112
19 dec 2021, 23:59
De in juli vermoorde Peter R. de Vries wilde in het verleden geen persoonsbeveiliging, maar wel andere vormen van overheidsbeveiliging. Alleen verliep het overleg hierover met degenen die deze bescherming konden bieden niet optimaal. Dat zei de zoon van de overleden misdaadverslaggever, Royce de Vries, zondag in het tv-programma Nieuwsuur.
"Daar zijn gesprekken over gevoerd en dat is ook niet altijd goed gegaan. Het was bijvoorbeeld wel een patroon dat mails niet goed beantwoord werden of dat er in een heel laat stadium over zijn veiligheid contact met hem werd opgenomen. Terwijl hem bijvoorbeeld was toegezegd dat nog dezelfde dag werd gebeld, werd er uiteindelijk pas na drie weken gebeld. Dus dat ging gewoon allemaal heel moeizaam. De communicatie was gewoon niet optimaal."
Hij zei dat in reactie op een niet eerder vertoond interview met Peter R. de Vries, dat Nieuwsuur in februari opnam en waarvan zondag een paar fragmenten werden uitgezonden. In dat interview sprak hij over Derk Wiersum, de advocaat van kroongetuige Nabil B. in het Marengoproces die vermoord werd, en de rol van de overheid in diens bescherming.
Peter R. de Vries zei niet te weten of Wiersum persoonsbeveiliging had geweigerd, maar stelde dat er ook "andersoortige beveiliging" bestaat. En dat "met camera's en alle techniek die er vandaag de dag is, natuurlijk een soort van cordon" om hem heen gelegd had kunnen worden. En dat geldt ook voor de vermoorde broer van de kroongetuige, aldus Peter R. de Vries. "Dat is in mijn optiek niet of onvoldoende gebeurd."
Over de moord op Wiersum zei Peter R. de Vries in het interview ook dat dit iets was "wat je kon zien aankomen. Er was al gewaarschuwd. De broer van de kroongetuige was al doodgeschoten. Er was al een bloedbad aangericht in Nederland bij andere mensen die op een of andere manier direct of zijdelings een rol speelden in deze affaire."
Dat er nooit onderzoek is gedaan naar de rol van de overheid in de zaak, komt mogelijk "doordat er veel mensen zijn die er belang bij hebben dat de waarheid op dat punt niet helemaal aan het licht komt en dat men elkaar de hand boven het hoofd houdt. Omdat het aantal fouten dat gemaakt is misschien wel groot en heftig is", zei Peter R. de Vries.
Ook blijkt Peter R. de Vries, die na de moord op Wiersum besloot de vertrouwenspersoon van de kroongetuige te worden, zich destijds goed gerealiseerd te hebben dat die hulp levensgevaarlijk was. "Iedereen die hem helpt, loopt gevaar", zei hij in februari. Zijn zoon Royce zei zondag bij Nieuwsuur dat zijn vader het desondanks wilde doen, omdat "aan de moordenaars van Derk Wiersum duidelijk gemaakt moest worden: jullie kunnen dit wel doen, maar er zullen altijd weer mensen opstaan die die rol van zo'n advocaat overnemen", aldus de zoon in het tv-programma.
De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) doet momenteel onderzoek naar de beveiliging van Peter R. De Vries. Op verzoek van onder meer de familie De Vries werd dit onderzoek breder getrokken en wordt ook de beveiligingssituatie van de broer van de kroongetuige en van die van Wiersum meegenomen.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.