112
28 mrt 2021, 20:06
Honderden mensen hebben zondagmiddag bij het politiebureau aan het Marconiplein in Rotterdam gedemonstreerd tegen racisme onder agenten.
Politieke partij Bij1 en actiegroep Doorbraak organiseerden de demonstratie. Ze eisen dat de vijf Rotterdamse agenten die racistische appjes stuurden worden ontslagen. De vijf hebben burgers in 2019 'kankervolk', 'kutafrikanen' en 'pauperallochtonen' genoemd. De agenten kregen daarvoor al een schriftelijke berisping.
Woensdag meldde de NRC dat dezelfde agenten in een besloten appgroep op de moord op de 16-jarige Hümeyra Ergincanli hadden gereageerd met "Weer een Turk minder". Het meisje werd in 2018 bij haar school doodgeschoten door haar 32-jarige ex-vriend, Bekir E., die haar toen al maandenlang stalkte en bedreigde.
Sandra Salome is namens Bij1 Rotterdam een van de organisatoren. "Er is een probleem binnen de Rotterdamse politie, dat is geen nieuws", vertelt ze aan Hart van Nederland. "Maar deze appgroep ging nog een stap verder dan we al wisten. Een jong meisje heeft hulp gezocht. En degenen die haar hadden moeten beschermen, gaan nadat zij vermoord is ook nog eens intens racistische grappen over haar maken. Het is onbestaanbaar dat dit geen gevolgen heeft. We moeten een keer laten zien dat het onacceptabel is wat hier gebeurt."
Ruim vier op de tien Nederlanders geven aan dat hun vertrouwen in de politie wordt geschaad door racistische uitlatingen binnen het korps, blijkt uit representatief onderzoek onder ruim drieduizend leden van het Hart van Nederland-panel. De helft laat weten dat het geen invloed heeft op hun beeld van het korps.
"Burgers worden gearresteerd als ze de politie beledigen," luidt een van de reacties, "dan mag de politie ook respectvol met burgers omgaan en laten zien dat ze dat respect waard zijn." Een ander werpt tegen: "Dit zijn incidenten waar je niet het hele politiekorps op aan kunt spreken."
De demonstranten zijn voor ontslag van de agenten, maar verwijzen ook naar een groter probleem. "Die uitspraken zijn natuurlijk een goed voorbeeld," zegt er een, "maar dit is deel van een veel groter probleem. Het is niet één rotte appel, het is een heel verkeerd systeem. Daar moeten we echt met zijn allen naar kijken."
"Mensen moeten aansprakelijk worden gehouden voor hun acties", voegt een ander toe. "Als je zo handelt, dan kun je niet aan de veiligheid werken. Maar het probleem ligt niet alleen bij deze agenten, het zit in de opleiding, in de politiecultuur. In het traject om agent te worden moeten ook inclusiviteit en racisme worden meegenomen, dat is een belangrijk element van hoe je mensen benadert."
Een man geeft aan zelf ook last te hebben van racisme binnen de politie. "Natuurlijk merk ik dat zelf ook. Ik woon in de wijk, ik weet hoe het kan gaan. Ik ben er klaar mee dat de politiek alles onder het tapijt veegt."
Advocaat Richard Korver, die de nabestaanden van de vermoorde Hümeyra bijstaat, eist het ontslag van de agenten die racistische opmerkingen in een appgroep zouden hebben gemaakt na haar dood. "De familie neemt het de politie zeer kwalijk dat zij dit niet, zodra zij het wist, transparant met hen heeft gecommuniceerd", zegt Korver, die in de arm is genomen door de familie om stappen te ondernemen. "Het falen van de overheid en de politie in het bijzonder, om Hümeyra de bescherming te bieden die zij nodig had, krijgt een bijzonder kwalijke geur. De familie verlangt van de politie concrete maatregelen. De thans genomen maatregelen volstaan niet", aldus Korver.
Een kleine meerderheid (51 procent) van het Hart van Nederland-panel is het eens met de strafmaat voor de agenten, blijkt uit de peiling. 34 procent vindt de straf te laag. Bijna de helft van de Nederlanders is voor een landelijk onderzoek naar racisme binnen de politie. 48 procent is voor, tegenover 43 procent tegen.
De Rotterdamse politiechef Fred Westerbeke gaf eerder aan geraakt te zijn door het debat en dat hij het vreselijk vond hoe het nieuws naar buiten is gekomen. Hij betreurt het dat hij de familie van Hümeyra niet eerder had ingelicht.
Ook zei hij dat hij een fout had gemaakt door de berispte agenten eerder "goede dienders" te noemen. "Uit onderzoek bleek dat ze hun werk goed deden, maar ik had niet moeten zeggen dat het goede dienders waren."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.