Terug

Volg Hart van Nederland

200.000 bijen komen om door brandstichting: 'Triest en gewetenloos'

200.000 bijen komen om door brandstichting: 'Triest en gewetenloos'

112

19 mei 2023, 21:29

Imkers van bijenpark Bos en Golf in Assen zijn diep bedroefd en woedend na een recente brandstichting in een van hun bijenstallen. De voorzitter van de afdeling Assen van de Nederlandse Bijenhoudersvereniging, Henk de Jong Posthumus, zegt tegen Hart van Nederland dat de brand resulteerde in de dood van minstens 200.000 honingbijen.

Dit meest recente incident maakt deel uit van een reeks vernielingen die het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden, waarbij alle zes de bijenstallen op het terrein zijn getroffen. De imkers hebben duizenden euro's aan schade geleden en zijn de acties van de vandalen zat.

"Het is beslist geen ongeluk", aldus de verontwaardigde imker. "Eén van de stallen is al niet meer in gebruik. De zijkanten zijn gesloopt, het dak, de bokken waar de bijenkasten opstaan, alles is verbrand. De grond is omgewoeld, van de zeven nestkastjes die we hebben hangen, lagen er zes op de grond."

Aangifte

De bijenvereniging heeft herhaaldelijk aangifte gedaan bij de politie, maar tot nu toe zonder succes. "Het is zo triest, zo gewetenloos", moppert De Jong Posthumus.

Het gaat niet heel goed met de bijen in Nederland, terwijl deze insecten juist hard nodig zijn om ons brede ecosysteem goed in balans te houden. Ook de opkomst van de Aziatische hoornaar maakt Nederlandse imkers bezorgd over stand van de bijenpopulatie.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.