112
10 aug 2021, 22:16
Dragqueen Sletlana werd tijdens de afgelopen Pride tot tweemaal toe geweigerd door een taxi in Amsterdam. De beschuldigingen van discriminatie en homofobie richten zich op taxibedrijf Uber, vooral omdat het niet de eerste keer is dat een dragqueen niet mag instappen van een chauffeur. "Omdat ik er anders uitzie dan de 'normale' klant. Het is belachelijk", zegt Sletlana tegen Hart van Nederland.
Kostas Kharlamov, zoals Sletlana in het dagelijks leven heet, wilde vrijdagavond met de taxi naar een dragoptreden gaan. Toen de Uber-chauffeur hem zag, reed hij snel weg en cancelde hij de rit. Op de terugweg van het optreden gebeurde hetzelfde. "Ik ben niet boos. Maar wel heel teleurgesteld. Je wordt gewoon beoordeeld op hoe je eruit ziet", legt Kharmalov uit. Kharmalov is overigens niet de eerste die dit overkomt. Sinds 2018 overkwam Richard Keldoulis (dragnaam Jennifer Hopelezz) regelmatige hetzelfde. "Het is heel treurig. Je kunt niet veilig vervoerd worden op deze manier. Het is ieder jaar hetzelfde."
Kharlamov is van oorsprong een Oekraïner, die vier jaar geleden besloot zijn heil in Amsterdam te zoeken. Maar ook op de straten van Amsterdam voelt hij zich niet veilig. Niet in drag, maar ook niet in zijn dagelijkse outfit. "Oekraïne is nog altijd behoorlijk homofoob. Maar hier op straat voel ik me ook niet veilig. Ik ben altijd bang dat de mensen op straat agressief worden."
Kharlamov heeft als dragqueen Sletlana een opvallend voorkomen. Met extravagante outfits en een varkensneus op het gelaat, lijkt het niet uitgesloten dat chauffeurs simpelweg schrikken van de verschijning. "Het kan een cultuurshock zijn. Misschien zijn ze bang of onder de indruk van mijn verschijning. Maar het maakt niet uit hoe je make-up zit of hoe je je kleedt. Dit is homofobie", denkt Kharlamov hardop.
Het is volgens de dragqueens geen reden om iemand te weigeren. En dus zocht Kharlamov contact met Uber. "Meer dan 'sorry' heb ik niet van ze gehoord. Ik denk dat ik ga stoppen met het nemen van hun taxi's." Ook Keldoulis is niet blij met de houding van de chauffeurs. "Er moeten sancties komen. Uber zegt dat de bestuurders zzp'er zijn en dat ze daarom niks kunnen doen. Maar ik vind dat geen antwoord meer. Als er duidelijke homofobie of transfobie is, dan moeten zij niet meer als taxichauffeur werken."
Inmiddels heeft het taxibedrijf aan Hart van Nederland laten weten de incidenten te betreuren. "Discriminatie om wie je bent en hoe je eruit ziet is onacceptabel en we vinden het zeer verdrietig dat dit is gebeurd. Iedereen heeft recht op een veilige rit. Wij hebben contact gehad met de personen die melding hebben gemaakt van discriminatie en zijn direct een onderzoek gestart. Er is geen ruimte voor discriminatie op het Uber platform en wie zich hier niet aan houdt, wordt direct van het platform verwijderd. Wij hebben daarnaast diverse maatregelen genomen om discriminatie uit te sluiten, zoals het invoeren van een functie binnen de Uber app om discriminatie direct en veilig te melden. Wij roepen iedereen op die met discriminatie te maken krijgt hiervan altijd melding te maken", zo luidt de reactie.
De redactie van Hart van Nederland heeft besloten om te kiezen voor hij/hem/zijn als de dragqueens bij hun echte naam genoemd worden.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.