112
28 dec 2018, 23:24
"Achter ieder uniform zit een mens. Laat die mensen veilig hun werk doen!" Dat is de boodschap van een korte, maar intensieve campagne zo voor de jaarwisseling van hulpverleners als agenten, boa’s en ambulancemedewerkers. Dit jaar zet de politie naast veiligheidsmaatregelen ook social media in om de collega’s te ondersteunen bij hun werkzaamheden tijdens de jaarwisseling. De campagne bestaat uit vier korte video’s waarin een politieagent, een brandweerman, een ambulancemedewerker en een boa als ‘gewoon’ mens worden geportretteerd. Lees ook: Hulpverleners vrezen voor eigen veiligheid tijdens de jaarwisseling Zo haalt de politieman zijn kinderen van de opvang, staat de ambulancemedewerker in de keuken te koken, laat de brandweerman zijn hond uit en doet de boa boodschappen in de supermarkt.
"Gedrag is moeilijk te beïnvloeden maar alle kleine beetjes helpen," zegt Ruud Verkuijlen, programmamanager Professioneel Optreden en Geweld tegen Politie Ambtenaren (GTPA). "Laat politie-, brandweer- ambulancemensen en boa’s veilig en gezond het nieuwe jaar ingaan. Doe gewoon. Er zitten mensen van vlees en bloed in het uniform." Tekst gaat verder onder deze video De Amsterdamse agente Lotte Wagemaker weet precies hoe belangrijk het is dat mensen dat besef hebben. Zij had in 2015 een traumatische jaarwisseling, toen ze meermaals bekogeld werd met vuurwerk. Het absolute dieptepunt van die nacht was de bom die tegen de bus waar ze in zat werd gegooid, waardoor het voertuig total loss raakte. "Een wonder dat dat niemand blijvend letsel heeft opgelopen", zegt Lotte drie jaar na dato over dat moment. Mede door dit incident ondersteunt ze deze campagne dan ook volledig.
Niet alleen agenten en hulpverleners hebben last van incidenten tijdens de jaarwisseling, blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland. Van alle 3000 deelnemers zegt 71% zich zorgen te maken dat er iets vervelends gebeurt tijdens oud & nieuw. De meeste mensen (34%) maakt zich zorgen om vernielingen. Vuurwerkoverlast staat met 27% op de tweede plek. Daarnaast zegt 15% bang te zijn voor vechtpartijen. Dertien procent maakt zich nergens zorgen over en 11% noemt iets anders, zoals openbare dronkenschap.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.