112
22 mrt 2021, 21:57
Sextortion, een web waarin gewiekste cybercriminelen je gevangen houden, komt door de coronacrisis veel vaker voor. Criminelen persen mensen af met een seksueel getinte foto of video. Het overkwam ook Kiki's partner, die uit schaamte een einde aan zijn leven maakte.
Toen haar geliefde vijf jaar geleden uit het leven stapte, zat Kiki Scheepens uit het Zuid-Hollandse 's-Gravendeel met veel vragen. In de zoektocht naar antwoorden, stuitte ze op een verborgen dubbelleven.
Haar partner ging regelmatig vreemd, zowel met mannen en vrouwen. Ook bezocht hij seksclubs en bleek seksverslaafd. Kiki's vriend bleek bovendien slachtoffer van sextortion: hij werd afgeperst met stiekem gemaakte beelden van zijn seksuele avonturen.
"Als je verstrikt raakt in zulke zaken, dan kan het heel goed zijn dat je geen uitweg meer ziet", vertelt Kiki tegen Hart van Nederland. Achteraf gezien leed haar vriend ook nog aan meerdere persoonlijkheidsstoornissen. "Er zijn natuurlijk ook andere manieren, je kan bijvoorbeeld hulp zoeken, maar daar heeft hij niet voor gekozen."
Kiki en haar partner woonden nog niet samen. "Anders had ik het waarschijnlijk wel eerder opgemerkt. Als we wel samen waren, dan merkte ik eigenlijk helemaal niets", blikt ze terug. "Pas in de laatste dagen voor zijn dood vond ik hem anders overkomen."
Nadat ze de duistere dood van haar partner enigszins had verwerkt, had Kiki een missie: anderen behoeden voor sextortion. En dat is hard nodig, volgens cyberexpert Peter Lahousse is deze vorm van afpersing namelijk gegroeid sinds de coronacrisis. "Ik zie een verdubbeling van het aantal hulpvragen dat binnenkomt."
Lahousse adviseert slachtoffers altijd om eerst met hun partner in gesprek te gaan en dan aangifte te doen. "Maar negen van de tien keer zie ik die aangifte niet terug. Er is zoveel schaamte", weet de expert.
Wie er achter zo'n afpersing zitten? Hele gewiekste criminelen, aldus Lahousse. "Er zijn hele callcenters, ergens in het buitenland. Die mensen houden dat niet twee dagen, maar wel twee jaar vol. Er ontstaat dus echt een vertrouwensband."
Zodra de criminelen iets hebben waarmee hun slachtoffer kan worden gechanteerd, begint het afpersen en raken mensen verstrikt. "Voor die criminelen is het gewoon een baan. Ze onderhouden wel dertig van dit soort contacten", legt Lahousse uit.
De coronacrisis is een goudmijn voor de slinkse criminelen. "In deze eenzame periode lijkt het wel alsof mensen sneller geneigd zijn op deze manier op zoek te gaan naar contact", constateert de deskundige.
In oktober 2016 pakte de politie twee verdachten op voor het afpersen van onder andere Kiki's partner. Naast haar vriend hadden zij nog tientallen andere slachtoffers gemaakt. Het duo werd veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan één voorwaardelijk.
Zie jij het leven niet meer zitten en heb je gevoelens over zelfdoding? Praten kan opluchten. Je kan 24 uur per dag, zeven dagen per week anoniem chatten via 113.nl of bellen met 113 of 0800-0113 (gratis)
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.