112
16 sep 2021, 09:02
Het was afgelopen nacht voor de tweede keer in korte tijd dweilen met de kraan open voor bewoners in het Brabantse Vlijmen. Door een niet goed werkend afvoersysteem stonden de straten opnieuw blank. "Het was echt een bende."
Een gesprongen waterleiding zorgde woensdagavond laat voor een hoopoverlast in de wijk Vliedberg. De Oranjestraat en omliggende straten stonden al snel blank en bewoners van tientallen huizen zaten enige tijd zonder water. De brandweer moest het overtollige water wegpompen.
En het was niet de eerste keer dat de buurt te maken krijgt met een waterballet. Vorig week nog stonden een aantal straten blank. Dat kwam toen niet door een gesprongen leiding, maar door hevige regenval. De reden voor de veelvuldige overlast is volgens verschillende buurtbewoners duidelijk, het afvoersysteem in de wijk deugt niet.
"Het trekt gewoon niet weg, het blijft liggen. En dan krijg je overstromingen", stelt een bewoner bij Hart van Nederland. Ze zijn het inmiddels zo zat en dat sommigen zelfs zandzakken voor de voordeur neerleggen om het water buiten te houden. "Als het flink heeft geregend staat hier alles blank", legt een andere gedupeerde uit.
De buurt hoopt daarom dat de gemeente Heusden, waar Vlijmen onder valt, na twee incidenten in korte tijd iets gaat doen aan de afwatering. "Ze hebben hier een nieuw afvoersysteem neergelegd een paar jaar geleden, maar dat werkt gewoon niet. Daar moeten ze echt naar gaan kijken", vindt een buurtbewoner.
Een woordvoerder van de gemeente Heusden laat weten dat de twee incidenten niets met elkaar te maken hebben. Vorige week was er wateroverlast door hevige regenval en nu door een gesprongen waterleiding. Dat laatste is de verantwoordelijkheid van Brabant Water. "We vinden het wel heel vervelend voor die mensen. Ook wij balen ervan", aldus de woordvoerder.
Om de wateroverlast van de hevige regenbuien te beperken worden al een tijdje maatregelen genomen, zegt de gemeente. "We passen bijvoorbeeld rioleringen aan. De huidige rioleringen in Nederland zijn niet gebouwd voor de hevige regenbuien die we steeds meer gaan krijgen. Daar zijn we druk mee bezig. Die nieuwe rioleringen zijn alleen ook niet bestand tegen die enorme regenval die eens in de zoveel jaar voorkomt."
Beeld: Reality Photo
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.