112
15 apr 2020, 13:45
Voor de veertiende keer in korte tijd is er afgelopen nacht een zendmast in brand gestoken. Dit keer was het raak in Spijkenisse. In een grote anti-5G-Facebookgroep met 33.000 leden wordt ondertussen het stichten van brand in zendmasten aangemoedigd en verheerlijkt. Eerder werden zendmasten onder andere in Almere, Tilburg, Rotterdam en Groningen in brand gestoken. De politie onderzoekt nog door wie en waarom dit is gebeurd. In de Facebookgroep zijn reacties te lezen als: "Alles wat met 5G te maken heeft, in de brand ermee", "Goedzo" en "Yes Yesss! The fire rises". (Tekst gaat verder onder foto).
Het is onduidelijk of de branden steeds door dezelfde persoon of personen gesticht worden en wat het motief is. De politie komt later vandaag met een reactie. Mogelijk heeft het te maken met het protest tegen de uitrol van het 5G-netwerk. Actievoerders vrezen dat de straling van antennes slecht zijn voor gezondheid en milieu. Hiervoor bestaat volgens het RIVM geen bewijs. Ook zou door sommigen worden gesuggereerd dat er een verband is tussen 5G en het coronavirus. In Facebookgroep Wij willen geen 5G Nederland delen mensen foto's van plaatsen waar 5G-zendmasten zouden staan. Ook werd er een poll geplaatst met wat voor acties er moeten komen tegen de zendmasten. De meeste stemmen gaan naar de optie om zendmasten onklaar te maken. Ook werd de brandstichting van de zendmast in Nuenen verheerlijkt door een deel van de community.
Een van de beheerders van de Facebookgroep laat weten dat de poll is geplaatst om te kijken wat voor mensen in de groep zaten. "Door een poll te plaatsen konden we de vredelievende personen scheiden van de personen die een potentieel gevaar kunnen vormen." Dat er wordt gezegd dat de Facebookgroep het in brand steken van masten promoot, herkent de beheerder niet. "Er wordt te veel nadruk gelegd op de reacties die zijn geplaatst over het verheerlijken van brandstichting, maar daar hebben wij niets mee te maken. Wij sporen dit gedrag niet aan." Ze benadrukt dat de groep meer dan 33.000 leden heeft en dat niet alle reacties die worden geplaatst te overzien zijn. "We doen ons best, maar we kunnen niet elke zin controleren." Ook laat de beheerder weten dat ze hoopt dat het doel van deze groep wel wordt bereikt: "Namelijk geen 5G. En mocht dat niet te voorkomen zijn, dan graag meer onderzoek naar 5G." (Tekst gaat verder onder foto's).
Lees ook: Brandstichter zendmast gesnapt op camerabeelden, politie deelt video online
Het 5G-netwerk is in Nederland nog niet actief. Monique Beerlage van het Kennisplatform van Elektro-Magnetische Velden geeft aan dat dit netwerk niet gevaarlijk is. "Het is nog niet in gebruik en daarbij is het zo dat 5G op dezelfde frequentie werkt als 3- en 4G. Ook over een aantal jaar, als 5G in Nederland werkt, maakt het nog steeds gebruik van een veilige frequentie." Beerlage toont begrip voor de mensen met angst voor 5G. "Ik kan mij goed voorstellen dat mensen zich ergens in vastbijten. Het enige wat wij als kennisplatform kunnen doen is onze boodschap doorgeven dat het niet gevaarlijk is."
De politie gaat in ieder geval onderzoek doen naar de vernielingen laat politiewoordvoerder Thomas Aling weten aan Hart van Nederland: ''Social media is een belangrijk onderdeel van het onderzoek van de recherche. Dan heb je het al snel over Facebook en Twitter maar er zijn ook minder bekende kanalen die wij in de gaten gaan houden'', vertelt Aling. ''Ze kunnen verwachten dat wij mee gaan kijken.'' Zodra er strafbare feiten worden vastgesteld, grijpt de politie in. "In Nederland mag je natuurlijk je mening geven, maar overgaan tot geweld of vernieling, dat mag niet." Daar komt volgens Aling bij dat schade aan zendmasten gevaarlijk kan zijn. "Die masten hebben zeker veel meer functies, zoals telefonieverkeer en hulpdiensten." Ook 112 gaat via de mast. "Als die wordt vernield, dan kunnen hulpdiensten niet meer bereikt worden tijdens een incident en dat is heel kwalijk."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.