112
20 feb 2020, 13:55
De dodelijke steekpartij die woensdagavond in een huis voor begeleid wonen in Wageningen plaatsvond, laat diepe sporen na bij buurtbewoners. Een van hen filmde een ijzingwekkend tafereel, met geschreeuw dat door merg en been gaat. 'Alles zit onder het bloed!' "Ik hoorde iemand roepen: 'Help! Bel de politie, bel 112!' Het klonk als een noodkreet, dus ik ben gaan bellen", vertelt een buurvrouw anoniem aan Hart van Nederland. "Tien minuten later heb ik nog een keer gebeld, omdat er niemand kwam en ik iemand in wanhoop hoorde en glasgerinkel. Ik dacht: er gaat nu echt iets goed fout."
Ze krijgt te horen dat er geen politieauto beschikbaar is. "Dat is heel gek. De medewerker reageerde zelfs een beetje geïrriteerd, zo van: 'Bent u degene die net ook al belde?' Dat ben ik inderdaad, maar volgens mij gaat er daar echt wat mis. En ik zit hier in mijn eentje met een kind in huis, dus dit voelt niet goed." Lees ook: Buren moesten drie keer 112 bellen na dodelijke steekpartij Wageningen Korte tijd later komt haar man thuis. Hij vertelt: "Toen hoorden we weer geschreeuw: 'Hij heeft een mes!' Alles zit onder het bloed, kom snel!' Er was echt duidelijk iemand in paniek." Ook hij besluit een poging te wagen en belt met 112. "Ik kreeg ook te horen: 'Sorry, er zijn geen auto's beschikbaar.'" Vijf minuten later komt de eerste politieauto de straat in rijden. "Vanaf toen is er vlot opgeschaald. Om tien voor negen kwamen een tweede en derde politieauto aan en om iets over negenen stonden er drie ambulances en zes politieauto's", zegt de buurman.
Vanuit zijn voortuin maakt de buurman een huiveringwekkende opname van wat er zich op slechts een steenworp afstand van zijn huis afspeelt. "Allereerst hoor je een roep om hulp van kennelijk een begeleider. Later een vrouw die hysterisch schreeuwt en aangeeft dat dit nog een vervolg zou krijgen, wat voor ons ook aangeeft dat de situatie allerminst stabiel is." De schrik zit er bij de vader dan ook goed in. "Ik vind het niet fijn om mijn kind de straat op te sturen. Die durf ik echt niet alleen op straat te laten spelen", zegt hij. "Als ik wegga van huis dan heb ik het idee van: wat gebeurt er terwijl ik weg ben? Hoe veilig zijn mijn vrouw en mijn kind?"
De zorginstelling is onderdeel van het Regionaal Instituut voor Begeleid Wonen (RIBW) Arnhem & Veluwe Vallei. In het pand wonen vijftien mensen met een psychische aandoening. Er is volgens het RIBW 24 uur per dag begeleiding aanwezig. De andere bewoners van het pand zijn na de steekpartij tijdelijk ondergebracht op andere locaties, zo vertelt een woordvoerder. "In het begin is ons verzekerd dat daar mensen wonen met lichte problemen. Dit valt volgens mij niet meer onder lichte problematiek", stelt de buurvrouw. "Het is schokkend. Je voelt je gewoon niet meer veilig in je eigen huis." De toedracht van de steekpartij wordt nog onderzocht. Een woordvoerder van brancheorganisatie Valente zegt dat er één à twee keer per jaar een dergelijk 'ernstig geweldincident' plaatsvindt in een RIBW. "In ons laatste onderzoek zagen we geen stijging of daling, het aantal incidenten bleef stabiel", aldus de woordvoerder. Volgens de laatste cijfers van het CBS leven er in Nederland meer dan 32.000 mensen in een beschermd wonen-project.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.