Terug

Volg Hart van Nederland

Taskforce moet geweld tegen hulpverleners stoppen: 'Dit gedrag mag nooit worden getolereerd'

Taskforce moet geweld tegen hulpverleners stoppen: 'Dit gedrag mag nooit worden getolereerd'

112

31 mrt 2021, 23:15

'Agressief gedrag richting hulpverleners moet worden teruggedrongen en mag nooit en te nimmer geaccepteerd worden'. Dat is het doel van de nieuwe taskforce 'Onze hulpverleners veilig' die woensdag is gelanceerd. "Ik geloof hier echt in."

Aanleiding voor de taskforce is het 'trouwstoetincident' in 2019. Daarbij werd agent Gert Jan de Jonge zwaar mishandeld terwijl hij optrad tegen een overlastgevende trouwstoet in Rotterdam. Door de dreun liep de politieman lichte hersenletsel op. Langzaam maar zeker gaat het steeds beter met de diender.

De Jonge geeft aan dat hij blij is dat zijn mishandeling iets positiefs teweeg heeft gebracht. "Ik vind het super tof dat de taskforce in het leven is geroepen", zegt hij tegen Hart van Nederland. "Ik geloof hier echt in. We gaan het probleem niet oplossen, maar we gaan er wel een hoop dingen mee bereiken."

Agressie terugdringen

Politie, brandweer, gemeenten, het Openbaar Ministerie, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de wetenschap werken samen aan de taskforce. Een actieprogramma moet ervoor zorgen dat agressie wordt teruggedrongen.

Volgens minister Ferd Grapperhaus, die met het initiatief kwam voor de taskforce, is het geweld tegen hulpverleners het afgelopen jaar met 15 procent toegenomen. "Agressieplegers weten de hulpverleners ook steeds vaker in hun privéleven te raken. Dat is mij een doorn in het oog", aldus de bewindsman op Justitie en Veiligheid.

Burgemeester Marja van Bijsterveldt van Delft leidt de komende twee jaar de taskforce. "Wij begrijpen wanhoop of onmacht, maar dreigen, schelden en fysiek geweld richting onze hulpverleners is onacceptabel en mogen we ook nooit normaal gaan vinden", stelt ze. "Laten we stáán voor onze hulpverleners die zich elke dag met grote toewijding inzetten."

Brandweer geschopt en geslagen

Ook brandweerman Christiaan Arnoldus uit Zoetermeer meent dat de nieuwe taskforce een goede zaak is. In 2019 werd hij geslagen en geschopt terwijl hij een woningbrand probeerde te blussen. "Je komt daar om een brand te blussen met alle risico's van dien. Dan krijg je dit als dank", zegt de hulpverlener boos.

"Het moet duidelijk worden bij mensen dat agressie tegen hulpverlening niet kan", vindt hij. "Wij doen risicovol werk dat best wel een psychische belasting met zich meebrengt. Als er dan nog zo'n psychische belasting bij komt als geweld, is dat onacceptabel." De brandweerman vindt het daarom goed dat er op deze manier aandacht aan het probleem wordt besteed.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.