Terug

Volg Hart van Nederland

Nepwapens op kermissen doorn in oog politie, maar kermisbazen houden vol

112

9 okt 2021, 08:58

Nepwapens op kermissen, het is een zeer populair speeltje als prijs, maar de politie waarschuwt al lange tijd omdat agenten de wapens voor echt aan kunnen zien. Onder kermisexploitanten heerst er verdeeldheid: "We willen graag een signaal afgeven, maar moeten we de eerste zijn?"

Donderdag was er weer een grote politieactie op een kermis in Den Haag. De politie kreeg een melding dat iemand zou rondlopen met een vuurwapen. Het bleek om een aantal kinderen te gaan die bij een kraam op de kermis een speelgoedwapen gewonnen hadden. Volgens een woordvoerder van de politie kregen de kinderen vervolgens 'de schrik van hun leven'.

En het verhaal staat niet op zich. In augustus werd een vader aangehouden door een arrestatieteam nadat iemand zijn zoontje met zo'n neppistooltje had gezien. Moet er iets aan de neppistooltjes gedaan worden?

Gemeenten willen maatregelen

Gemeenten zien liever niet dat er speelgoedwapens als prijs weggeven worden, maar het mag wel. De kermisbranche wijst erop dat de wapens ook gewoon in winkels te koop zijn. Nepwapens mogen verkocht en als prijs weggegeven worden als ze een keurmerk hebben maar je mag ze niet bij je dragen als je 14 jaar of ouder bent. Als je jonger bent en ze gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn, dus ermee speelt, dan mag het wel.

Maar het gaat fout wanneer mensen de pistolen als echt zien. En dat gebeurt vaak, want de wapens zijn in veel gevallen niet van echt te onderscheiden, aldus de politie. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen. "Collega's zullen altijd handelen alsof het echt is", waarschuwt politiewoordvoerder Roderick de Veen.

Kermisbranche verdeeld

Maatregelen liggen gevoelig binnen de kermisbranche. "Waarom moeten wij maatregelen nemen terwijl nepwapens in speelgoedwinkels ook gewoon verkocht worden?" vertelt Atze Lubach-Koers, voorzitter van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders. De nepwapens zijn volgens Atze een populair artikel. "Ze kiezen geen beertje, maar kiezen dit."

Ondanks stickers waarop staat dat je de verpakking pas thuis geopend mag worden, willen kinderen op de kermis meteen met hun prijs spelen en wordt het speelgoedwapen ter plekke vaak al uitgepakt. Kermisexploitanten zijn volgens hem verdeeld. "We zijn ons bewust van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid maar het ligt gevoelig. We willen graag een signaal afgeven, maar moeten we de eerste zijn?"

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Als het aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten ligt is dat wel het geval. Zij stuurde onlangs een brief naar de Nederlandse Kermisbond en de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders met daarin de vraag om gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen voor de nepwapens.

In de brief wordt er verder gevraagd aan kermisexploitanten om kinderen niet het idee te geven dat nepwapens speelgoed zijn en dat het uitdelen van nepwapens niet als 'normaal' moet worden gezien.

Nepwapens in Nederland; wat mag wel en wat niet?
1:49
Nepwapens in Nederland; wat mag wel en wat niet?

Spelen met leven

Volgens wapendeskundige Jaś van Driel kan de wet niet zomaar aangepast worden omdat het om Europese wetgeving gaat. Hij vindt dat de voorlichting beter moet en dat er een rol voor de ouders is weggelegd: "Zij moeten hun kinderen aan het verstand brengen dat als je met neppistolen speelt, je onder een steen kan eindigen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.