112
3 jan 2024, 08:45
De golf aan explosies die de regio Rotterdam in 2023 in zijn ban hield, lijkt dit jaar door te worden getrokken. De harde knallen beperkten zich in 2023 niet alleen tot de grote steden in de Randstad. Na juli waren ook huizen, bedrijfspanden en horecazaken in met name Noord-Brabant en Limburg doelwit. Dat blijkt uit cijfers van de politie en een telling van het ANP.
In totaal ging zeker 378 keer een explosief af. Vooral huizen (75 procent van de explosies) en bedrijfspanden en winkels (13 procent) werden getroffen.
Met een harde knal zit je binnen een seconden rechtop in je bed, dat gebeurde het afgelopen jaar het vaakst in de regio Rotterdam. Zeker negentig keer was er daar het afgelopen jaar een explosie te horen.
Een ook dit jaar begint met explosies in Rotterdam: in de nacht van dinsdag op woensdag was er een harde knal te horen bij een woning in het centrum van de Maasstad. De ravage op straat is aanzienlijk. De politie meldt dat rond 04.50 uur de voordeur van de woning aan de Diergaardesingel, niet ver van het centraal station, werd opgeblazen. Ook is er schade aan ruiten en het plafond.
In 73 verschillende gemeenten was het minstens een keer raak. Rotterdam voert de lijst aan met zeker 90 explosies, gevolg door Amsterdam (89) en Den Haag (23). Op afstand volgen Vlaardingen, Schiedam, Almere en Dordrecht.
Buiten de Randstad waren afgelopen jaar onder andere in de gemeenten Breda (5), Venlo (4) en Tilburg (3) meerdere incidenten. In alle provincies vond het afgelopen jaar minstens één explosie plaats.
Het aantal explosies in Nederland liep sinds begin vorig jaar nagenoeg elke maand op. In januari vonden zeker 13 incidenten plaats, in december 60. In de laatstgenoemde maand was het aantal ontploffingen dan ook het hoogst. Ruim de helft van de gemelde explosies vond plaats tussen 02.00 uur en 05.00 uur. Maar ook op klaarlichte dag waren er incidenten: tussen 09.00 en 17.00 uur werden 10 ontploffingen geteld.
In deze telling van het ANP zijn alleen incidenten meegenomen met explosieven die zijn afgegaan, omdat deze de grootste impact hebben op de omgeving. Daarbij is ook de straat en de plaats van het incident, de datum en het soort locatie waar het explosief is afgegaan bijgehouden.
Het gaat om explosies die gemeld zijn, het daadwerkelijke aantal kan dus nog hoger zijn.
De politie registreerde tot december 622 incidenten met explosieven. In die telling zijn ook pogingen, plofkraken op geldautomaten en het aantreffen van niet-ontplofte explosieven meegenomen.
Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.
Hart van Nederland / ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.