112
25 jan 2021, 20:58
Nu het voor de derde avond op rij onrustig is, wordt de roep om stevig ingrijpen steeds luider. Een overgrote meerderheid van de Nederlanders wil dat het leger wordt afgestuurd op relschoppers, blijkt uit onderzoek van het Hart van Nederland-panel onder ruim 2.800 mensen.
Volg het laatste nieuws rond de nieuwe rellen in dit liveblog
Na de rellen op het centrum in Eindhoven pleitte burgmeester John Jorritsma ervoor dat het leger moet worden ingezet bij protesten die uit de hand lopen. Inmiddels heeft burgemeester Rianne Donders van het Limburgse Roermond zich bij de oproep van haar collega aangesloten.
Het leger de straten insturen om oplaaiende rellen de kop in te drukken? Ook het overgrote deel van de Nederlanders acht dit nodig als de huidige protesten nog verder ontsporen. Acht op de tien ondervraagden noemt dit een serieuze optie, 18 procent ziet liever geen militaire acties.
Protesten tegen de avondklok en andere coronamaatregelen mondden afgelopen weekend uit in rellen. Onruststokers in onder andere Eindhoven, Amsterdam en op Urk gingen de confrontatie aan met de politie en lieten een spoor van vernieling achter.
Politie en Mobiele Eenheid moesten hard optreden tegen de gewelddadige plunderaars. In Eindhoven lag het treinverkeer stil omdat het station kort en klein werd geslagen. Ook stonden auto's en scooters in brand. Het Amsterdamse Museumplein moest worden leeggeveegd omdat mensen weigerden te vertrekken.
Ook op veel andere plekken in het land ging het zondagavond mis. Zo werden er in de Haagse Schilderswijk meerdere brandjes gesticht. Ook in verschillende plaatsen in Limburg moest de politie ingrijpen, in Stein werd daarbij zelfs de hulp van de Koninklijke Marechaussee ingeroepen.
Ruim acht op de tien ondervraagden (81 procent) zijn de onrusten spuugzat en vinden dat het kabinet en de burgemeester tekort schieten bij de orde handhaving. Wat hen betreft moeten de relschoppers veel harder worden aangepakt. Slechts 14 procent vindt dat de overheid op dit moment hard genoeg optreedt.
Maandagavond is het opnieuw onrustig in verschillende plaatsen. In Rotterdam worden agenten bekogeld met vuurwerk en flessen. In Geleen rennen onruststokers door het centrum op de vlucht voor de politie. Ook uit andere steden komen berichten van onrusten.
Toch kan de politie de rellen nog aan, meent minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Wel blijft de marechaussee agenten ondersteunen. "Er is geen sprake geweest dat het leger bijstand heeft moeten verlenen in het land", zei de minister na afloop van het Veiligheidsberaad.
"De politie kan het aan. Ze heeft de prioriteiten helder", aldus voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad, die ook burgemeester van Nijmegen is. "Zij krijgt hulp van boa's, jongerenwerkers en straatcoaches. We gaan het niet oplossen door er zelfs militair geweld bij te halen."
Het Hart van Nederland-panel bestaat op dit moment uit 35.000 leden. Per onderzoek wordt een deel van het panel uitgenodigd. Dat gebeurt op basis van de kenmerken van de deelnemers, zoals politieke voorkeur, geslacht, woonplaats, leeftijd. Alle onderzoeken vinden plaats onder begeleiding van NoTies/opiniepeiler Maurice de Hond.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.