dat meldt De Telegraaf.

Met bijna tranen in de ogen nemen vrijwilligers woensdag de schade in ogenschouw. Of de vernielzucht moedwillig heeft plaatsgevonden, is niet geheel zeker. Maar de vermoedens zijn overduidelijk, want in het dorp is tweespalt ontstaan of de baan überhaupt open kan vanwege corona.

Maandagavond trad het complete bestuur van IJsvereniging Dalen af, omdat het geen verantwoordelijkheid wil dragen voor de schaatsers.

"We durven het niet aan", zegt oud-voorzitter Henk Hamering. "De baan is aan alle kanten open, dus iedereen kan er zomaar op. Als je de coronaregels naleest, dan moet iedereen met ook maar een drup aan de neus van de baan verwijderd worden. Nou, na 10 minuten schaatsen in de kou heeft iederéén dat. Wij willen daar niet op acteren. Daarom kunnen we niet de veiligheid garanderen."

Update 17:25 - Ook donderdag dienstregeling met Sprinters en aantal intercity's

NS en ProRail willen ook donderdag een dienstregeling rijden met Sprinters en een aantal intercity's, meldt de NS woensdag. "Doel is om zoveel mogelijk treinen te rijden om reizigers zo snel en zo betrouwbaar mogelijk op hun bestemming te brengen. Hoewel we deze dienstregeling nu zo plannen, moeten reizigers rekening houden met uitval van treinen als gevolg van storingen."

Volgens de NS blijft het strenge winterweer invloed houden op spoor en dienstregeling.

Update 15:49 - Al zeker 15 ijsbanen open, KNSB verwacht snel meer banen

Op zeker vijftien ijsbanen verspreid over Nederland kunnen schaatsliefhebbers woensdagmiddag al de ijzers onder binden. Dat zegt de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB), die verwacht dat de komende dagen veel meer verenigingen hun banen schaatsklaar krijgen.

Onder meer in Doorn, Arnhem, Amersfoort, Ede en Zeist kunnen mensen al het ijs op. In het Friese Goutum en het Overijsselse Grambergen wordt volgens de KNSB hard gewerkt om de ijsbaan gereed te maken. De ijsverenigingen moeten zich aan de regels van de veiligheidsregio's houden. Alle schaatsers blijven dus op 1,5 meter afstand van elkaar en alleen mensen onder de 18 jaar mogen in kleine groepjes op de baan. Verder zijn schaatswedstrijden verboden en blijven kleedkamers en kantines dicht. Een koek-en-zopietent, waar mensen buiten iets te eten en drinken afhalen, mag wel.

IJsbaan de Vooruitgang uit Ammerstol heeft een systeem ontwikkeld waarbij schaatsers hun ticket op tijdslot online kunnen reserveren. "Dat kan minimaal 32 uur van tevoren en vol is vol", vertelt een bestuurslid van de Zuid-Hollandse vereniging, die woensdagochtend de baan opende. "De KNSB heeft uitgerekend dat er bij ons hooguit 150 personen tegelijk op de baan kunnen. Iedereen reserveert op een tijdslot van 1,5 uur."

De KNSB vraagt schaatsers die voor natuurijs kiezen om dat zo veilig en dicht bij huis als mogelijk doen. "Wil je zeker weten dat het ijs veilig is en de omstandigheden coronaproof, ga dan schaatsen bij de lokale natuurijsclub."

Update 15:37 - 'Schaats niet in de buurt van gemalen en stuwen'

Schaatsers die op dichtgevroren vaarten en kanalen een tocht willen maken, moeten uit de buurt blijven van gemalen en stuwen. Het ijs is daar zwakker, omdat het aan de onderkant afslijt door de werking van het gemaal. Ook een gemaal dat niet werkt trekt water aan en kan het ijs onzichtbaar verzwakken, waarschuwen de waterschappen woensdag.

Een aantal waterschappen in gebieden die te maken hebben met hoogwater probeert vanaf woensdag toch mee te werken aan het verkrijgen van een mooie ijsvloer. Eerder deden waterschappen in het noorden van het land dat al.

Om het ijs te laten groeien is het nodig dat er geen of nauwelijks water wordt weggepompt. Dat kan nu op sommige plekken, melden onder andere de schappen Delfland, Hollandse Delta, Vallei en Veluwe en De Stichtse Rijnlanden. Ook worden vaarverboden ingesteld voor kleinere en regionale wateren. Maar omdat de waterstand in de rivieren nog hoog is en het de afgelopen weken veel heeft geregend, moet er ook nog veel water worden afgevoerd. Zo is het in het Rivierengebied, in Limburg en ook in Noord-Holland nog veel te nat om het zonder bemaling te doen.

Waterschap Zuiderzeeland in Flevoland waarschuwt dat het ijs op vaarten en tochten in die provincie nooit veilig is. Flevoland ligt "op de zeebodem" en daarom is stilleggen van de gemalen nooit een optie, aldus Zuiderzeeland. Het waterschap adviseert net als alle andere schappen om een ijsclub op te zoeken.

Update 14:47 - Druk in NS-treinen door winterweer: 'alleen noodzakelijke reizen'

In veel NS-treinen is het erg druk, omdat er vanwege het winterweer minder treinen rijden. De vervoerder herhaalt daarom de oproep om alleen de trein te pakken als het noodzakelijk is. Door het winterweer heeft de NS minder treinen beschikbaar en rijden er voornamelijk sprinters, die korter zijn dan intercity's.

"Alle treinstellen die kunnen rijden, gebruiken wij ook", zegt een woordvoerder van de NS. Door de sneeuwval en strenge vorst van de afgelopen dagen zijn niet alle treinstellen inzetbaar. "Sommige treinstellen kunnen we niet gebruiken omdat er wisselstoringen zijn bij de opstelplaatsen en niet alle onderhoudsbedrijven zijn goed bereikbaar door het weer."

Treinreizen is momenteel alleen bedoeld voor mensen die echt de trein moeten gebruiken, strikt noodzakelijke reizen. "Wij roepen iedereen op die niet per se met de trein moet, om dat ook niet te doen. Dan kunnen we het reizen met de trein mogelijk maken voor mensen die dat wel echt moeten", aldus de woordvoerder. "In het ov wordt ook niet gehandhaafd op 1,5 meter afstand houden, omdat dit soms niet mogelijk is."

Update 12:58 - Opnieuw topdrukte voor ANWB door pechgevallen

Net als de afgelopen dagen hebben de wegenwachten van de ANWB handenvol werk aan het helpen van automobilisten die vanwege de vorst met pech te maken kregen. "We hebben woensdagochtend ongeveer 3000 meldingen van pech gekregen en voor de hele dag verwachten we op ongeveer 7000 meldingen uit te komen. Dat is ruim het dubbele van onder normale omstandigheden", aldus een woordvoerder van de ANWB.

Voor het helpen van door pech getroffen automobilisten zet de ANWB ongeveer vijfhonderd wegenwachten in. Medewerkers draaien extra uren om de hulpvragen zo goed mogelijk te kunnen afhandelen. "Ook springen teamleiders die vroeger in de auto zaten bij en hebben we extra mensen aan de telefoon."

De ANWB laat weten dat automobilisten veel problemen door de kou zelf kunnen voorkomen of oplossen. Zo kunnen ze het bevriezen van de handrem voorkomen door die helemaal niet te gebruiken, maar de auto in de versnelling te parkeren.

Ook adviseert de ANWB de accu van de auto te controleren voordat de winter begint. "Rijd ook niet te veel korte stukjes: dan heeft de accu niet genoeg tijd om bij te laden en raakt die steeds een beetje leger, totdat je uiteindelijk de Wegenwacht moet bellen."

Verder heeft de ANWB enkele tips over vastgevroren sloten. Zo is het verstandig al voor de winter het slot te behandelen met een vochtafdrijvend middel, zoals kruipolie en daarbij niet de binnenkant van de deur, de zogenaamde slotvanger, te vergeten. Ook het bij de hand hebben van een flesje slotontdooier kan veel ongemak voorkomen. Wie geen ontdooier heeft kan als alternatief een kruik tegen het slot houden. Ook het kort verwarmen van de sleutel met een aansteker biedt mogelijk soelaas.

Update 12:48 - 'Wilde dieren moeten zichzelf redden bij strenge kou'

Wilde dieren in de natuur moeten zichzelf redden nu er veel sneeuw ligt en er strenge vorst is voorspeld. Dieren passen zich goed aan barre omstandigheden aan en bovendien hoort het bij de winter dat er ook zwakkere beesten doodgaan. Het is wel belangrijk dat herten, reeën, zwijnen en kleiner wild niet opgejaagd worden, zeggen natuurbeheerders Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

De natuurbeheerders doen een dringend beroep op de vele bezoekers aan natuurgebieden om rustgebieden te respecteren en honden aan de lijn te houden. "Wild heeft nu echt geen energie over om een sprintje te trekken voor een loslopende hond. Het wild staat in de overlevingsstand. Desondanks krijgen we de laatste dagen opvallend veel meldingen van reeën, hazen en schapen die door een hond zijn gegrepen", zegt een woordvoerder van Natuurmonumenten. "Boswachters worden er echt wel eens moedeloos van."

Wilde dieren schakelen uit zichzelf over op ander voedsel als de weersomstandigheden daarom vragen. "Vogels zoeken wat hoger en wat verder naar ander voer. Herten eten bijvoorbeeld boombast. En deze winterse periode gaat ook geen weken duren, dus extra voer in bossen en velden gooien is helemaal niet nodig", aldus Staatsbosbeheer. Er worden hier en daar wel wakken in het ijs gemaakt, omdat onder meer otters en ijsvogels niet zonder open water kunnen leven.

Een groep van samenwerkende dierenorganisatie riep gemeenten eerder vandaag op om meer te doen voor de (wilde) dieren bij vorst.

Update 09:59 - Schaatsweekend in het vooruitzicht

Er kan op steeds meer plekken in Nederland worden geschaatst, zeker in het weekend. Volgens Weer.nl houdt de vorst nog zeker tot en met het weekend aan en maakt het natuurijs door de aankomende bitterkoude nachten een groeispurt door. Maar de kwaliteit van het ijs kan wel verschillen.

Schaatsliefhebbers moeten altijd goed opletten of het ijs dik genoeg is en geen risico's nemen. Woensdag heeft het natuurijs een dikte van zo'n 6 centimeter bereikt en kan er op ijsbaantjes, sloten en heel ondiepe vennen al geschaatst worden. In de nacht van woensdag op donderdag gaat het streng vriezen, met minimumtemperaturen tussen de -10 en -15 graden. Hierdoor groeit het ijs door tot 7 à 8 centimeter en kan ook op de grotere vennen worden geschaatst.

In het weekend verlopen de nachten opnieuw extreem koud en groeit het ijs tot een dikte van 12 tot 15 centimeter.

Update 09:14 - Dierenorganisaties roepen via brandbrief gemeenten op dieren te helpen bij vorst

Dieren hebben het zwaar buiten door de aanhoudende vorst en sneeuw. Gemeenten moeten daarom buitendieren tijdelijk helpen, vindt een groep samenwerkende dierenorganisaties. Ze hebben dan ook een brandbrief naar gemeenten en provincies gestuurd "om hen te wijzen op hun zorgplicht voor de dieren".

"Het is noodzakelijk dat de gemeenten en provincies met spoed maatregelen treffen om de dieren deze koude periode door te helpen", stelt onder meer Comité Dierennoodhulp. Zo zouden er wakken gemaakt moeten worden in het ijs, zodat watervogels weer in grachten en sloten kunnen zwemmen. Daarnaast moeten gemeenten voer achterlaten en een eventueel voerverbod tijdelijk opheffen.

Ook pleiten de organisaties voor een tijdelijk verbod op "populatiebeheer of schadebestrijding", met andere woorden het afschieten van dieren. "De dieren hebben het al zwaar genoeg en hebben alle energie nodig om in leven te blijven." Daarover hebben de organisaties ook een brief naar Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten gestuurd.

Ten slotte moeten gemeenten hun inwoners informeren over hoe ze dieren in de kou kunnen helpen. Zo zouden hondenbaasjes hun hond aan de lijn moeten houden, zodat ze buitendieren niet kunnen opjagen.

Update 07:27 - Aantal bitterkoude nachten in aantocht, kwik kan zakken tot -20 graden

Na een opnieuw koude nacht met in Hupsel in de Achterhoek een minimumtemperatuur van -13,1 graden, lijkt het weerbeeld van vandaag sterk op dat van gisteren. Opnieuw hebben we een afwisseling van wolken en zon en vooral in het noorden van het land kan nog een enkele sneeuwbui vallen, in de rest van het land lijkt het droog te blijven. dat laat Weer.nl woensdagochtend weten.

En het wordt nog frisser in Nederland. Later in de week kunnen de temperaturen plaatselijk zelfs zakken tot -20 graden.

Update 07:02 - Files door vorstschade op verschillende snelwegen

Vorstschade aan het wegdek veroorzaakt woensdagochtend op een aantal snelwegen file. De meeste vertraging ondervindt het verkeer rond 06.45 uur op de A1 van Apeldoorn richting Amsterdam. Daar staat zes kilometer file vanaf Stroe omdat twee rijstroken dicht zijn, wat 45 minuten vertraging oplevert, meldt de ANWB.

Door vorst kan asfalt beschadigd raken. Ook op de A27 van Breda naar Utrecht is het raak. Bij Werkendam staat daar zes kilometer file omdat de rechterrijstrook is gesloten, wat voor vijf minuten vertraging zorgt.

Op de A57 van Tilburg naar Breda is bij Ulvenhout ook de rechterrijstrook dicht, met zeven kilometer file en zo’n twintig minuten vertraging als gevolg. Ook de andere kant op is bij knooppunt Sint Annabosch de rechterrijstrook dicht vanwege de slechte toestand van het wegdek. Dat zorgt voor twee kilometer file.

Update 06:50 - Aangepaste dienstregeling NS opgestart, met aantal intercity's

De NS heeft de aangepaste dienstregeling met vooral Sprinters en op enkele trajecten ook intercity’s opgestart. Reizigers krijgen het advies om voor vertrek de reisplanner te raadplegen. In Noord-Holland kunnen slechts beperkt treinen rijden vanwege sneeuwduinen op het spoor. Dat meldt de NS woensdagochtend.

Vanwege de strenge vorst blijven de NS en ProRail werken met een aangepaste dienstregeling. Gezien de onzekerheden die het weer met zich meebrengt, kan de NS niet vooraf zeggen welke intercity's gaan rijden.

Vrieskou en vocht zorgen voor ijsafzetting aan bovenleidingen. Zogenoemde opstelterreinen en onderhoudsbedrijven zijn moeilijk bereikbaar door wisselstoringen en daarom kan een deel van de treinen niet worden ingezet voor de dienstregeling. Volgens een woordvoerder van de NS staan de hele dag monteurs en hulplocomotieven klaar om storingen zo snel mogelijk te verhelpen.

Update 06:22 - Voor het hele land geldt nog steeds code geel

Door de aanhoudende kans op gladheid heeft het KNMI ook voor vandaag code geel afgegeven voor alle provincies. Door de bevriezing van sneeuwresten en smeltwater kan het op sommige plaatsen nog erg glad zijn.

Daarnaast vriest het flink in het land en ligt de gevoelstemperatuur in het zuidoosten in de nacht en ochtend plaatselijk onder -15 graden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.