Terug

Volg Hart van Nederland

Nabestaanden voeren in Tilburg stil protest voor cold case-slachtoffers

112

25 sep 2021, 21:53

In Nederland krijgen jaarlijks honderden mensen te maken met het verlies van een dierbare door een geweldsmisdrijf. Tijdens de Dag Herdenken Geweldslachtoffers (DHG), georganiseerd door de Federatie Nabestaanden Geweldsslachtoffers, komen lotgenoten elk jaar in september samen. Om steun te vinden bij elkaar en om hun dierbaren te herdenken.

De dag bestaat uit verschillende onderdelen. Zo worden er toespraken gehouden door nabestaanden en politici en de aanwezigen lopen met grote linten met daarop de namen van de geweldsslachtoffers door de stad waar de DHG dat jaar plaatsvindt, zaterdag in Tilburg.

Stil protest

Dit jaar is een nieuw onderdeel aan het programma toegevoegd: zaterdagochtend stelden nabestaanden van onopgeloste moorden zich op in stil protest voor de meer dan duizend onopgeloste moorden. Zij hielden daarbij foto's van de slachtoffers voor zich vast. Het stille protest is bedacht en geïnitieerd in samenspraak met Peter R. de Vries.

Een van die nabestaanden is Wicky van der Meijs, haar vader Martien werd bijna twintig jaar geleden door messteken om het leven gebracht, nog altijd is daar niemand voor opgepakt en vervolgd. Wicky vertelt over de betekenis van Peter R. de Vries voor de nabestaanden en zijn bijdrage aan het stille protest: "Het is ontzettend verdrietig dat hij er vandaag niet bij kan zijn. Maar gevoelsmatig is hij er wel bij. Het is voor ons heel belangrijk dat er een man was die zoveel aandacht vroeg voor cold cases en aan de boom bleef rammelen."

Zus én broer door misdrijf om het leven gekomen?

Wie er zaterdagochtend ook zal staan is Eveline Warman, met een foto van haar broer Rudy van der Hoeven. De 24-jarige Rudy uit het Limburgse Blerick werd op 8 september 2006 ‘s ochtends vroeg door buren bewusteloos gevonden op de galerij voor zijn flatwoning, waarna hij uiteindelijk overleed.

Volgens justitie was de dood van Rudy het gevolg van een val, een ongeluk dus. De familie van Rudy denkt daar anders over en heeft daar verschillende aanwijzingen voor. Eveline pleit voor een een onafhankelijke commissie, die dossiers van onopgeloste zaken onder de loep neemt. Elf jaar eerder, in 1995, overleed Eveline's zus Renate al door een misdrijf. In die zaak is wel een veroordeling geweest.

'Voelt goed om hier met lotgenoten te staan'

Eveline vertelt over hoe het voor haar voelt om bij het stille protest te staan, met een foto van haar broer Rudy: "Heel dubbel. Het voelt aan de ene kant heel goed, omdat je het statement kunt maken en er aandacht voor komt. Maar het is ook emotioneel. Emotioneler dan gedacht. Het sterkt wel dat je hier samen met lotgenoten staat, dat voelt goed."

Ze vervolgt: "Het is waardevol dat er aandacht aan deze onopgeloste zaken besteed wordt. Ik hoop dat de zaak van mijn broer heropend wordt en dat er een onafhankelijke commissie komt waar we terecht kunnen. Zodat het in de toekomst niet meer gebeurt."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.