112
9 dec 2018, 21:52
Wim Lenderink uit Twello is bijna 2000 euro lichter. Hij dacht dat hij het geld had overgemaakt aan zijn zoon, maar het bleek de bankrekening van een oplichter. Volgens Fraudedesk.nl komt dit jaarlijks tientallen keren voor. In 2017 kwamen er 46 meldingen binnen van gedupeerden. De totale schade van de slachtoffers over 2017 bedraagt 16.598 euro. En criminelen maken steeds vaker en slimmer gebruik van deze oplichtingsmethode. Het appje is verstuurd vanaf een voor jou onbekend nummer, maar er staat in het profiel een foto van de persoon die je kent, bijvoorbeeld een familielid of een vriend. Er wordt direct uitgelegd waarom het nummer niet bekend is. Dit kan zijn omdat hun oude telefoon in het toilet in gevallen, het kan de beste overkomen, denk je dan. Het gesprek dat je met de bekende hebt voelt ook natuurlijk aan, en je denkt ook echt contact te hebben met je familielid of bekende. Ze proberen je te bellen via WhatsApp, maar de verbinding wordt verbroken of het lukt om een andere reden niet.
Na een tijd over koetjes en kalfjes geappt te hebben, vraagt de ander of je wilt helpen. Er moet geld betaald worden en het internetbankieren werkt niet. Omdat het zo vertrouwd voelt, betaal je de rekeningen. Als je daarna je familielid of bekende spreekt, blijkt dat deze je helemaal niet gevraagd heeft om geld over te maken. Je bent opgelicht en jouw centen zijn weg.
De crimineel heeft slim misbruik gemaakt van sociale media en andere site die jouw gegevens hebben. Vaak staat deze informatie gewoon openbaar op bijvoorbeeld je Facebookpagina of op Marktplaats. Op de verkoopsite staan bij veel mensen hun echte naam, woonplaats en telefoonnummer. Als de oplichter met die naam ook een naam in die woonplaats kan vinden en de twee foto's op beide profielen lijken op elkaar dan heeft de crimineel een doelwit in het vizier. Met de naam van het nieuwste doelwit gaat de oplichter naar Facebook. Hier vindt hij/zij je vrienden en ontdekt hij al snel wie familie en vrienden van je zijn. Er is vaak wel een foto te vinden waar de tekst bij staat: ‘papa en ik’ of iets dergelijks. Ook kan er hier gekeken worden naar de manier van schrijven naar elkaar. In de reacties zie je bijvoorbeeld staan: ‘Schatje, wat een leuke foto!’ en dus gebruikt de oplichter in zijn appje ook de term schatje. Dit voelt heel natuurlijk en laat gesprekken via Whatsapp soepel verlopen. Ook gebruikt de oplichter de openbare profielfoto van je familielid. Deze plaatst hij/zij dan als profielfoto
Er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om de kans om slachtoffer te worden te verkleinen.
De zoektocht naar potentiële slachtoffers begint vaak op Marktplaats. Je naam, woonplaats en telefoonnummer staan vaak openbaar. Maar je kan er voor kiezen om je telefoonnummer niet te tonen. Als iemand interesse heeft in een artikel dat je verkoopt kan je jouw telefoonnummer doorsturen naar die persoon. Zo blijft je nummer op die manier veilig.
Als ze eenmaal je naam, woonplaats en telefoonnummer hebben gaan criminelen verder zoeken op Facebook en Instagram. Het is dus belangrijk dat je voorzichtig om gaat met het openbaar laten staan van berichten en foto's. Het is via Facebook gemakkelijk om bepaalde informatie, zoals je vriendenlijst en foto's, verborgen te houden voor mensen die geen vrienden met je zijn. Je moet het wel handmatig aanpassen.
Als je het niet helemaal vertrouwt is het altijd verstandig om het nummer van de 'bekende' te googlen. Als het nummer vaker is gebruikt om mensen op te lichten dan is de kans groot dat je dat kan achterhalen via het internet.
Betaal nooit 'even snel' grote bedragen, ook niet als het bekende van je zijn. Neem eerst contact op met diegene via een ander kanaal. Bel hem/haar op via de vaste lijn of stuur diegene een berichtje via Facebook.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.