Terug

Volg Hart van Nederland

Meer overlast door sekshuizen in woonwijken: aantal meldingen bijna verdriedubbeld

112

31 mrt 2022, 21:56

Tijdens de lockdowns moesten ook bordelen de deuren sluiten. Het gevolg: de afgelopen twee jaar hebben veel sekswerkers hun activiteiten (illegaal) verplaatst naar bedrijfspanden of huurhuizen, soms midden in woonwijken. "Ze zijn ondergedoken in de schaduwwereld."

Bij meldpunt Meld Misdaad Anoniem kwamen in 2020, het eerste jaar van de coronacrisis, in totaal 607 meldingen binnen van illegale prostitutie. Een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder, toen er 307 meldingen waren. Vorig jaar steeg het aantal alarmeringen nog eens met 30 procent tot 787 meldingen.

Twee sekshuizen in Capelle

In Capelle aan den IJssel werden vorige week nog twee woningen op last van de gemeente gesloten. Na klachten van buurtbewoners werd besloot een in prostutie en mensenhandel gespecialeerd controleteam een kijkje te nemen. Achter de voordeuren bleken prostituees aan het werk te zijn zonder vergunning.

De verhuurder van een van de panden laat aan Hart van Nederland niet te hebben geweten van de illegale praktijken, het huis zou zijn verhuurd via Airbnb. Het verbaast burgemeester Peter Oskam inmiddels niet meer. "Door de lockdown stopte de vergunde prostitutie en men is ondergedoken in de schaduwwereld", ziet hij.

Advertenties afspeuren

Om illegale sekswerkers op te sporen loopt het controleteam aan de lopende band seksadvertenties na. Daarbij wordt gelet op alarmerende kenmerken, zoals jonge leeftijden of extreme diensten die worden aangeboden. Speurders bellen het telefoonnummer uit de advertentie en doen zich voor als een geïnteresseerde klant die een afspraak wil maken.

"Door het hele jaar heen staan controledagen gepland waarbij gemeenten in samenwerking met politie controles uitvoeren", legt Rens de Ron van het speciale controleteam uit. In de hele regio Rotterdam controleren is volgens hem van groot belang, omdat anders een waterbedeffect ontstaat.

"Eerst waren in Schiedam heel actief met controleren. Toen zag je de advertenties in omliggende gemeenten toenemen", weet De Ron nog. "Er wordt in de hele regio geadverteerd door sekswerkers. Als je in de ene gemeente controleert en in de andere gemeente niet, dan gaan ze naar een andere gemeente toe."

Vrees voor uitbuiting

Toch zijn meldingen van overlast niet de belangrijkste reden waarom het controleteam optreedt tegen illegale prostitutie, benadrukt De Ron. "We doen dit om uit te sluiten dat mensen seksueel worden uitgebuit. Sommige mensen hebben zelf voor het beroep gekozen, soms vanwege schulden. Maar er zijn ook sekswerkers die het werk niet vrijwillig doen."

Voor die groep wordt een speciaal zorgtraject opgezet, waarbij sekswerkers die gedwongen in de prostitutie zijn beland worden geholpen om hun leven weer op de rit te krijgen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.