112
30 nov 2022, 15:03
Voor de moord op de 29-jarige Ichelle van de Velde uit het Zeeuwse Oostburg is de 46-jarige Sandra H. woensdag veroordeeld tot een celstraf van achttien jaar. Het Openbaar Ministerie had eerder dezelfde straf geëist.
H. wurgde het slachtoffer in december 2020 in haar spirituele winkel, slechts enkele deuren van het naaiatelier van Ichelle. Daarna verborg ze het stoffelijk overschot wekenlang, onder meer in een paskamer van de zaak. Later zaagde en hakte H. het lichaam in negen delen, deed die in vuilniszakken en dumpte ze in een kanaal.
De rechtbank in Middelburg sprak in haar vonnis over een "gruwelijk, respectloos en mensonterend" misdrijf.
H. en Ichelle waren aanvankelijk vriendinnen. De verstandhouding tussen beide onderneemsters verslechterde toen Ichelle en de man van H. verliefd werden op elkaar. Er zou tussen de drie eerst een driehoeksverhouding zijn geweest. Na een trio wilde H. er niets meer mee te maken hebben. Ichelle en Felix, de partner van H. werden vervolgens verliefd op elkaar.
Volgens het OM lokte H. het slachtoffer op 15 december naar de winkel, sloeg haar met een voorwerp neer, bond Ichelle vast en wurgde haar. H. beweerde dat de dood van Ichelle een soort ongeluk was. Bij een ruzie zou ze haar hebben geduwd, waarna Ichelle tegen een verwarming viel en zwaargewond op de grond lag. "Ik raakte in paniek. Toen heb ik zachtjes haar keel dichtgeknepen."
Hoewel de rechtbank de verwonding door de val niet kon uitsluiten en onvoldoende bewijs zag voor het vastbinden, veroordeelde zij H. toch voor moord. Daarbij wezen de rechters op de verklaring van een klant van H. op 15 december. Tegen die bezoeker zei een bleke H. dat ze "waarschijnlijk iemand had vermoord en naar de gevangenis ging".
Toen daarop zeven tot tien seconden gekreun klonk van achter uit de zaak, liep H. naar achteren. Kort erna keerde ze terug en was het gekreun gestopt. Volgens de rechters is daarmee bewezen dat H. "na de eerste fase veronderstelde dat ze Ichelle al om het leven had gebracht".
"Na het horen van het gekreun zag u zich geconfronteerd dat dit niet klopte. Daarna hebt u er bewust voor gekozen dit alsnog te verwezenlijken. U had af kunnen zien van verder handelen en erger kunnen voorkomen. U had het tij kunnen keren als u iets had gedaan wat u achteraf niet had gewild."
De rechtbank heeft ook overwogen toch tbs op te leggen, ook al is dat niet geëist. Dat zal de rechter niet opleggen. "U moet wel een gevangenisstraf van lange duur opgelegd krijgen, en u ook een GVM-behandeling krijgen", vertelt de rechtbank. Een GVM-behandeling is een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel.
De straf die wordt opgelegd aan Sandra is precies wat de officier van justitie heeft geëist. "De tranen vloeien bij de familie van Ichelle, wat een opluchting moet dit voor ze zijn", deelt Hart van Nederland-verslaggever Maike Senders op Twitter.
"De rechter denkt dat Sandra de keel van Ichelle eerder heeft dichtgeknepen, na de val tegen de radiator, en dat ze dacht dat ze haar om het leven had gebracht, maar dat dat niet het geval was. Dat ze dat later heeft afgemaakt toen de klant in de winkel was en er gekreun te horen was", vertelt Hart van Nederland-verslaggever Maike Senders via Twitter.
Volgens de verslaggever vindt de rechtbank in Middelburg in tegenstelling tot de officier van justitie de getuigenis van de biologielerares wél betrouwbaar: "De vrouw verklaarde destijds dat ze die middag in de winkel is geweest en gekreun hoorde achter het gordijn. 'De rechter acht wel aannemelijk dat mevrouw B. in de winkel is geweest'."
"De rechter gaat nu in op hoe Sandra na de moord heeft gehandeld. Dat ze het lichaam van Ichelle weken in de winkel heeft laten liggen en dat ze de nabestaanden in onzekerheid liet. Het wegmaken van het lichaam noemt de rechter 'zeer gruwelijk, respectloos en mensonterend", tweet verslaggever Maike op Twitter.
Volgens de rechtbank heeft het handelen van Sandra een grote impact gehad op de nabestaanden en de samenleving als geheel: "U heeft door uw handelen een onherstelbaar leed aangericht aan de nabestaanden. En ze de mogelijkheid ontnomen een 'normaal' afscheid van ze te laten nemen, omdat alleen een haarlok en een arm toonbaar waren voor de nabestaanden", oordeelt de rechter. "Uw handelen heeft ook op de samenleving als geheel een grote impact gehad. Er is veel aandacht geweest in de media over deze zaak en dat zal ook nu weer gebeuren."
Wil je in contact komen met de redactie van Moord in de Spirituele Winkel? Dat kan, via podcast.hart@talpanetwork.com
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.