112
25 jan 2021, 08:33
Rellen, brandstichting, plunderingen, ME-charges, een losgeslagen politiepaard en een ziekenhuis dat werd belaagd. Het eerste weekend met de avondklok in Nederland stond in het teken van felle protesten in heel het land. Op deze plaatsen ging het mis.
Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.
Duizenden mensen zijn de straten opgegaan om zich uit te spreken tegen de avondklok, die van 21.00 tot 04.30 uur geldt. Tussen die tijdstippen mag niemand zich zonder geldige reden op straat begeven, om zo het aantal contactmomenten van mensen terug te dringen en uiteindelijk het aantal nieuwe coronabesmettingen af te laten nemen.
De avondklok ging zaterdag voor het eerst in en direct liep dat op Urk uit op rellen. Jongeren reden met zo'n honderd auto's toeterend over het haventerrein en een GGD-testlocatie vlakbij het terrein werd in brand gestoken. De politie moest groot ingrijpen, uiteindelijk werden er twee mensen aangehouden. Ook werden er boetes uitgedeeld. De burgemeester van het dorp zei in een verklaring zich "te schamen voor de gebeurtenissen".
In het Limburgse Stein was het zaterdagavond ook raak. Daar kwamen zo'n honderd jongeren samen om te protesteren tegen de avondklok. Ze trokken door de straten en scandeerden "dictatuur", staken vuurwerk af en gooiden ermee naar de politie. Uiteindelijk moest ook de ME worden ingezet. Tot nu toe werden veertien mensen aangehouden, maar de politie sluit meer arrestaties niet uit. De burgemeester heeft een noodverordening ingesteld tot 1 februari.
In Rotterdam werd zaterdag door een groep van vijftig mensen geprotesteerd tegen de avondklok. De politie deelde tientallen boetes uit en er is een aantal mensen aangehouden.
Op een vooraf aangekondigde en verboden demonstratie op het Museumplein in Amsterdam kwamen zondagmiddag naar schatting zo'n 1500 mensen af. De politie en ME moesten eraan te pas komen om het gebied schoon te vegen.
Uiteindelijk werd ook het waterkanon daarbij ingezet. Het protest begon om 14.00 en was na 18.00 weer ten einde.
In Eindhoven ging het er zondagmiddag harder aan toe. Honderden mensen verzamelden zich bij het 18 Septemberplein. Er werden straatstenen uit de stoep getrokken en naar politie en ME gegooid. Ook werd er gegooid met messen, golfballen en fietsen. Relschoppers vernielden auto's en staken deze in brand en in het centraal station van de stad werden winkels geplunderd.
Een waterkanon werd ingezet en de politie gebruikte traangas om de relschoppers onder controle te krijgen. Tijdens de actie viel een agent van zijn paard, dat vermoedelijk was geschrokken van afgestoken vuurwerk. Het dier nam de benen en rende zonder zijn berijder door de binnenstad.
In het centrum van Enschede kwamen na het ingaan van de avondklok ook meer dan honderd mensen samen. Ze staken vuurwerk af en er waren brandjes. De mobiele eenheid zorgde dat relschoppers vertrokken.
Relschoppers belaagden in Enschede ook het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST), ze probeerden de ramen in te gooien. Dat is volgens een woordvoerster niet gelukt, maar ze noemt het "verschrikkelijk dat wij nu doelwit zijn. Juist de mensen die zich zo hard hebben ingezet tijdens deze coronacrisis."
In Tilburg reden mensen luid toeterend rond in auto's na een oproep via social media om te protesteren tegen de avondklok. Volgens de politie werd ook veel vuurwerk afgestoken. Er werden 19 mensen opgepakt in de stad, burgemeester Theo Weterings verwacht dat er nog meer zullen volgen.
Ook in Breda en Oosterhout was het onrustig. In de Bredase wijk Tuinzigt richtten relschoppers volgens de politie vernielingen aan. De ME en politie kwamen in actie en er werd een noodbevel door de burgemeester uitgevaardigd. In Breda werd minstens één persoon opgepakt.
De Tilburgse Burgemeester Weterings spreekt namens de drie gemeenten zijn afschuw uit. "Volstrekt verwerpelijk wat we hier de afgelopen uren hebben meegemaakt. Winkels van ondernemers die het al zo moeilijk hebben in deze tijd zijn vernield. De totale minachting voor alle mensen die al maanden in de frontlinie van de zorg voor onze gezondheid vechten, door het negeren van alle coronamaatregelen inclusief de avondklok. En de wijze waarop deze relschoppers zich gedragen tegenover handhavers gaat alle perken te buiten: het bekogelen met vuurwerk en stenen is ongehoord."
In Helmond zorgde een groep van zo'n vijftig personen volgens de politie voor ongeregeldheden in en rondom de binnenstad. Ze gooiden met stenen en vuurwerk naar de politie. Daarop werd de ME ingezet om de relschoppers weg te jagen.
De mobiele eenheid kwam zondagavond ook in actie in Venlo, waar mensen zich verzamelden op straat en voor onrust zorgden. Er werd onder meer met stenen gegooid. Een agent raakte gewond nadat relschoppers een steen door de ruit van een politieauto gooiden, meldt de politie in Limburg in een overzicht van een avond vol rellen bij protesten tegen de avondklok.
In de Roermondse wijk De Donderberg reden tientallen mensen in auto's, luid toeterend. Ook zij kwamen bij elkaar na diverse oproepen via sociale media. De aanwezigen staken vuurwerk af. Relschoppers, in zwart gekleed, probeerden vergeefs in te breken in een winkelcentrum door met winkelwagentjes op de glazen pui te beuken.
De mobiele eenheid moest in actie komen om de orde te herstellen in Venlo, Roermond en Stein, bijgestaan door de Koninklijke Marechaussee. Pas rond 23.30 uur waren geen grote groepen mensen meer op straat.
De politie in Limburg kreeg steun van de Koninklijke Marechaussee. De KMar sprong bij in Stein en Roermond. In Roermond, Venlo en Stein was het rond 23.30 uur rustig. Er waren toen geen grote groepen mensen meer op straat, zo meldde de politie.
In Apeldoorn werd vuurwerk naar politiemensen gegooid en pleegden relschoppers vernielingen. Na ingrijpen van de politie vertrokken de meeste mensen.
In de Haagse Schilderswijk verzamelde zich al enige tijd voor het ingaan van de avondklok een groep, vooral jongeren. Er werd vuurwerk afgestoken en ook met vuurwerk gegooid naar voorbijgangers en agenten. Een politiewoordvoerster schatte het aantal mensen dat voor onrust zorgde op ongeveer honderd.
ANP/Hart van Nederland
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.