112
16 aug 2022, 10:18
Politievakbond ACP heeft geen goed woord over voor de vervolging van de agente die vorig jaar een demonstrante verwondde met een waterkanon. Het OM noemde het optreden "niet proportioneel", maar volgens de politiebond komt de veiligheid van agenten nu in het geding. "We moeten met zijn allen om de politie heen gaan staan."
Op 24 januari 2021 liep een coronaprotest in het centrum van Eindhoven volledig uit de hand. Relschoppers zochten de confrontatie met de politie, richtten vernielingen aan en plunderden winkels.
Denisa Šťastná was volgens het OM "zonder aanwijsbare reden" op het 18 Septemberplein, samen met haar vriend. Vanaf het dak van een fietsenstalling filmde ze het politieoptreden. Toen de waterwerper het plein op kwam, klom ze van het dak af. Daarna werden haar vriend en zij geraakt door een waterstraal.
De vriend gooide daarop een kettingslot in de richting van de waterwerper, aldus het OM. Daarna spoot de de waterwerper de vrouw vanaf korte afstand omver. Ze klapte daarbij met haar hoofd tegen de wand van de stalling. De vrouw deed aangifte van poging tot doodslag.
ACP-voorzitter Wim Groeneweg wijst erop op dat de demonstranten in Eindhoven geen aanwijzingen van politie opvolgden, en hebben zelf flink geweld hebben gebruikt. "De politie stond bijna met de handen in het haar. Iedereen heeft de beelden gezien van hoe de politie daar is aangevallen. Dát is erg", zegt hij tegen Hart van Nederland.
Het vervolgen van de agente die Denisa omver spoot met het waterkanon, gaat hem veel te ver. "Er had geëvolueerd kunnen worden: wat is er goed gegaan, wat had beter gekund? Je hoeft niet gelijk tot vervolging over te gaan. Als je ziet hoeveel zaken geseponeerd worden bij het OM, en je pikt net deze zaak eruit om publiekelijk een van onze politiecollega's te vervolgen, dan lijkt de balans mij zoek."
Groeneweg benadrukt dat het goed is dat de Rijksrecherche onderzoek doet naar incidenten waarbij er twijfels zijn over de geweldsmiddelen is gebruikt, maar snapt niet dat een specifiek incident openlijk wordt bekritiseerd. "Op deze manier gaan politiemensen voorzichtig worden, misschien wel té voorzichtig, om die geweldsmiddelen in te zetten om de veiligheid van zichzelf en de collega's te waarborgen. Dan kunnen er levensbedreigende situaties voor politiemensen ontstaan. Zij moeten de vrijheid houden om zelf die afweging te maken. Maar dat kan een keer fout gaan, waar gehakt wordt vallen spaanders."
De ACP-voorzitter wijst op het excessieve geweld waarmee de agenten oog in oog komen te staan bij demonstraties. "Of dat nu boeren zijn of hooligans, of mensen die tegen de coronamaatregelen zijn. De politie moet in een split second een balans zoeken uit de verschillende geweldsmiddelen. Laten we als maatschappij met zijn allen om de politie heen gaan staan. De overheid heeft de afgelopen jaren tal van maatregelen genomen die de maatschappij niet begrijpt of niet accepteert. De politie moet de ellende die daaruit ontstaat oplossen. Ik voel te weinig steun vanuit de overheid voor al die mensen die keihard proberen de rust in de samenleving terug te brengen."
Foto: ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.