Eten
27 dec 2023, 10:10
Nu de kerstdagen achter de rug zijn, zitten veel mensen met overgebleven restjes van het kerstdiner. Het is natuurlijk zonde om deze kliekjes weg te gooien, want je kunt er een hoop andere dingen mee doen of maken.
Voor een groeiend aantal Nederlanders is genieten van een kerstdiner niet vanzelfsprekend. De boodschappen zijn duur en voor mensen die in armoede leven, is zo'n diner een hele uitdaging. Daarom is een eerste tip om het eten dat je nog over hebt, weg te geven.
Op sociale media worden veel overgebleven gerechten van het kerstdiner aangeboden aan mensen die het minder breed hebben. Geïnteresseerden kunnen op onder meer Facebook terecht voor restjes vlees, vis en gevogelte. Met zo'n aanbieding maak je een ander misschien heel erg blij.
De creatievelingen onder ons kunnen de kliekjes ook verwerken in een nieuw gerecht. Het Voedingscentrum heeft een aantal ideeën op een rijtje gezet. Allereerst passen bijna alle kerstrestjes, van groente tot pasta, in een salade. Van oud brood kun je croutons maken.
Ook in soep kun je een hoop ingrediënten verwerken. Pompoen, broccoli, bloemkool en wortel zijn bijvoorbeeld al een goede basis. Ook gekookte (zoete) aardappel of peulvruchten kun je erin doen. Van overgebleven kip kun je natuurlijk kippensoep maken.
Vis of vlees is daarnaast ideaal voor een snelle roerbak, waar je ook overgebleven groente in kunt doen. Ook kun je overgebleven groente verwerken in een omelet. Overgebleven (gestoofd) fruit smaakt lekker zoet in pannenkoeken.
Heb je (stok)brood over? Dan kun je daar bruschetta van maken. Snijd brood in plakjes en maak ze een beetje vochtig. Restjes kaas, tomaat en basilicum zijn ideaal als topping. Doe het brood kort in de oven of bak het in een pannetje.
Tot slot kun je restjes vlees en groente makkelijk verwerken in een heerlijk quiche. Voor het maken van een frittata kun je eigenlijk alle overgebleven ingrediënten gebruiken. Wees creatief en wie weet houd je er nog een mooi nieuw recept aan over.
Als je de restjes liever voor jezelf houdt, kun je de gerechten invriezen. Vergeet niet de bakken en zakjes van een label te voorzien, zodat je precies weet welk gerecht je later wilt ontdooien. Laat de gerechten in de koelkast ontdooien en eet de kliekjes vervolgens binnen twee dagen op.
Je kunt natuurlijk ook zelf nog een keer genieten van die heerlijke maaltijd. Derde kerstdag is hier de perfecte gelegenheid voor. Voor sommige vleesgerechten geldt zelfs dat ze de dag erna nog lekkerder smaken. Bovendien heb je misschien met kerst niet alles kunnen proeven, en zo smul je ook na kerst nog van een bijzonder feestmaal!
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.