112
31 mei 2022, 16:24
Geert Wilders wil via het gerechtshof afdwingen dat mensen die hem bedreigen vanuit het buitenland alsnog worden vervolgd. De PVV-leider vindt dat justitie te weinig moeite doet om op te treden tegen dreigementen uit met name Turkije en Pakistan.
Hij vraagt via een zogenoemde artikel 12-procedure specifiek om een justitieonderzoek naar bedreigingen via Twitter, uit april vorig jaar. Wilders "ontvangt doodsbedreigingen; soms honderden per dag", schrijft zijn advocaat in een brief aan het hof. Hoewel dat al jaren speelt, zou justitie niet genoeg doen om zaken voor de rechter te brengen. Zelf ziet hij nog allerlei mogelijkheden om achter de bedreigers aan te gaan.
Tekst gaat door onder de tweet. Dit is niet de tweet waarover Wilders nu een procedure aanspant.
Volgens Wilders en zijn advocaat legt het OM zich te snel neer bij het feit dat landen niet willen meewerken aan vervolging. Hij weet dat een poging daartoe jaren geleden al is mislukt, maar dat "maakt niet dat het OM bij voorbaat al kan besluiten om geen rechtshulpverzoeken meer uit te sturen". Zeker als het gaat om verzoeken aan andere landen zoals Turkije, waar de tweet waar deze procedure om draait vandaan lijkt te komen. Ook vraagt hij of justitie contact heeft opgenomen met Twitter, om te kijken of dat netwerk kan helpen bij de opsporing.
Wilders vindt het belangrijk dat er wordt opgetreden tegen bedreigingen aan zijn adres. Hij zegt dat er meerdere fatwas tegen hem zijn uitgesproken, ook door leiders die gelieerd zijn aan terroristische organisaties zoals Al Qaida en IS. Hij stelt dat ook de Nederlandse moslimgemeenschap is aangesproken, en dat dat heeft geleid tot bedreigingen richting hemzelf en zijn familie. "De vraag is wanneer het niet bij een bedreiging blijft."
Tekst gaat door onder de tweet. Dit is niet de tweet waarover Wilders nu een procedure aanspant.
Het gerechtshof in Den Haag wil desgevraagd niet bevestigen dat de brief van Wilders' advocaat is aangekomen. Het is ook onduidelijk of en wanneer de zaak wordt voorgelegd aan een rechter.
Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.
ANP/Hart van Nederland
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.