112
20 mrt 2022, 20:41
Stel, iemand van wie je houdt, draait de gevangenis in omdat hij of zij iets verschrikkelijks heeft gedaan. Waar sta je dan als naaste? Hoe beleef je zoiets? Ban je die persoon uit je leven of kan je dat niet, omdat je toch van iemand houdt, ondanks wat hij of zij heeft gedaan? In de vijfdelige podcastserie Bloedband spreken Hart van Nederland-journalisten Léon Mastik en Elin Stil met familieleden van mensen die, om verschillende redenen, vreselijk over de schreef zijn gegaan over hoe zíj dat beleven.
Mastik zit voor zijn werk regelmatig in de rechtbank om verslag te doen van de meest vreselijke misdaden. "Van heel veel partijen hoor je dingen tijdens zo'n rechtszaak. Van het slachtoffer, van de nabestaanden van slachtoffers. Maar de familie van de verdachten zit vaak stilletjes weggedoken in een capuchon", vertelt de verslaggever. "Hoe beleven zij zoiets? Wil je nog contact? Wat is hun beleving? Dat intrigeerde me wel."
Samen met collega's Elin Stil en Daniël Bom ging Mastik aan de slag om juist de familie van daders in beeld te krijgen. "Want ieder verhaal is in zijn eigen soort interessant. Ik denk dat we er goed in geslaagd zijn om vijf heel verschillende verhalen neer te zetten."
Sommige verhalen draaien om de families van daders die iedereen in Nederland inmiddels kent, maar ook families van daders wiens misdaden niet landelijk zijn uitgemeten komen aan het woord. Dat maakt hun verhalen bepaald niet minder indrukwekkend, ondervond de verslaggever.
Zo is de zaak waar aflevering drie om draait, geen zaak met een landelijke uitstraling. Het vertelt het verhaal van de moeder van een dader, die - zoals vele moeders - zo verbonden is met haar kind dat ze tijdens de eerste periode gevoelsmatig zelf in de gevangenis zat. Haar andere kinderen zeiden destijds tegen haar: "Mam, het is niet zo dat jíj dit moet uitzitten". Maar het blijft toch je kind. "Tijdens het gesprek ging zij in een heel andere modus, terug in de tijd", blikt Mastik terug. "Alsof ze zelf weer, net als toen, in de gevangenis zat."
Je toch beladen verhaal vertellen in een podcast blijkt voor velen een minder grote drempel dan zo'n verhaal vertellen voor een draaiende camera, zo ondervonden Mastik, Stil en Bom. "Het zijn verhalen die je óók mag horen", vindt Mastik. Maar, het is een dunne lijn en zeer precair. "Je moet voorkomen dat je gaat oordelen over wat iemand gedaan heeft. Op die stoel moeten we niet gaan zitten."
Vanaf 21 maart is de eerste aflevering van de vijfdelige podcastserie Bloedband te horen op je favoriete podcast-app. Elke daaropvolgende maandag wordt een nieuwe aflevering geplaatst.
Luister je via Spotify? Klik dan hier.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.