112
30 mei 2023, 14:21
Het Openbaar Ministerie (OM) eist een voorwaardelijke celstraf van vier maanden tegen een 30-jarige vrouw uit Heerenveen voor nalatigheid rond de dood van de 26-jarige Lisette Elzinga. Lisette overleed in oktober 2021 na het per ongeluk drinken van een flesje water met pure GHB.
Op 15 oktober 2021 waren de twee vriendinnen na een avond uit met een man meegegaan naar zijn woning in Heerenveen. Hier hebben ze alcohol en drugs gebruikt. Lisette zou per ongeluk uit een flesje met GHB hebben gedronken. De volgende ochtend werd ze bewusteloos gevonden door Sylvia de V., de vriendin die nu voor de rechter staat. Pas na meer dan twee uur besloot Sylvia om 112 te bellen. Lisette overleed tien dagen later in het ziekenhuis als gevolg van de inname van een combinatie van alcohol, xtc, cocaïne en GHB.
Volgens Sylvia twijfelde ze lange tijd of ze de hulpdiensten moest bellen. Ze werd geadviseerd door de eigenaar van de woning, de man van wie de GHB was, om dit niet te doen. Sylvia beweert dat hij haar liet geloven dat Lisette in een diepe slaap was en haar roes moest uitslapen. Ze zocht ook op het internet naar informatie die deze veronderstelling bevestigde.
Het OM stelt dat zowel Sylvia als de eigenaar van de woning schuldig zijn aan de dood van Lisette omdat ze niet tijdig medische hulp inschakelden. De officier van justitie wees erop dat op de websites die Sylvia bezocht, stond dat ze in de toestand waarin Lisette zich bevond 112 moest bellen. "Ze hadden continu de mogelijkheid om 112 te bellen en zo de noodzakelijke hulp in gang te zetten", zei de aanklager in de rechtbank van Leeuwarden. De officier houdt in zijn strafeis rekening met het feit dat Sylvia besloten heeft om een behandeling te ondergaan.
De advocaat van Sylvia pleit echter voor vrijspraak. Hij gelooft dat Sylvia, die geen ervaring had met GHB, net als Lisette was gedrogeerd en daardoor de informatie over GHB-gebruik niet goed heeft verwerkt. Volgens de advocaat bleef Sylvia de hele tijd bij haar vriendin waakzaam, terwijl de eigenaar van de woning weer ging slapen. Hij betwijfelt of het eerder bellen van 112 het leven van Lisette had kunnen redden.
De eigenaar van de woning zal woensdag voor de rechter verschijnen. Er waren ook nog twee andere mannen in het huis aanwezig op het moment van het incident, maar zij zullen niet worden vervolgd. De uitspraak in deze zaak wordt verwacht op 21 juni.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.