112
9 juni 2021, 22:55
Na vier branden in nog geen jaar tijd bij recyclingbedrijf Mirec op het Eindhovense industrieterrein De Hurk, willen omwonenden dat de gemeenteraad van Eindhoven ingrijpt.
Door Wijkoverleg 't Ven is een brandbrief met een petitie online gezet, die ruim 500 keer werd getekend. Bezorgde omwonenden willen daarnaast ook in gesprek met de raad: 'De spanning tussen een industrieterrein met zware industrie en een woonwijk voelen wij voortdurend. En met steeds meer onmacht. Door de vierde brand bij Mirec op de Hurk op vrijdagavond 4 juni knapte er iets bij ons, bewoners van ’t Ven,' zo is te lezen in de brandbrief.
Afgelopen vrijdag ging het voor de vierde keer in krap een jaar tijd mis bij Mirec. Na een grote brand in oktober vorig jaar, nog een brand in februari van dit jaar, waren de twee kleinere branden van vorige week de druppel: ‘En voor de vierde keer trok in meer of mindere mate een walm van rook, stank en (wie weet) giftige stoffen over onze fijne woonwijk ’t Ven’, aldus de bewoners in de brief.
Buurtbewoner Doreth, moeder van twee kinderen, moest bij de grote brand in oktober vorig jaar halsoverkop haar huis verlaten: "Ons huis stond toen midden in de rookpluim, straat stond helemaal blauw. Wij hebben toen ook een nacht ergens anders moeten slapen."
Doreth vertelt over de laatste brand: "Afgelopen vrijdag was het weer raak. Dan kijk je daarnaar en denk je echt: 'Daar gaan we weer'. Je maakt je gewoon zorgen en bent ongerust. Wat zit in die lucht? Die rook is zo zwart, wat krijgen we binnen, is het slecht voor ons?" Aldus Doreth.
De gemeente Eindhoven laat in een reactie aan Hart van Nederland het volgende weten: 'Wij begrijpen uiteraard de bezorgdheid van de bewoners. Wij hebben deze zorgen ook nadrukkelijk kenbaar gemaakt bij de provincie. [...] We dringen aan op nader onderzoek en inzicht in de stand van zaken van maatregelen die zijn opgelegd na de brand van vorig jaar. Ook gaan we met de provincie bespreken welke acties ze nu gaat ondernemen. Het gaat om de veiligheid van de inwoners van onze stad, daar moeten we heel serieus mee omgaan. Vanwege de recente gebeurtenissen nemen we zo spoedig mogelijk contact op met de bewoners(vereniging).'
Jan Visser, directeur van electronicarecycler MIREC laat aan Hart van Nederland weten: "Wij hebben recent de buurtvereniging uitgenodigd en ontvangen en een uitgebreide toelichting gegeven op wat we doen en welke acties we in gang gezet hebben, om zoveel mogelijk een veilige omgeving te creëren."
Het bedrijf vervolgt: "Brandpreventie heeft onze volle aandacht: compartimentering, detectie, nieuwe demontagelijnen, warmte-detectiecamera’s en lucht aanzuig- en meetsystemen waarin een brand in een vroeg stadium gedetecteerd wordt. [...] Helaas heeft de enorme waterhoos van afgelopen vrijdag onze elektriciteitskasten geraakt waardoor deze brand is veroorzaakt."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.