112
19 nov 2021, 20:31
Mensen die zich misdragen rond voetbalwedstrijden worden harder aangepakt. Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft daar afspraken over gemaakt met de KNVB, directeuren van de clubs, burgemeesters met betaald voetbalclubs in hun gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie (OM).
Een van de gemaakte afspraken is dat supporters die zich schuldig maken aan de zwaarste categorie in het voetbalgeweld, voortaan via het strafrecht worden aangepakt. "In stadions horen alleen de echte supporters en is geen ruimte voor misdragingen. Daarom is een gerichte aanpak met lik-op-stuk nodig van drie verschillende groepen die de boel verzieken: de raddraaiers met spreekkoren en die met bier gooien, een opkomende groep relschoppers met meer gewelddadige jongeren en de categorie die zich schuldig maakt aan zwaar crimineel gedrag, extreem geweld en bijvoorbeeld bedreiging van Feyenoord-bestuurder Mark Koevermans’’, aldus minister Grapperhaus.
De KNVB is blij met de persoonsgerichte aanpak. Het Auditteam Voetbal en Veiligheid, dat organisaties adviseert over de aanpak van geweld bij voetbal in Nederland, doet verdiepend onderzoek naar de ongeregeldheden de laatste maanden in en rond Nederlandse voetbalstadions. Dat onderzoek moet in maart klaar zijn.
De partijen willen vooral graag weten of ze te maken hebben met een 'nieuwe' groep relschoppers. Dat sluit deels aan bij de woorden van NEC-directeur Wilco van Schaik na de ernstige rellen rond het duel met Vitesse. Hij gaf toen aan dat veel mensen die aan het rellen waren niet in het stadion bij de wedstrijd waren geweest en ook geen supporters van NEC zijn.
De KNVB ziet niets in eerder geopperde plannen van puntenaftrek voor clubs of het leeg laten van het vak van bezoekers van de uitspelende club. "Het uitgangspunt is en blijft zo veel mogelijk dat de goeden niet mogen lijden onder de kwaden. Dat betekent dat alle welwillende en weldenkende supporters op een veilige en prettige manier van hun voetbal en hun club moeten kunnen blijven genieten", aldus de KNVB.
De clubs, gemeenten en politie zullen voortaan zoveel mogelijk de schade in het stadion, aan straatmeubilair en bijvoorbeeld politiebusjes verhalen op de geweldplegers en vernielers. Ook komen op meer plekken in en rond stadions kwalitatief goede camera's te hangen. Daders zijn dan makkelijker te identificeren. Ook komt er begin volgend jaar een proef met een app. Een meldplichtige kan op die manier aantonen dat hij bij een bepaalde voetbalwedstrijd niet in dat gebied aanwezig is.
Bij personen die voor de derde keer een landelijk stadionverbod van 12 maanden of langer krijgen opgelegd, zal het stadionverbod worden omgezet in een levenslang stadionverbod, aldus de KNVB.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.