Terug

Volg Hart van Nederland

Medewerkers Rutgers bedreigd om lessen seksuele voorlichting

112

22 mrt 2023, 07:41

Medewerkers van kenniscentrum Rutgers worden "al dagen bedreigd, uitgescholden en voor van alles uitgemaakt", dat zegt directeur Marieke van der Plas. Aanleiding is kritiek op een lespakket voor basisscholen om kinderen voor te lichten over relaties, seksualiteit en grenzen.

"We blijven de juiste en volledige informatie geven in lijn met overheidsbeleid", aldus Van der Plas, die aangeeft dat de politie alert is. Uit welke hoek de bedreigingen komen of welke vorm het gaat zegt ze niet. (Tekst gaat door onder de tweet)

Van basisscholen en GGD’en hoort Rutgers dat zij dit jaar meer vragen van ouders krijgen dan afgelopen jaren over de 'Week van de lentekriebels'. In Tilburg dreigden tientallen ouders hun kinderen thuis te laten vanwege de themaweek. Daarop besloot scholengroep Opmaat tot uitstel en het opzetten van een informatieavond. "Foutieve berichten en nepnieuws dragen daaraan bij. Die hele onlinehetze is nieuw voor ons", zei expert seksuele vorming Luc Lauwers van Rutgers al eerder.

Wat is de Week van de lentekriebels en waar gaat het over? Bekijk het in deze video:

Kritiek op projectweek seksuele vorming voor basisonderwijs
2:09
Kritiek op projectweek seksuele vorming voor basisonderwijs

Brede steun

Zo'n 83 procent van de Nederlanders steunt het geven van seksuele voorlichting op scholen. Er is echter ook een kleine groep van 14 procent die zich hiertegen keert. Uit cijfers van het Hart van Nederland-panel blijkt dat dit vooral huidige stemmers van enkele conservatieve partijen zijn. Zo is 65 procent van de huidige FVD-stemmers tegen en 35 procent van de SGP stemmers. Bij alle andere partijen is minder dan een kwart tegen seksuele voorlichting.

Desinformatie over lentekriebels

Vooral lessen over het eigen lichaam en de vraag "in hoeverre een jongen een meisje mag worden en andersom" maakten veel los, aldus manager Hanneke Klerks van de scholengroep Opmaat uit Tilburg. "Sommige ouders dachten dat leerkrachten daarin stimulerend zouden zijn", vertelt ze. "Maar daar gaat het helemaal niet om. We leren kinderen dat iedereen zichzelf mag zijn." De scholengroep vindt het verder belangrijk dat kinderen "weten dat dit bestaat".

Concreet voorbeeld van hoe verkeerde informatie de wereld in komt is bijvoorbeeld een tweet van presentatrice Raisa Blommestijn, waarin zij onterecht claimt dat kinderen van 4 jaar oud les krijgen over anale seks. Nog een verhaal dat breed op sociale media en in Telegramgroepen rondging was dat kinderen masturbatie aangeleerd zouden krijgen. "Absoluut desinformatie", zegt bestuurder Annemie Martens van Opmaat. "Wij willen kinderen helpen groeien en volwassen worden. Dit is een bewezen methode, die al jaren wordt toegepast. Ouders mogen erop vertrouwen dat onze professionals er op een goede manier mee omgaan."

Waar veel mensen het wel over oneens zijn is de vraag vanaf wanneer je kinderen op de basisschool al in aanraking moet brengen met thema's als liefde en grenzen:

Nederland verdeeld: vanaf welke groep moet er seksuele voorlichting gegeven worden?
1:49
Nederland verdeeld: vanaf welke groep moet er seksuele voorlichting gegeven worden?

Dinsdag besloot Rutgers vanwege alle negatieve online-aandacht om een video te verwijderen waarin ouders met hun eigen kinderen praten over seksualiteit. De onderwerpen die in de video aan bod kwamen gingen over leren over je lijf, praten over wat je fijn vindt en grenzen aangeven. "We constateren dat de video online door sommige mensen uit context wordt gehaald en wordt gebruikt om misinformatie te verspreiden. Om de kinderen in de video in bescherming te nemen, hebben we de video offline gehaald."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.