112
23 jan 2020, 07:13
23 auto's, 35 brommers, vier motorfietsen en twee aanhangers: zoveel voertuigen worden er op een gemiddelde dag in Nederland gestolen. In totaal noteerde de politie vorig jaar 23,6 duizend voertuigdiefstallen, zo'n drie procent meer dan in 2018. Dat blijkt uit politiecijfers die het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit donderdag openbaar heeft gemaakt. De stijging komt volledig op rekening van het aantal gestolen brommers. Dit aantal steeg van zo'n 12 duizend in 2018 naar bijna 13 duizend vorig jaar, goed voor een toename van bijna acht procent. Het aantal gestolen personenauto's daalde wel (-2 procent), maar aan de spectaculaire dalingen van meer dan tien procent is een einde gekomen. Het afgelopen jaar werden in totaal 7107 personenwagens gestolen.
Dieven namen vaker auto’s mee van twee jaar oud, waarbij de Audi A1, Toyota Aygo en Fiat 500 gewild bleken. De Volkswagen-modellen Polo en Golf (1514) worden het vaakst gestolen. Opvallend is volgens het informatiecentrum dat de meeste Audi A1’s in Amsterdam worden ontvreemd. Van alle snor- en bromfietsen wordt de Piaggio het vaakst (5504) gepikt. En in de Randstad (Amsterdam-Amstelland, Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond) wordt meer dan de helft van de motorfietsen gestolen.
"We komen van ver, want in 1997 werden er jaarlijks nog 28.000 personenwagens gestolen en inmiddels zijn dat er dus ruim 20.000 minder. Maar omdat we met georganiseerde voertuigcriminelen te maken hebben, zal diefstal altijd blijven bestaan. Het is een zaak van vraag en aanbod en we zien dat veel voertuigen op bestelling worden gestolen om te worden ontmanteld en versleuteld voor onderdelen", zegt manager Hendrik Steller van het LIV. Opvallend is de toename van aangiften van verduisterde voertuigen. Het afgelopen jaar ging het om 1254 gevallen en dat is fors meer dan de 751 in 2018. Bekijk hieronder waar de meeste voertuigen worden gestolen: Als je naar de kaart en de cijfers kijkt vallen de volgende zaken op:
In de helft van de gemeenten werden meer twee- of vierwielers gestolen. Echter gaat het in sommige kleine gemeenten om lage absolute aantallen.
Gekeken naar de tien grootste gemeenten valt vooral Almere op. Het aantal diefstallen steeg hier met 21 procent ten opzichte van 2018. Ook Den Haag (+18 procent) en Nijmegen (+17 procent) noteren een forse stijging.
In Amsterdam, Diemen, Den Haag en Maastricht werden vorig jaar, afgezet tegen de bevolking, de meeste voertuigen gestolen.
Ook vallen aanzienlijk kleinere gemeenten op zoals Valkenburg aan de Geul (49 diefstallen, wat neerkomt op zo'n 30 per tienduizend inwoners) en Roosendaal (in totaal 215, ofwel 28 per tienduizend inwoners). Beide gemeenten staan in de top-vijf van gemeenten waar relatief de meeste personenauto's werden gestolen.
Een aanzienlijk deel van de gestolen auto's, aanhangers, motoren en brommers wordt overigens weer teruggevonden. In 2019 werd 41 procent van de personenauto's hetzelfde jaar nog teruggevonden. Bij tweewielers was dat aantal een stuk minder, daar werd ruim een derde binnen een jaar weer teruggevonden.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.