Terug

Volg Hart van Nederland

Online shoppen voor de feestdagen? Zo herken je nep-webshops

Online shoppen voor de feestdagen? Zo herken je nep-webshops

112

12 nov 2019, 10:02

De feestdagen staan voor de deur en dat betekent dat we weer massaal online cadeaus gaan inslaan. Internetcriminelen azen ook op een 'heerlijk avondje' en proberen consumenten die op zoek zijn naar een goede deal op te lichten met nep-webshops. De spullen die ze daar bestellen worden na betaling echter nooit geleverd. Er zijn drie soorten nep-webshops waarmee internetcriminelen consumenten op slinkse wijze in de val proberen te lokken. De eerste soort zijn webwinkels die onder een fictieve naam goedkope spullen aanbieden.

E-mail met betaalverzoek

"Vaak spelen ze in op de hebberigheid van consumenten. Ze bieden hoge kortingen en zetten potentiële klanten onder druk met slogans als "beperkte voorraad" en "zoveel mensen gingen u al voor", vertelt Gijs van der Linden, teamleider van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting. In plaats van een betaalpagina waar je kunt kiezen om te betalen met iDeal of een Creditcard, krijg je een betaalverzoek toegestuurd per e-mail. "Zeer ongebruikelijk voor een webwinkel."

Hete aanbieding

Een andere methode die oplichters gebruiken is het opkopen van domeinnamen van webshops die niet meer bestaan. "Dat gebeurt veel vanuit China", legt Van der Linden uit. "Ze bieden dan dure sportschoenen aan met hoge kortingen." De sites zijn te herkennen aan de kromme vertalingen, zoals een "hete aanbieding" in plaats van een "hot deal".

Spoofing

Onbetrouwbare webwinkels herkennen lijkt misschien eenvoudig, toch misbruiken internetcriminelen ook de naam van bekende webwinkels om consumenten te strikken. Dit wordt 'spoofing' genoemd. Oplichters voegen hierbij vaak een woord toe aan de echte domeinnaam van een webshop, zoals 'Coolbluedeals.nl' in plaats van Coolblue.nl. Lees ook: Politie haalt tien nagemaakte webshops uit de lucht De sites zijn vaak moeilijk van echt te onderscheiden. "Op de site worden de logo’s en de kleuren gebruikt die de originele webwinkels ook gebruiken", zegt Van der Linden. "Wij zien ook dat deze sites zeer goed voorbereid zijn en waarschijnlijk al lange tijd geleden zijn gemaakt."

Betaal veilig

Voor alle online shoppers heeft Van der Linden nog een belangrijke tip: "Als je gaat kopen via een webwinkel, zorg er dan in ieder geval voor dat je veilig betaalt met een creditcard, PayPal of Afterpay. Daarbij weet je zeker dat als je een product niet krijgt toegestuurd, dat je je geld terug krijgt." De politie kreeg dit jaar ongeveer 47.000 aangiftes binnen van internetoplichting. Een deel daarvan waren aangiftes tegen nep-webshops.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.