112
17 jan 2024, 10:42
De douane heeft in 2023 bijna 60.000 kilogram cocaïne in beslag genomen. Dit is een forse stijging ten opzichte van het jaar ervoor. In 2022 werd zo'n 51.447 kilo van die drugs onderschept.
Dat maakt het Hit And Run Cargo (HARC)-team bekend. Dit is een samenwerkingsverband van de douane, FIOD, zeehavenpolitie en het OM in en rondom de Rotterdamse haven. De grootste hoeveelheden werden aangetroffen in de havens van Rotterdam en Vlissingen.
Afgelopen zomer trof de douane ook een flinke partij drugs aan in de haven van Vlissingen. De cocaïne zou rond de 16 miljoen euro waard zijn:
In de havens heeft de douane in 2023 meer dan 140 zendingen met cocaïne in beslag genomen. Dat is ongeveer evenveel als het jaar ervoor, maar met een gemiddeld hoger gewicht per zending. De grootste vangst was een recordzending van 8000 kilogram cocaïne, verstopt in de koelmotor van containers.
In de strijd tegen de smokkel zijn in de Rotterdamse haven 40 procent meer containers gescand dan vorig jaar. Ook worden slimme camera's en drones ingezet, zowel onder water als in de lucht. Op die manier zijn afgelopen jaar smokkelaars op een onderwaterscooter betrapt.
In de luchtvracht werd ook meer cocaïne onderschept. Er werd in 2023 bijna 2.250 kilogram cocaïne onderschept, vergeleken met bijna 1.300 kilogram in 2022. De douane werkt op luchthavens nauwer samen met het bedrijfsleven, waarbij informatie over drugszendingen wordt uitgewisseld om smokkel tegen te gaan.
Ook in de haven van Antwerpen werd dit jaar meer cocaïne onderschept. Was dat in 2022 nog zo'n 110 ton, afgelopen jaar steeg dat naar 116.000 kilo. De cijfers van drugsvangsten in België en Nederland werden gelijktijdig bekendgemaakt in Vlissingen.
Beide landen werken de laatste jaren samen om de smokkel tegen te gaan. Zo is een duikteam van de Nederlandse douane actief in de haven van Antwerpen.
In Latijns-Amerika zijn het afgelopen jaar juist minder drugs met Nederland als bestemming in beslag genomen. Vooral in Brazilië is er een opvallende afname van het aantal inbeslagnames van drugs bestemd voor Nederland.
De samenwerking tussen de Nederlandse douane en de Braziliaanse douane is de afgelopen jaren intensiever geworden, met onder andere een pilot waarin scanbeelden werden uitgewisseld. Ook zijn er nauwere samenwerkingsverbanden aangegaan met andere landen, waaronder Ecuador, Panama en Costa Rica.
Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.