Terug

Volg Hart van Nederland

De cocaïnemaffia zet enorme druk op douaniers: 'intimiderend en zorgwekkend'

De cocaïnemaffia zet enorme druk op douaniers: 'intimiderend en zorgwekkend'

112

25 sep 2023, 08:42

De hoogste baas van de Douane maakt zich zorgen: "De ernst van drugscriminaliteit is toegenomen." Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag waaruit blijkt dat in vier jaar tijd tien douaniers ontslagen zijn en drie douaniers geschorst zijn of in de gevangenis zitten. De reden? Omdat ze drugscriminelen hielpen.

Ambtenaren in alle lagen van de organisatie worden benaderd door de georganiseerde criminaliteit. "Ook als je op kantoor zit, kun je informatie hebben die waardevol is. En dat hebben we helaas ook gezien", vertelt directeur-generaal Nanette van Schelven van de Douane aan EenVandaag.

Criminelen lijken een nieuwe manier te hebben gevonden om hun waar te smokkelen: in potten pindakaas. Helaas voor hen had de douane die truc gelijk door.

Criminelen smokkelen drugs in potten pindakaas: 'Je wordt er niet groot en sterk van'
0:31
Criminelen smokkelen drugs in potten pindakaas: 'Je wordt er niet groot en sterk van'

Intimiderend

De cocaïnemaffia zet enorme druk op haar medewerkers. Ze worden subtiel benaderd, bijvoorbeeld op hun sportvereniging. Maar ook minder subtiel. "Mensen die tijdens het tanken geconfronteerd worden met iemand die ernaast staat en zegt: 'Zijn dit je kinderen? Ik weet waar ze op school zitten.'" Douaniers worden ook naar huis gevolgd en daar 'gevraagd' of ze willen meewerken. Allemaal zeer intimiderend", vertelt Van Schelven.

Grote impact

Als een douanier opgepakt wordt vanwege het meehelpen bij drugscriminaliteit heeft dat niet alleen een enorme impact voor degene zelf, maar ook op de collega's. Behalve het 'verschrikkelijk' te vinden, zijn ze ook benieuwd. Ze vragen zich af 'wat er gebeurd is dat iemand uiteindelijk heeft besloten om dingen te doen die niet stroken met de ambtseed?'.

Zorgwekkend

Het gebeurt jaarlijks, vertelt Van Schelven. "Het is iets waar wij mee te maken hebben en sinds 2012 wordt er een verharding gesignaleerd". Sinds 2019 worden de ontslagen vanwege zware (drugs)criminaliteit bijgehouden. Er is te zien dat de ernst is toegenomen en dat baart Van Schelven 'veel zorgen'. "We zijn begonnen met een onderzoek naar hoe kwetsbaar we zijn als organisatie, want in de omgeving waarin we werken moeten we absoluut niet naïef zijn."

EenVandaag/ Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.