112
4 nov 2022, 17:48
De derde verdachte van de klimaatactie bij het beroemde schilderij Meisje met de parel in het Mauritshuis heeft vrijdagmiddag in de rechtbank spijt betuigd. "Ik heb er wel spijt van omdat ik daarmee een grens heb overschreden. Dat is niet wie ik echt ben", zei hij. David S. (45) uit het Belgische Dendermonde gooide vorige week donderdag een blik rode namaaksoep over activist Wouter M. heen. Ook voerde hij het woord en lijmde zijn linkervuist vast aan het paneel waarop het meesterwerk is bevestigd. M. plakte zijn hoofd vast aan de glasplaat van het schilderij. Een andere verdachte filmde de actie.
"Ik ben doordrongen van de ernst van de klimaatcrisis. Ik heb gemeend om de klimaatcrisis hiermee in het maatschappelijk debat te zetten. Ik wilde iets verbeteren daarmee. Ik hoop dat ik de kans krijg om goed te maken wat ik gedaan heb", verklaarde de activist in de rechtbank.
De actie heeft volgens de officier in de maatschappij geleid tot grote onrust over de veiligheid van cultureel erfgoed. "Het had ook ontzettend mis kunnen gaan. We hebben het over eeuwenoude kunst. Verdachten hebben een enorm risico genomen."
S. verdedigt zichzelf door te stellen dat ze zeer zorgvuldig te werk zijn gegaan. "We hebben ons ervan vergewist dat we het schilderij niet zouden beschadigen. Ik heb er zelf voor gezorgd dat de namaaksoep niet schadelijk was. Het was water en een natuurlijke kleurstof, om er zeker van te zijn dat we geen schade zouden maken."
De officier van justitie eiste bij de rechtbank in Den Haag twee maanden celstraf, waarvan een maand voorwaardelijk, tegen S. "De handelingen van de verdachten om zich vast te plakken aan een meesterwerk en het schilderij te besmeuren met een rode substantie, heeft niets te maken met het demonstratierecht", stelt de aanklager. "Het recht op demonstratie eindigt waar openlijk geweld in een museum begint."
Willem Jebbink, de advocaat van S., vindt dat de actie juist wel onder de vrijheid van demonstratie valt. "De actie was vreedzaam en was puur gericht op het creëren van een schokeffect." In zijn pleidooi zei de advocaat ook dat zijn cliënt nu moet vrezen voor zijn baan. "Hij zegt nu 'Eens, maar nooit weer'. S. zal zich niet meer inlaten met zulke acties."
ANP / Hart van Nederland
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.